Предотвратяване на остеопороза с калциеви добавки, ефективно или не?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Препоръчително е пациентите да се стремят да консумират храни, богати на калций. Това е по-добрата опция, спрямо хранителните добавки

Всеки човек има нужда от калций за костите, зъбите и тялото като цяло да са му здрави. До голяма степен ние усвояваме полезния минерал чрез приеманите хранителни продукти. Но с напредването на възрастта загубата на костна плътност и сила може да доведе до остеопороза. Понякога заболяването прогресира без никакви симптоми и често не се открива навреме, докато отслабената кост не се счупи. Възможно е това да бъде последвано от болка, увреждане и дори преждевременна смърт. Ревматологът Чад Дийл и специалистът по менопауза Пелин Батур обясняват ролята, която калцият играе в предотвратяването на здравословния проблем и защо хранителните източници на веществото са за предпочитане пред добавките.

Кои хора са най-рискови за развитие на остеопороза?

В тялото ни има много минерали, но калцият е в най-голямо количество. Повече от 95% от запасите на елемента се намират в скелета. Калцият също играе роля за здравето на мускулите и тъканите. При младите хора, тялото изгражда нова кост по-бързо, отколкото разгражда старата, така че общата костна маса се увеличава. Това продължава до около 30-годишна възраст, тогава образуването и разграждането се реализират за еднакво време.

„При по-възрастните, особено жените, които са в постменопауза, костта се разгражда с по-бърза скорост, отколкото се изгражда“ – обяснява д-р Батур. „Ако приемът на калций е твърде нисък, това може да допринесе за остеопороза.“ Фондацията за здравето на костите и остеопорозата (САЩ) съобщава, че половината жени и една четвърт от мъжете на възраст над 50 години имат счупени кости, поради остеопороза. Дамите с бял цвят на кожата и азиатките в периода след менопаузата са изложени на висок риск.

Таргетните групи, които трябва да внимават повече, за развитие на болестта са хората:

  • Над 50-годишна възраст;
  • Които не приемат достатъчно калций;
  • Имат фамилна анамнеза за остеопороза;
  • Са с дребно, слабо тяло;
  • Пушат;
  • Приемат определени лекарства за рак на гърдата (инхибитори на ароматазата), против гърчове (фенитоин) и стероиди.

До колко помагат калциевите добавки при остеопороза?

Тялото ни се нуждае от калций, за да продължи да изгражда и поддържа здрави кости. Все повече данните показват, че добавките не са най-добрият начин за получаване на този важен минерал. „Калцият се усвоява най-добре чрез храните, които ядем и напитките, които пием“ – споделя д-р Дил. „За повечето здрави хора е важно да се хранят добре балансирано, вместо да разчитат на добавки.“ Според някой проучвания че споменатите добавки могат да бъдат свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Затова д-р Дийл казва: „Има загриженост относно калциевите добавки и сърдечно-съдовия риск. За щастие обаче проучванията изглежда показват, че същият риск не съществува, когато получавате калций от диетата си.“ От всичко това следва да заключим, че набавянето на важния нутриент е по-добре да става, посредством хранителния режим.

Диета При Остеоартрит

Предотвратяване на Остеопороза с Калций - Правилно или Не?

Коя е най-добрата форма за приемане на калций за предотвратяване на остеопороза?

Има много начини да получите калций в диетата си, вместо под формата на добавки. Намира се естествено в някои храни, особено в млечните продукти. Възможно е да се добавя към други продукти, като портокалови сокове, зърнени храни и млечни заместители на растителна основа. „За разлика от калциевите добавки, калцият от храни е свързан с по-малък или никакъв сърдечно-съдов риск“ – подчертава д-р Дийл. Количеството калций зависи от годините и пола, но средно по-възрастните хора се нуждаят от 1000 до 1200 милиграма дневно. Подходящи източници са:

  • Богати на млечни продукти храни като мляко, кисело мляко и сирене;
  • Млека на растителна основа – Включително бадемово, соево, кашу и кокосово мляко;
  • Подсилен портокалов сок;
  • Листни зеленчуци – Спанак, къдраво зеле, зеле и бок чой (вид китайско зеле;
  • Тофу с добавен калциев сулфат;
  • Бадеми.

Калций Магнезий Цинк Тен

14,00 лв.

В наличност

Калций, Магнезий, Цинк 450mg Съчетание на три ключови минерала за нашия организъм – калций, магнезий и цинк Подпомага костната система Подпомага зарастването на рани Подсилва имунната система Спомага за защита на кожата от външни фактори Успокоява мускулните болки Подпомага пълноценния сън Опаковка: 30 капсули

В наличност

Какво да правим, ако не можем да си набавим достатъчно калций от храните за предотвратяване на остеопороза?

„Ние предпочитаме диетичен калций вместо добавки, когато е възможно. Това не винаги може да става“ - повтаря д-р Батур. Може да е трудно хората да си набавят достатъчно калций само чрез диета, ако:

  • Имат  непоносимост към лактоза и не могат да консумират млечни продукти;
  • Спазват веганска диета и избягват консумацията на млечни продукти;
  • Имат проблеми с абсорбцията, поради стомашно-чревно заболяване;
  • Консумират големи количества протеин и/или натрий.

Ако дозата калций в диетата е ниска, първо трябва да разберете кои са най-подходящите продукти, които да включите в менюто си. Подходящо е млякото без лактоза (ако имате непоносимост към дизахарида) или алтернативни видове мляко, ако сте веган.

В днешно време повечето млечни заместители са обогатени с калций, така че да получите същото количество минерал от тях. По този повод мнението на доктор Дийл е: „Ако сте под препоръчителната граница на калций и вашият лекар е загрижен, първият ход обикновено е да промените диетата си, за да включите допълнителен диетичен калций. В случай, че медицинските специалисти преценят, че не можете да получите достатъчно калций чрез диетата си, те все пак може да ви препоръчат да приемате калциева добавка.“

Как да помогнете на тялото си да абсорбира калций за предотвратяване на остеопороза?

„Обикновено можем да абсорбираме само около 500 милиграма калций наведнъж. Това означава, че не можете просто да изядете купа обогатени зърнени храни, да изпиете чаша обогатен портокалов сок, да вземете мултивитамини и да го наречете на ден.” - обяснява д-р Батур. Когато приемаме много богати на калций храни наведнъж, организмът не може да ги абсорбира всичките и ги изхвърли с изпражненията.

Затова е нужно да бъде разпределена употребата през целия ден, за да може тялото да осигури нормално преработване. Също така е нужно да приемате достатъчно витамин D ежедневно, тъй като той помага за усвояването и използването на калция от храната. Относно набавянето на витамина, може да се наложи употребата на добавки, там и слънчевата светлина е надежден източник.

Каква роля имат другите добавки?

Може би сте чували, че продукти със стронций и флуорид, могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза. Д-р Дийл и д-р Батур отбелязват, че за нито една от тези добавки не е доказано, че намалява риска от фрактури. „Ако имаше по-стриктна регулация на пазара на хранителни добавки, щях да се чувствам много по-комфортно с хранителните добавки. Но това е бизнес модел, изграден върху много малък надзор от който и да е федерален орган“ - казва д-р Дийл.

Поради това той добавя, че е трудно да се знае кои естествени добавки, ако има изобщо такива, наистина работят. Доктор Батур също изказва своето становище: „Има големи проблеми с примесите в добавките. Така че без силни, убедителни данни, които да показват, че има някаква добавка, която помага, аз се колебая да ги препоръчам.“

Как да се предпазим от остеопороза?

Поддържането на здрави кости е е ангажимент за цял живот. „За да поддържате здрави кости и да намалите загубата на калций, съсредоточете се върху воденето на здравословен начин на живот. Това включва балансирана диета, правилен прием на калций и витамин D, спиране на цигарите и по-спокойно приемане на кофеин и алкохол.“ - мнение на д-р Батур.

Насладете се и на редовни упражнения, особено ходене или джогинг. Въпреки че получават достатъчно калций и витамин D, при някои хора може да се наложи да приемат лекарства с рецепта. Тези медикаменти помагат за ниска костна маса и намаляване на риска от фрактури.

Също така е препоръчително да се консултират с лекар затова кога е необходимо да си правите скрининг за показване нивото на костната плътност. Националната фондация за остеопороза в САЩ препоръчва проверките да започват на 65-годишна възраст за жените и на 70-годишна възраст за мъжете. Доктор Дийл казва: „ В САЩ тестът се покрива от Medicare и повечето търговски застраховки ще плащат за него, ако имате рискови фактори. Направата му ще ви помогне да поддържате целостта на скелета и да предотвратите фрактури.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни