Диета При Остеоартрит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

До остеоартрит на коляното се стига, когато хрущялът в ставата се износва и костта започва да ерозира. Освен увреждане на тъканите, вероятно ще започнете да изпитвате болка и възпаление. Някои диетични режими могат да ви помогнат да се грижите за ставите си. В тази статия ще ви споделим диета при остеоартрит и ще разберете какво можете да ядете, за да подобрите здравето на коленните си стави.

Как храната помага при Остеоартрит?

Как и с какво се храните може да повлияе на развитието на остеоартрит.
Учените твърдят, че когато възникне възпаление, тялото произвежда молекули, известни като свободни радикали. Свободните радикали се образуват в организма в отговор на токсини и естествени процеси, включително възпаление.

Когато се натрупат твърде много свободни радикали, се получава оксидативен стрес. Оксидативният стрес може да допринесе за увреждане на клетките и тъканите в целия организъм.

Това включва увреждане на ставния синовиум и хрущяла, които играят важна роля в амортизацията на колянната става. Оксидативният стрес може също така да предизвика допълнително възпаление.

Антиоксидантите са молекули, които могат да помогнат за защитата на организма от свободните радикали. Те присъстват в организма, а можете да си ги набавите и от растителните храни.

Диета При Остеоартрит: Храни за консумация

Следните храни могат да помогнат за забавяне на появата или прогресирането на остеоартрита:

  • плодове и зеленчуци, които осигуряват антиоксиданти
  • нискомаслени млечни храни, които съдържат калций и витамин D
  • здравословни масла, като зехтин екстра върджин

ENDSWELL – Ендсуел за Движение Без Болка

59,99 лв.

Революционен подход за намаляване на болките в ставите. Enswell може да се използва за намаляване на мускулни и ставни болки при хора с дегенеративни ставни заболявания След мускулна-ставна травма при спорт или в ежедневието за облекчаване на възпалителния процес След или по време на интензивно натоварване, което е породило мускулна умора и/или ставни натоварвания Остеоартрит Ревматоиден артрит Ювенилен идиопатичен артрит Опаковка: 60 капсули  

Диета При Остеоартрит: Храни, които да избягвате

Някои храни могат да увеличат риска от оксидативен стрес.
Храните, които могат да имат такъв ефект, включват:

  • силно преработени храни
  • храни, които съдържат добавена захар
  • нездравословни мазнини, като трансмазнини и наситени мазнини
  • червени меса

Значението на отслабването

Според лекарите поддържането на здравословно тегло е от съществено значение за управлението или намаляването на риска от остеоартрит на коляното.

Това е така, защото:

  • Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху колянната става.
  • Учените са открили връзка между затлъстяването и възпалението.
  • Телесните мазнини произвеждат хормони и химикали, които могат да повишат нивата на възпаление.

Начините за намаляване или регулиране на теглото включват:

  • Избирайте здравословни варианти, когато вечеряте навън. Когато се храните навън, избирайте салата или друг лек вариант. Освен това избягвайте обядите на шведска маса и обядите, които се предлагат на принципа „всичко се яде“.
  • Ограничете порциите си. Една проста стъпка, която може да ви помогне да ограничите порциите си, е да използвате по-малка чиния.
  • Вземете само една порция. Сложете достатъчно количество в чинията си от първия път, за да не се изкушавате да си вземете още.
  • Изчакайте поне 20 минути, преди да се върнете за втора порция. Необходими са 20 минути, за да може стомахът ви да сигнализира на мозъка, че вече не сте гладни.
  • Избягвайте пътеката с десерти. Вместо това заредете количката си с пресни плодове и зеленчуци.
  • Оцветете чинията си. Напълнете половината от чинията си с пресни зеленчуци в различни цветове.
  • Избягвайте преработените храни с високо съдържание на мазнини и захар. Избирайте плодови десерти и си приготвяйте дресинг за салати с лимонов сок и зехтин.

Съвет: Опитайте да ядете нискокалорични супи като предястие, за да контролирате глада. Препоръчваме ви и обилната зеленчукова супа от леща на Ина Гартен.

Артритната болка през зимата – Как да се справим?

Витамин С

Витамин С е витамин и антиоксидант. Организмът ви се нуждае от него, за да се образува хрущял, който предпазва костите в колянната става. Той също така може да помогне за отстраняване на свободните радикали.
Достатъчният прием на витамин С може да помогне за предотвратяване на развитието на симптомите на остеоартрит .

Включете тези продукти в количката си за пазаруване:

  • тропически плодове като папая, гуава и ананас
  • цитрусови плодове като портокали и грейпфрут
  • канталупа
  • ягоди
  • киви
  • малини
  • кръстоцветни зеленчуци, като карфиол, броколи и кейл
  • камбановидни чушки
  • домати

Съвет: Опитайте рецептата на Жак Пепен за пълнени домати.

Витамин D и калций

Някои учени предполагат, че витамин D може да помогне за предотвратяване или справяне с остеоартрита, но резултатите са противоречиви.
През 2019 е доказано, че витамин D може да предотврати развитието на остеоартрит, но е важно и закючението, че може да помогне за облекчаване на болките в ставите при хора, които имат ниски нива на витамин D.

Витамин D помага на организма да абсорбира калция. Консумацията на храни с тези хранителни вещества може да предложи известна защита.

Можете да повишите нивата на витамин D чрез контролирано ежедневно излагане на слънчева светлина, но някои богати на витамин D храни също го осигуряват.

Храните, които съдържат витамин D, калций или и двете, които може да включите в диета при остеоартрит:

  • морски дарове, като сьомга, треска, сардини и скариди, уловени в дивата природа
  • консервирана риба, като риба тон
  • обогатено мляко и други млечни продукти
  • яйца
  • кисело мляко
  • зелени листни зеленчуци
  • портокалов сок
  • зърнени закуски
  • тофу

Съвет: Вижте югозападната маринована сьомга на грил с доматено-червено чили.

Диета При Остеоартрит

Бета-каротин

Бета-каротинът е друг мощен антиоксидант. Лесно можете да го разпознаете, защото придава на плодовете и зеленчуците, като например морковите, яркооранжевия им цвят. Бета-каротинът е полезен за кожата, очите и косата.

Други отлични източници включват:

  • Кръстоцветни зеленчуци, като брюкселско зеле, зелена салата, горчица и манголд
  • зелени зеленчуци, като римска маруля и спанак
  • сладки картофи
  • зимни тикви
  • канталупа
  • магданоз
  • кайсии
  • листа от мента
  • домати
  • аспержи

Омега-3 мастни киселини

Някои изследвания показват, че по-високият прием на омега-3 мастни киселини в сравнение с омега 6 мастни киселини може да помогне за предотвратяване на остеоартрит.

Съветите за постигане на правилния баланс включват:

  • използване на омега-3 масла, като например зехтин, за готвене и салатни дресинги
  • консумиране на мазна риба два пъти седмично
  • намаляване на червените меса и други животински протеини
  • консумиране на четвърт чаша ядки или семена дневно
  • Омега-3 могат да намалят възпаленията в организма ви, като ограничат производството на цитокини и ензими, които разрушават хрущяла.

Храни, които са добри източници на омега-3 мастни киселини, са:

  • сьомга, дива, прясна или консервирана
  • херинга
  • скумрия, но не и кралска скумрия
  • сардини
  • аншоа
  • дъгова пъстърва
  • тихоокеански стриди
  • обогатени с омега-3 яйца
  • смляно ленено семе и ленено масло
  • орехи

Омега-6 мастните киселини се съдържат в:

  • месо и домашни птици
  • зърнени храни
  • яйца
  • ядки и семена
  • някои растителни масла
  • В настоящите насоки се препоръчва да не се приемат добавки с рибено масло, тъй като няма достатъчно доказателства, че те могат да помогнат.

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите, като кверцетин и антоцианидини, са форми на антиоксиданти.

Кверцетинът има противовъзпалителни свойства и резултатите от проучвания върху животни показват, че той може да играе роля като средство за лечение на остеоартрит.

Добрите източници на кверцетин включват:

  • червен, жълт и бял лук
  • зеле
  • праз
  • чери домати
  • броколи
  • боровинки
  • касис
  • боровинки
  • какао на прах
  • зелен чай
  • кайсии
  • ябълки с кожа

Подправки

Хранителните вещества в някои подправки също имат противовъзпалително действие. Сред най-обещаващите са джинджифилът и куркумата.

В едно малко проучване 30 души, които са приемали по 1 грам джинджифил на прах всеки ден в продължение на 8 седмици, са усетили намаляване на болката в коляното и подобряване на подвижността и качеството на живот.

За да добавите джинджифил към диетата си, опитайте следното:

  • Настържете пресен джинджифил в пържени ястия или салатни дресинги.
  • Запарете нарязан джинджифил във вряща вода, за да приготвите чай от джинджифил.
  • Добавете джинджифил на прах към кексчета с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини.
  • Добавете пресен или прахообразен джинджифил към торти, бисквити, къри и ябълкови ястия.
  • Куркумата е жълто-горчична подправка от Азия и основна съставка на жълтото къри. Състои се основно от куркумин.

Проучванията показват, че приемът на около 1 г куркумин в продължение на 8-12 седмици може да помогне за облекчаване на болката и възпалението при остеоартрит.

Заключение:

Експертите препоръчват да се стремите към здравословно тегло и да го поддържате, ако имате наднормено тегло или затлъстяване.

Начините за това включват:

  • да следите приема на храна
  • да избирате здравословни храни
  • да поддържате тялото си в движение

Други диетични съвети, които могат да ви помогнат да се справите или да предотвратите остеоартрит на коляното, включват:

  • оцветяване на чинията си с плодове и зеленчуци.
  • Избиране на риба, ядки и здравословни масла вместо месо и трансмазнини.
  • Овкусяване на ястията с подправки, като джинджифил и куркума.
  • Приемане на достатъчно количество витамин С и витамин D.
  • Избягване на преработени храни с добавени мазнини и захар.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!