Как се маха кърлеж ПРАВИЛНО и Какво да НЕ Правим

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кърлежите са малки, но могат да представляват голяма заплаха за нашето здраве. Правилното премахване на тези паразити е от съществено значение, за да се минимизира рискът от предаване на болести като Лаймска болест и Кримско-Конго хеморагична треска. В тази статия ще разгледаме подробно стъпките за безопасно премахване на кърлежи и ще подчертаем практиките, които трябва да избягваме, за да предпазим нашето здраве. Информацията е насочена към всеки, който прекарва време на открито или живее в район, където кърлежите са често срещани, предлагайки полезни съвети как да се защитим от тези непоканени гости.

Какво представляват кърлежите и защо са опасни

Кърлежите са малки паразитни акари, чиято основна храна е кръвта на различни животни, включително и хората. Те са част от порядъка Acarina и могат да бъдат намерени в почти всяка среда, но най-често в гористи и тревисти области. Въпреки техния малък размер, кърлежите са способни да предават редица сериозни заболявания на хората и животните, които ухапват.

Потенциални здравни рискове

Най-известните болести, предавани от кърлежи, включват Лаймска болест, Кримско-Конго хеморагична треска, анаплазмоза, бабезиоза, и ерлихиоза. Симптомите на тези заболявания могат да варират от леки грипоподобни симптоми до сериозни, животозастрашаващи усложнения. От ключово значение е да се подчертае, че не всички кърлежи са заразени с патогени, които предизвикват заболявания, но невъзможността да се различат заразените от незаразените ги прави потенциално опасни.

Предпазни мерки срещу кърлежи

Преди да разгледаме как правилно да премахваме кърлежите, е важно да знаем как да намалим риска от тяхното прикрепяне. Предотвратяването е винаги по-добър вариант от лечението.

  1. Избягване на рискови зони: Кърлежите обичат влажни, гористи и тревисти места. Избягвайте ходене през неподдържани площи, където тези паразити могат лесно да се прикрепят към вас.
  2. Подходящо облекло: Носете дълги панталони и ризи с дълги ръкави, когато сте в природата. Затворете краищата на дрехите си, за да предотвратите възможността кърлежите да попаднат върху кожата ви.
  3. Използване на репеленти: Нанасяйте репеленти срещу кърлежи на откритите участъци от кожата, както и върху дрехите си, за допълнителна защита.

Следването на тези предпазни мерки може значително да намали вероятността от прикрепване на кърлежи. Въпреки това, ако все пак се окажете домакин на такъв непоканен гост, е важно да знаете как правилно да го премахнете.

Как се маха кърлеж правилно

Премахването на кърлежите веднага след откриването им е критично за предотвратяване на предаването на възможни инфекции. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, за да премахнете кърлежа безопасно и ефективно:

  1. Подготовка на инструменти: Използвайте пинсета с тънки върхове. Това ви позволява да хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата.
  2. Хващане на кърлежа: Хванете кърлежа колкото се може по-близо до кожата, опитвайки се да захватите неговата глава, а не тялото.
  3. Бавно издърпване: Бавно и нежно издърпайте кърлежа нагоре с постоянно налягане. Избягвайте резки движения, за да предотвратите откъсването на главата и оставянето й в кожата.
  4. Почистване на ухапаното място: След като премахнете кърлежа, добре почистете ухапаната област с алкохол или сапун и вода.
  5. Изхвърляне на кърлежа: Най-безопасният начин да се отървете от кърлежа е като го поставите в алкохол, затворен контейнер или да го изплакнете в тоалетната. Избягвайте да го притискате между пръстите си.
  6. Наблюдавайте за симптоми: Внимавайте за всякакви симптоми на болести, предавани от кърлежи, като треска, обриви или умора, и ако се появят, незабавно потърсете медицинска помощ.

Какво да НЕ правим при махане на кърлежи

Също толкова важно, колкото знанието как да премахнете кърлежа, е да знаете какво да избягвате. Някои популярни методи могат да увеличат риска от предаване на инфекции:

  • Не използвайте горещи предмети: Използването на запалена клечка за зъби или горещ метал може да накара кърлежа да инжектира повече инфекциозни бодижи в кожата.
  • Избягвайте да изстисквате кърлежа: Притискането на тялото на кърлежа може да доведе до вкарването на инфектирани телесни течности обратно в раната.
  • Не нанасяйте масло, вазелин или алкохол: Тези вещества могат да стимулират кърлежа да изпусне повече инфекциозен материал в кожата.
  • Не изтръгвайте кърлежа рязко: Рязкото изтегляне може да доведе до отделяне на главата или челюстите, което увеличава риска от инфекция.
Как се маха кърлеж

TICK-BAR Инструмент за вадене на кърлежи

  • Сигурно отстраняване на кърлежи.
  • Спазва препоръки на СЗО.
  • Неръждаема стомана за лесна употреба.
  • Безопасен и без смачкване.
  • Ефективен и лесен за използване.
  • Дълготраен и висококачествен.

Следпремахване на кърлежа: Следващи стъпки

След като премахнете кърлежа, важно е да наблюдавате за възможни симптоми на инфекция или болест, предавана от кърлежи. Ако забележите зачервяване, подуване, или други необичайни симптоми в района на ухапването, незабавно потърсете медицинска помощ. Поддържането на хигиената на ухапаното място и мониторингът на вашето здраве са ключови стъпки след премахването на кърлежа.

Заключение

Правилното премахване на кърлежите и избягването на опасните методи са съществени за предотвратяване на заболявания, предавани от тези паразити. Следвайте горепосочените съвети за безопасно отстраняване на кърлежите и винаги бъдете нащрек за симптоми на инфекции след ухапване. Запомнете, че превенцията и бързата реакция са ключът към защитата от тези малки, но потенциално опасни същества. Надяваме се тази статия ви е отговорила на въпроса как се маха кърлеж правилно.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни