Хранителни Добавки при Тренировки

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В света на фитнеса и здравословния начин на живот, правилното хранене и ефективните тренировки са ключови компоненти за постигане на целите. Но в това уравнение има още един съществен елемент, който често се пренебрегва или недооценява – хранителните добавки. Тези могъщи помощници могат да подсилят вашите усилия във фитнеса, да ускорят възстановяването, да подобрят производителността и да ви помогнат да постигнете оптимални резултати. Нека да разгледаме някои от основните хранителни добавки, които трябва да знаете, и да разберем как те функционират, защо и кога е най-добре да се приемат, за да максимизирате вашата тренировъчна ефективност и здраве.

1. Протеинови Прахове – Хранителни Добавки при Тренировки

Функция: Протеиновите прахове са сред най-популярните добавки за подпомагане на мускулния растеж, възстановяване и поддържане на мускулната маса. Те предоставят необходимите аминокиселини за възстановяване и регенерация на мускулните влакна след интензивно физическо натоварване.

Защо и кога: Препоръчително е да се приема след тренировка за оптимизиране на мускулното възстановяване и растеж. Може също така да се приема като заместител на хранене или междинна закуска за увеличаване на приема на протеини през деня.

Хранителни Добавки при Тренировки
zdravital-whey-protein-shokolad

PREMIUM WHEY Протеини за Изграждане на Мускули и Възстановяване

Висококачествен протеин за изграждане на мускули!

  • Млечни протеини от 3 източника!
  • Фибри от акация Fibregum*
  • По-малко от 2 g въглехидрати и само 95 kcal, в 1 доза

Опаковка: 750гр
Вкус: Шоколад/ Ванилия

2. Креатин

Функция: Креатинът подобрява производителността при високоинтензивни и краткотрайни физически упражнения. Той помага на тялото да произвежда повече аденозин трифосфат (ATP), което е основният източник на енергия за мускулните клетки.

Защо и кога: Идеално е да се приема преди тренировка за увеличаване на силата и издръжливостта, както и след тренировка за подпомагане на възстановяването.

Хранителни Добавки при Тренировки
krealkalin-zdravital

KRE ALKALYN® 3000 за Оптимални постижения

100% Висококачествен Креатин 

  • за оптимални резултати
  • патентован креатин монохидрат, с алкално рН
  • подобрява енергийния метаболизъм

Опаковка: 90 капсули

3. Витацитна Аминокиселина (BCAA) – Хранителни Добавки при Тренировки

Функция: BCAA са три есенциални аминокиселини – левцин, изолевцин и валин, които подпомагат мускулното възстановяване, намаляват умората и предотвратяват разграждането на мускулите по време на тренировка.

Защо и кога: Приемът на BCAA е особено полезен преди и по време на тренировка за намаляване на мускулната умора и подобряване на издържливостта, както и след тренировка за ускоряване на възстановяването.

Хранителни Добавки при Тренировки
bcaa-synergy-zdravital

BCAA SYNERGY+ Мускулно Изграждане

Продукт за възстановяване при отпадналост или болки в крайниците, поради физически натоварвания

  • Намаляване на умората
  • Аминокиселини с разклонена верига (BCAA)
  • Витамини В2, В6 и В12, които спомагат за намаляване на умората

Опаковка: 120бр капсули

4. L-глутамин

Функция: L-глутамин е една от най-разпространените аминокиселини в мускулите и подпомага възстановяването, укрепва имунната система и помага за предотвратяване на загубата на мускулна маса.

Защо и кога: Препоръчително е да се приема след тренировка за ускоряване на възстановяването и намаляване на мускулния стрес, както и преди лягане за подобряване на мускулното възстановяване през нощта.

Хранителни Добавки при Тренировки
glutamine-1200-zdravital

GLUTAMINE 1200 при Физическо и Психическо Възстановяване

Силно възстановително действие при психическо и физическо натоварване

  • Глутамин + Аргинин + Селен
  • Витамин В6 + цинк
  • Предпазва клетките от оксидативен стрес

Опаковка: 90 капсули

5. Омега-3 Мастни Киселини

Функция: Омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибено масло и някои растителни източници, имат противовъзпалително действие, подобряват сърдечно-съдовото здраве и могат да подпомогнат възстановяването след тренировка.

Защо и кога: Приемът на омега-3 е полезен по всяко време на деня, но е особено важен за спортуващите, тъй като може да намали възпалението и болката, свързани с интензивните тренировки.

ОМЕГА 3 VEGETAL – Сърдечно-съдова система и умствен тонус

Набави си необходимите Омега-3 мастни кисилини!

  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Подобрява мозъчните функции и умствения тонус.
  • Има антиинфламаторни свойства.
  • Подпомага здравето на кожата, косата и ноктите.
  • Помага при регулирането на нивата на глюкоза в кръвта.

Опаковка: 120 растителни капсули

6. Витамини и Минерали – Хранителни Добавки при Тренировки

Функция: Витамините и минералите са критични за множество биологични процеси в тялото, включително енергийния метаболизъм, възстановяването на тъканите, и функцията на имунната система.

Защо и кога: Приемът на витамини и минерали е важен през целия ден, но специализирани добавки могат да бъдат особено полезни за спортуващите, за да запълнят нутриционни дефицити и да подпомогнат възстановяването и производителността.

7. Предтренировъчни Стимуланти

Функция: Предтренировъчните стимуланти съдържат съставки като кофеин, бета-аланин и аргинин, които могат да увеличат енергията, фокуса, силата, и издръжливостта по време на тренировка.

Защо и кога: Тези добавки се приемат обикновено 20-30 минути преди тренировка, за да се максимизира тяхното въздействие по време на упражненията.

8. Възстановяващи Добавки

Функция: Възстановяващите добавки като ZMA (цинк, магнезий, аспартат) и колаген подпомагат възстановяването, подобряват качеството на съня, и могат да подпомогнат здравето на ставите и костите.

Защо и кога: Тези добавки обикновено се приемат вечерта преди лягане, за да се подпомогне възстановяването през нощта и да се увеличи производството на хормони, важни за възстановяването и растежа на мускулите.

ZMA COMPLEX – Оптимално възстановяване

  • Поддържа нивата на тестостерон в кръвта.
  • Поддържа синтез на протеини в тялото и метаболизма на въглехидратите
  • Регулира хормоналната активност
  • Подобрява мускулната функция и електролитния баланс

Опаковка: 120 капсули

Заключение

Изборът на хранителни добавки зависи от индивидуалните цели, типа на тренировките, и общото здравословно състояние. Важно е да се консултирате със здравен специалист или диетолог преди да започнете прием на хранителни добавки, особено ако имате съществуващи здравословни проблеми или приемате лекарства.

Помнете, че докато хранителните добавки могат да предложат ползи за вашите тренировки и възстановяване, те не трябва да заместват балансираната и разнообразна диета. Основата на доброто спортно представяне и възстановяване винаги ще бъде качествената храна, достатъчно сън и правилната хидратация.

Възможността за индивидуално адаптиране на добавките към вашите нужди и цели е ключът към максимизиране на техните ползи. Например, ако вашата цел е увеличаване на мускулната маса, фокусът върху протеини, креатин и BCAA може да бъде особено полезен. Ако обаче се стремите към подобряване на издръжливостта, предтренировъчните стимуланти и електролити могат да предложат по-голяма полза.

Правилното тайминг на приема също е важен фактор за максимизиране на ефекта от добавките. Както беше споменато, някои добавки са по-полезни, когато се приемат преди или след тренировка, докато други могат да бъдат приемани по всяко време на деня.

Накрая, важно е да подходите критично към избора на хранителни добавки и да избягвате тези с недоказани твърдения или съмнителни съставки. Винаги търсете продукти с доказано качество и безопасност, предпочитайки тези с прозрачно декларирани съставки и дозировки.

В заключение, хранителните добавки могат да играят ценна роля в подпомагането на вашите тренировъчни цели, но те трябва да се използват разумно и като част от цялостен подход към здравословния начин на живот и фитнес.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни