Гъбата Кориолус – Какво е и Какви са Ползите

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гъбата Кориолус (Coriolus versicolor), известна още като разноцветен полипор или пуешка опашка, е вид гъба, която привлича вниманието на медицинската и научната общност с потенциалните си лечебни свойства. Тази гъба е широко разпространена в горите по целия свят и е лесно разпознаваема по своята впечатляваща, разноцветна шапка. Нейните лечебни качества се изследват в контекста на подкрепа на имунната система, борбата с някои видове рак и подобряване на общото здраве. В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява гъбата Кориолус. Какви са нейните лечебни свойства и как може да се използва в борбата с различни здравословни проблеми.

История и разпространение

Гъбата Кориолус versicolor е позната в традиционната китайска медицина от векове под името “Юн Зхи”. Използвана е за поддържане на здравето на дихателната система, укрепване на имунната система и като общо тонизиращо средство. През последните десетилетия научните изследвания започнаха да потвърждават някои от традиционно приписваните ѝ свойства. Това доведе до увеличен интерес към тази гъба в западната медицина.

Състав и активни вещества

Ключови компоненти, които се намират в Coriolus versicolor, включват полизахарид-К (PSK) и полизахарид-пептид (PSP). Тези съединения са изследвани за тяхната роля в стимулирането на имунната система. PSK, известен още като Крестин, е одобрен за употреба в Япония като адювант в лечението на рак, за да помогне за увеличаване на ефективността на традиционната терапия и да подобри качеството на живот на пациентите.

Лечебни свойства

Подкрепа на имунната система

Едно от най-значимите свойства на Coriolus versicolor е нейната способност да подкрепя и стимулира имунната система. Изследванията показват, че PSK и PSP могат да активират и увеличат активността на определени бели кръвни клетки. Тива включва макрофаги и натурални убийци, които са важни за борбата с инфекциите и раковите клетки.

Гъбата Кориолус

Антиканцерогенни свойства

Редица изследвания са изследвали възможността на гъбата Кориолус да помогне в борбата с рака. Въпреки че не трябва да се разглежда като заместител на конвенционалното лечение, данните показват, че добавките с Coriolus versicolor могат да допринесат за подобряване на резултатите при пациенти, подложени на химиотерапия или радиация, като намаляват страничните ефекти и подпомагат възстановяването на имунната функция. Също така, PSK е показал обещаващи резултати в удължаването на оцеляването на пациенти с някои видове рак. Това включва рак на стомаха, дебелото черво и белия дроб.

Подобряване на здравето на черния дроб

Изследванията показват, че Coriolus versicolor може да има положителен ефект върху здравето на черния дроб, като помага за предотвратяване на хепатит и други заболявания на черния дроб. Това се приписва на антивирусните и антиинфламаторни свойства на гъбата, които могат да подпомогнат защитните механизми на черния дроб и да подобрят неговата функция.

Подкрепа при лечение на ХИВ и АИДС

Някои проучвания предполагат, че добавките с Coriolus versicolor могат да подкрепят имунната система при хора, живеещи с ХИВ/АИДС. Подобряването на имунната функция може да помогне за забавяне на прогресията на заболяването и да подобри качеството на живот на засегнатите лица.

Turkey Tail Mushroom Extract – Гъба Пуешка Опашка (каваратаке, Кориолус)

  • Подсилване на имунитета и защита от инфекции
  • Подобряване на чревната микрофлора
  • Намаляване на умората
  • Подобряване на спортните постижения

Опаковка: 30 капсули

Употреба и дозировка

Докато изследванията продължават да разкриват потенциала на Coriolus versicolor, е важно да се отбележи, че гъбата трябва да се използва като допълнение към традиционното лечение, а не като негова замяна. Дозировката може да варира в зависимост от конкретното заболяване, което се лекува, и формата на продукта (екстракт, прах, капсули). Обикновено се препоръчва консултация със здравен специалист преди употребата на добавки с Coriolus versicolor, за да се определи подходящата доза и да се избегнат възможни взаимодействия с други лекарства.

Заключение

Coriolus versicolor е гъба с богата история в традиционната медицина и вълнуващ потенциал в съвременните научни изследвания. Нейните свойства за подкрепа на имунната система, потенциални антиканцерогенни ефекти, ползи за черния дроб и подкрепа при лечение на ХИВ/АИДС я правят обект на нарастващ интерес. Важно е да се подчертае, че въпреки обещаващите резултати, Coriolus versicolor трябва да се използва с разбирането, че е допълнително средство за поддържане на здравето, а не заместител на стандартните медицински процедури и лечения. Балансът между традиционната и съвременната медицина може да предложи целенасочени подходи за подобряване на здравето и благосъстоянието.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни