Защо хълцат бебетата?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Всеки родител се е запитвал поне веднъж: “Защо хълцат бебетата?” Този природен процес често предизвиква тревога и безпокойство у родителите, но на първо място, нека научим какво точно предизвикава този явление и как можем да го разгадаем.

Физиология на хълцането при бебетата

Когато говорим за хълцане при бебетата, трябва да разберем, че то е част от тяхната физиология и нормален процес в развитието им. Бебетата хълкат, за да освободят въздух, който се задържа в стомаха им по време на хранене. Това е съвсем естествено и не следва да предизвиква безпокойство у родителите.

Причини за хълцането при бебетата

  1. Бързото хранене – Бебетата често хълкат, когато консумират мляко или формула твърде бързо. Този процес е тяхен начин да се справят с излишъка на въздух, погълнат по време на хранене.
  2. Неправилно закопчаване на биберона – Неригулираната биберон може да допринесе за по-голямото поглъщане на въздух от страна на бебето, което води до хълцане.
  3. Непълно изваряване на храната – Ако бебето не е изварило храната си правилно, това може да доведе до по-голямо количество въздух в стомаха и, съответно, до хълцане.
  4. Неустойчиво хранене – Ако бебето не е заето или се отвлича по време на хранене, това може да доведе до по-голямо поглъщане на въздух и, съответно, до хълцане.
  5. Позиция по време на хранене – Постарайте се да държите бебето в правилна позиция по време на хранене. Некоректната позиция може да стимулира по-голямото поглъщане на въздух.
  6. Рефлукс и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – Някои бебета могат да преживеят хълцане като резултат от рефлукс или ГЕРБ. Тези състояния могат да доведат до излишък на киселина в стомаха, който предизвиква хълцане.
  7. Алергии и непоносимости – Алергии към определени храни или непоносимости към съставките в храната на бебето могат да стимулират хълцане.
  8. Дефекти в структурата на храносмилателния тракт – Рядко, но дефекти в структурата на храносмилателния тракт могат да бъдат причина за хълцане.
  9. Бърз растеж и развитие – В периодите на бърз растеж и развитие, като например по време на първите няколко месеца, бебетата често хълкат по-често поради активния процес на набиране на тегло и растеж.
  10. Понякога внезапни промени в стомашната температура могат да предизвикат хълцане. Това може да стане, ако нахраните бебето със студено мляко, последвано от нещо топло или обратно.
pediakid-sng-20ml-zdravital
pediakid-sng-20ml-zdravital

PEDIAKID Спрей за Нос и Гърло – 20 ml

Спрей за нос и гърло за Вашето бебе и дете!

  • Предпазва лигавицата от инфекции
  • Успокоява гърлото и облекчава хремата
  • Подпомага и успокоява дихателните пътища
  • 100% натурални активни съставки!

Опаковка: 20мл.

Как да помогнем на бебетата при хълцане

  1. Подреждане на храненето – Родителите могат да помогнат, като осигурят спокойна и безпроблемна обстановка по време на хранене, като предпочитат по-тихи и релаксиращи среди.
  2. Правилно закопчаване на биберона. Уверете се, че биберонът е правилно закопчен, за да намалите възможността от поглъщане на излишък на въздух.
  3. По-чести, по-малки хранения. Разделянето на храненията на по-чести, по-малки порции може да намали възможността за бързо хълцане.
  4. Масаж на гърба след хранене. Нежен масаж на гърба на бебето може да помогне в извеждането на натрупания въздух след хранене.
  5. Хранене с по-наклонена бутилка. Ако бебето има трудности с рефлукса, храненето с по-наклонена бутилка може да помогне в намаляването на хълцането.
  6. Игра след хранене. За някои бебета хълцането се подобрява, ако ги забавлявате след хранене. Това може да помогне в освобождаването на въздуха от стомаха.
  7. Промяна на храната. Ако бебето продължава да хълка често и силно, консултирането с педиатър може да насочи родителите към подходяща промяна в храната.
Защо хълцат бебетата?

Кога да се консултираме с лекар

Въпреки че хълцането при бебетата е често и нормално явление, има ситуации, при които е добре да потърсим съвет от педиатър. Ако бебето преживява чести и интензивни хълцания, съпътствани от недомогвания, или ако родителите имат сериозни безпокойства, е важно да се консултира с медицински специалист.

Заключение

Хълцането при бебетата е природен процес, който често предизвиква загриженост у родителите. Разбирането на причините “Защо хълцат бебетата?” и как можем да помогнем на нашите малчугани може да ни даде по-голям комфорт и сигурност в грижата ни за тях.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни