Фибромиалгията. Ревматични заболявания – Диагностика и лечение. Ролята на билковите продукти.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Фибромиалгията е често срещан здравословен проблем, който засяга все повече хора, а днес ще разберем защо е нужна диференциалната диагноза

Куркума

Куркумата е подправка, с дългогодишна история в древната и традиционната китайска медицина. Тя има ярко жълт цвят и леко горчив вкус и бива извличана от корените на растението. Най-активен в състава е куркуминът, считан за ключов терапевтичен продукт. Съставката е изключително полезна при фибромиалгия.

Фибромиалгията често е свързана със засилени възпалителни процеси в тялото. Куркуминът е известен с мощните антиинфламаторни свойства, които помагат за справянето с нежеланите процеси. Той действа като инхибитор на определени възпалителни медиатори и ензими. Това води до облекчаване на болките. Оксидативния стрес често е свързан с фибромиалгията. При него свободните радикали допринасят за увеличената болка и умора. Основната съставка в куркумата е добър антиоксидант, предпазва клетките от увреждане. Този ефект действа благоприятно към възстановителните процеси в тялото.

Куркумата има положителен ефект върху неврологичните функции, това я прави подходяща към затрудненото заспиване, тревожността и нарушената концентрация. Съставката подпомага производството на невротрофични фактори, важни за здравето на нервната тъкан. Куркуминът участва в редица биохимични пътища, които въздействат върху телесната физиология. Той може да регулира изразяването на гените, свързани с възпалителните процеси и стресовите отговори. Освен това природният продукт влияе на сигналните пътища, характерни за болката.

Важно е да отбележим, че куркумата обикновено е трудна за усвояване от човек. Затова често се предлагат добавки, съдържащи в сее си по-високи концентрации на куркумин. Като допълнителни полезни свойства ще отбележим, че подправката действа благотворно на храносмилането и детоксикацията.

Фибромиалгията

Фибромиалгията е хронично заболяване, което се проявява с дълготрайна болка в мускулите и околните тъкани. Това състояние засяга повече жените. За да бъде поставена тази диагноза, лекарят трябва да изключи други възможни причини за болката и да потвърди наличието на определен брой тригерни точки. Тези точки се намират на различни места, например в областта на врата, раменете, гърдите, кръста или долната телесна част. Лечението на фибромиалгията изисква индивидуален подход, като се вземат под внимание специфичните нужди и симптоми на пациента.

Въпреки, че точната причина за възникване на заболяването не е ясна, някой фактори се свързват с развитието на проблема. Като възможни предпоставки маркираме генетичната предразположеност, хроничните инфекции, физическите травми и стреса. Болестта е все по-често разпознавана и представлява хронична мускулно-скелетна болка, обхващаща двете половини на тялото и разпространяваща се под и над нивото на кръста. Дискомфортът е придружен от скованост, обща отпадналост, нарушен сън, мравучкане по крайниците, изтръпване. Възможно е да се появят ментални нарушения – депресия, безпокойство. Най-честите места на болка са по шията, раменете, таза, ръцете и краката. Симптомите стават по-силни при стрес или лоши атмосферни условия – например студено и влажно време.

Билкова терапия при фибромиалгия

  • Женшен – Женшенът е известен със своите адаптогенни свойства. Това помага на организма да се справя със стреса, също така билката подобрява енергийното ниво и намалява умората;
  • Куркума – Куркумата съдържа куркумин, който е с антиинфламаторни способности. Това спира възпаленията и болката;
  • Джинджифил – Билката също има антиинфламаторни и антиоксидантни действия, това спира физическите оплаквания;
  • Черен оман – Използва се традиционно за лекуване на болки и възпаления;
  • Жълт кантарион – Жълтият кантарион успокоява нервната система. Тя намалява депресивните моменти, цялостно успокоява организма.

Прочети повече: Шипове (остеофити) – Жълт кантарион. Болки по ставите и костите. – “Академия Здравитал”

Фибромиалгията

Ревматични заболявания

Когато говорим за подобен тип здравословни проблеми, може би няма по подходящ специалист за гостуване в „Академия Здравитал“ от професор доктор Златимир Коларов. Освен известен медицински специалист проф. д-р Коларов е председател на българския съюз на писателите-лекари „Димитър Димов“ и генерален секретар на международния съюз на писателите лекари. В началото гостът сподели следното:

„Човек идва на този свят за две неща – да дава и да обича. И това е най-сигурния начин да бъде поддържано стабилно неговото психическо, интелектуално и всякакво друго здраве. Обичайки любимите си хора, животните или нещо друго – това е най-сигурния антистрес.“

Съвременно лечение на ревматичните болести

Специалистът сподели, че преди 20 години той и неговите колеги са изпитвали голяма нужда от ново лечение в областта на ревматологията. Навлизането на биологичните препарати е променило фенотипа на заболяванията. В момента много се използват JAK-киназните инхибитори. При тази терапия биват давани синтетични лекарствени форми. Споменатите инхибитори действат на т. нар. „янус кинази“.

JAK-лечението дава възможност на клетката да остане здрава. Те спират предаването на сигнал под повърхността на клетката към ядрото. По този начин ядрото не произвежда елементите, предизвикващи възпалението. На практика при метода се променя клетъчния метаболизъм и увеличава синтеза на редица биологично активни съединения. Процедурата е достъпна за България, част от рутинното лечение в ревматологията и всички световни лекарства са достъпни у нас.

Също така стана ясно, че съвременните препарати с хиалуронова киселина имат възможността да възстановят донякъде износения хрущял. Целта е останалите здрави клетки да регенерират, до колкото е възможно, ставната течност. По принцип хиалуроновата киселина е важна част от много човешки органи и тъкани – кожата, сърдечните клапи,, очното стъкловидно тяло и други.

По мнението на проф. д-р Коларов вече трябва да се предефинират понятията „болест“ и „здраве“, тъй като съвременните лечения на повечето заболявания дават възможност на пациентите да живеят пълноценен живот дълги години. Например някой хора да казват, че имат артрит, а не че са болни от артрит. Можем да кажем, че споменатите понятия имат относителен характер.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза се прилага, когато симптомите на пациентите отговарят на две или повече различни заболявания. Острите дифузни болки по цялото тяло не винаги означават, че човек има остеопороза. Като пример за диференциация професор Коларов разграничи артритите от шиповете. Шиповете (костни израстъци върху вече съществуваща кост) са неизбежна част от човешкия живот, а артритите предизвикват възпалителен процес.

Втората група се характеризира със спонтанна нощна болка при покой и сутрешна скованост, дискомфортът бива изявен без да има извършвани физически движения. Оплакването не е причинено от нищо конкретно. Шиповете водят след себе си провокирана дневна болка при натоварвания. Костните израстъци нямат обратна регресия, не е възможно да изчезнат сами.

Важно е да бъдат разграничени хиперурикемията и подаграта. Двете състояния пряко биват повлиявани от начина на живот и хранене. Възможно е състоянията да бъдат провокирани от генетична предразположеност. Първата типична криза е границата между заболяванията. Когато тя дойде, приемаме, че пациентът има подагра. Подаграта е обвързана с телесните метаболитни процеси, при нея имаме натрупване на кристали в ставите и околоставните структури. Хиперурикемията е характерна с висока пикочна киселина – границата е над 420 микромола на литър.

На първо време болните от подагра и хиперурикемия трябва да посетят лекар. Специалистите изследват отделянето, дали проблемът е причинен от бъбреците или метаболизма. От друга страна е необходима умерена диета, балансиран хранителен режим, а не гладуване. Защото съществува опция гладът да предизвика подагра, защото организмът започва „да се храни от себе си“. Добре е да бъдат спрени или силно ограничени алкохолната консумация, кафето, шоколадите, морските дарове. Физическата активност помага, а редовният прием на вода е задължителен.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни