Силата на жълтия кантарион при стомашен рефлукс. Пробиотици, пребиотици и симбиотици.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Във втората част на предаването „Академия Здравитал“ гостува професор Иван Мургов – един от най-известните микробиолози в България. А в първата част ще разгледаме ползите от жълтия кантарион при стомашен рефлукс

Жълтия кантарион при стомашен рефлукс

Жълтият кантарион е билка, използвана в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Основният активен елемент е хиперицин, който притежава силни противовъзпалителни свойства. Тези характеристики помагат при справяне със симптомите на стомашен рефлуксболка, киселини, подуване в стомаха. Положително действие има при язва и гастрит.

Флавоноидите в жълтия кантарион отговарят за нормализирането на чревната подвижност, укрепване стените на кръвоносните съдове, прочистването на жлъчните пътища и стимулирането на храносмилането. Това прави билката подходяща при състояния като артрит, ревматизъм, мигрена, мускулни или менструални болки.

Билката е известна като „природен антибиотик“, а това е свързано със ясно изразените антибактериални, регенеративни и бактерицидни възможности. Танините, съдържащи се в състава, действат спрямо възпалителните процеси. Това прави природния продукт полезен срещу настинка и грип. Този билков екстракт допринася за справянето с труднозарастващи рани, понеже притежава стягащ и кръвоспиращ ефект.

Жълтият кантарион е използван успешно в производството на билкови антидепресанти, изписвани без лекарска рецепта. Хиперицинът и хиперфоринът се явяват ключови за успокоението върху нервната система, стимулирайки производството на серотонин и мелатонин – хормоните на щастието и съня. Този фактор прави съставката подходяща за лека и умерена депресия, като предоставя алтернатива на традиционните медикаменти. Важни е да отбележим, че трябва да се внимава с вземането на жълт кантарион, ако вече биват приемани антидепресанти или лекарства за разреждане на кръвта, тъй като той допълнително би засилил техния ефект.

Стомашен рефлукс

Стомашният рефлукс засяга все повече хора напоследък. Този проблем се характеризира със запалителни усещания и дискомфорт в стомаха и хранопровода. Симптомите обикновено се изявяват след прием на храна или някой течности. Също така причините за появата на здравословния проблем могат да включват и прием на определени медикаменти за регулиране на кръвното налягане. Към предразполагащите фактори добавяме неконтролираните хранителни навици, консумацията на големи количества храна или ядене в неподходящи часове през деня, приемането на пикантни или преработени продукти.

Стомашният рефлукс засяга много жени по време на бременност, тъй като тогава бебето расте и това оказва натиск върху стомаха. От друга страна затлъстяването допълнително предизвиква напрежение, като консумацията на храна и наличието на коремни мазнини увеличават дискомфорта, карайки храната да се връща нагоре по хранопровода. Към предразполагащите моменти ще маркираме напрежението, стреса, тревожността, претоварването.

Симптомите включват пареща болка в гръдната област, проблеми с преглъщането, усещане за тежест след ядене, гадене, хълцане, дискомфорт в гърлото. За да намалите вредните усещания е желателно да избягвате физическата активност, навеждането или лягането веднага след хранене. Добре е да избягвате бързата консумация, дъвченето трябва да е на малки хапки, без говорене през този период. Приемът на газирани напитки и подсладени сокове по това време не е препоръчителен. Към препоръчителните стъпки, докато ядем, прибавяме носенето на колани или стегнато облекло в областта на стомаха, спазването на здравословна диета, ранната вечеря, избягването на цигари. Здравословните хранителни навици включват намаляването на: кафе, газирани напитки, шоколад, доматен сос, алкохол, винен оцет, силни подправки, горчица, черен пипер, чили, мляко и млечни продукти.

Билкова терапия – жълтия кантарион при стомашен рефлукс

  • Гинко билоба – Билката има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя помага за спиране на възпалението в хранопровода и защитава лигавицата от киселини;
  • Лайка – Лайката успокоява и същи спира възпалението. Тя облекчава болката;
  • Мента – Тази билка притежава спазмолитични възможности, които отпускат гладката мускулатура на хранопровода. Това може да спре връщането на киселината в тази част от организма;
  • Джинджифил – Съставката също е с антивъзпалителни и антиоксидантни способности;
  • Жълтия кантарион при стомашен рефлукс – Той е известен с антибактериалните и спиращите възпалението сили. Билковият екстракт лекува възпалението в стомаха, подпомага заздравяването на тъканите.

Пробиотици, пребиотици и симбиотици

Професор Иван Мургов е сред водещите специалисти у нас в областта на микробиологията. В своята практика той е публикувал редица научни статии, книги, учебници и монографии. От 1980 година е доктор на биологичните науки, а от 1983г. – професор по микробиология. Събеседниците в студиото на „Академия Здравитал“ обсъдиха колко е важен микробиома (набор от микроорганизми) за имунитета на човек и каква е ролята на пробиотиците, пребиотиците и симбиотиците за човешкото здраве.

Гостът започна дискусията със следните думи:

„През последните десетилетия пробиотиците се превърнаха в шлагер. Навсякъде по телевизията има реклами за пробиотиците. Това означава, че тези продукти представляват сериозен интерес в здравеопазването, главно в природната медицина. Преди съществуването на фармацията и всички други разделяния, микроорганизмите са тези, които са участвали активно, както при производството на редица хранителни продукти, така и в естественото здравеопазване.“

Прочети повече: Причини за гастроезофагеален рефлукс – съвременни методи за лечение

жълтия кантарион при стомашен рефлукс

Както представляват пробиотиците и каква е тяхната роля?

Пробиотиците представляват концентрати от полезни микроорганизми, които имат пряко отношение към доброто здраве и храносмилане на човешкия организъм. В основната им част тези организми биват приемани от хората чрез консумираните продукти, попадащи в стомашно-чревния тракт. Млечно-киселите бактерии участват най-много в произвеждането на пробиотиците – за пример даваме лактобацилите, бифидобактерии и пропионово киселите бактерии, спорообразуващи бацили. Професор Мургов потвърди, че в световната литература вече е известен фактът как Лактобацилус булгарикус има „български корени“. Съвременната наука вече е доказала, че тази полезна бактерии инхибира (спира) растежа на хеликобактер пилори – основен причинител за язва, гастрит и други заболявания. Лактобацилус подобрява състоянието на стомашната лигавица, която често е засегната от страничните ефекти на антибиотиците.

По принцип антибиотиците предизвикват дисбиоза. Те унищожават полезната микрофлора. Обикновено лекарствата се изписват при инфекциозни заболявания. Когато пациентът започне подобна терапия, на нейното действие са подложени и пробиотичните бактерии. По тази причина професор Мургов и колегите му селектират резистентни към съответните масови антибиотици пробиотици. Положително е, че продуктите, измислени от микробиолога биха могли да бъдат използвани както от възрастни и деца, дори кърмачета.

Допълнителни полезни действия на пробиотиците

Освен за нормализиране на чревната флора, пробиотиците намират много по-широко приложение. Това важни, особено, когато има съчетание с витамини, микроелементи, други биологично активни вещества, аминокиселини и други. Положителните организми правят така, че в кръвния поток да постъпват само полезни вещества, а това от своя страна подсилва имунната система. Важно е да отбележим, че имунитетът се гради основно в стомашно-чревния тракт.

Пробиотиците имат ползотворно действие към мозъчната дейност и паметта. Това помага да се действа срещу заболявания като деменция, множествена склероза, Алцхаймер и други. Също така продуктите помагат за регулиране на килограмите. Това става в съчетание с правилен хранителен режим и повече физическа активност. Пробиотиците потискат развиването на гнилосни бактерии. Оттам става блокиране на амоняка – основен провокатор за алергичните процеси.

Пребиотици, симбиотици. Диария и запек.

Пребиотиците представляват фибри, полизахариди с определена молекулна маса. Тези фибри не могат да минат директно в кръвния поток, усвоявайки ги с храната. В един момент достигат до дебелото черво и там има специфична група бактерии, които разграждат олигозахаридите. Много видове присъстват в състава на редица супер храни, зърнени култури и зелени зеленчуци. Пребиотиците имат за цел да създадат подходяща среда за развитието на пробиотиците в дебелото черво. Симбиотиците представляват комбинация от пробиотик и пребиотик. Възможно е симбиотикът да бъде с допълнителни компоненти. Говорим за компоненти, от които човешкият организъм изпитва потребност. Симбиотиците подобряват обмяната на веществата, редуцират процента телесни мазнини, справят се с умората и стреса.

Когато става въпрос за запек и той касае най-вече дебелото черво, се приемат пробиотици, базирано основно на растителен субстрат. Плюс това пробиотиците поддържат полезните бактерии, действащи спрямо диаричните симптоми. Положителните организми блокират развитието на патогените, което балансира перисталтиката.

Ключови думи

За финал на разговора професор Иван Мургов заяви следното:

„Нашата цел е да създадем масови ферментирали хранителни продукти с пробиотични бактерии. Сред най-известните натурални пробиотици е киселото мляко. Пожелавам на зрителите да следят собственото си здраве. Да следят продуктите, които се появяват и са на добра научна основа.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни