Кръвната захар: 12 здравословни начина за понижаването й

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Тук ще разберем кои стъпки могат да се спазват в ежедневието на човек, за да бъдат контролирани показателите на кръвната захар.

Човек е добре да знае кое наистина работи за контролиране на кръвната захар – независимо дали има диабет или е в преддиабетно състояние. Освен това високата захар понижава настроението, намалява енергията, променя нивата на глад. Това може да промени всичко в това да живеете добре и да останете далеч от влакчето на кръвната захар, което може да понижи настроението и енергията ви и да изкриви нивата ви на глад. Ако е наличен диабет, при всички случаи е задължителна консултация с квалифициран специалист. В този текст ще дадем няколко допълнителни съвети, които да подпомагат регулирането на кръвните показатели.

1.    Разхождайте се по-често

Ходенето е чудесен начин да намалите нивата на кръвната си захар и да ги поддържате стабилни. Независимо дали говорим за изкачване на стълби, ходене до магазин или нещо друго – гледайте да правите тези неща, ходейки пеша. През свободните дни можете да се движите чрез велосипед на чист въздух. Дори няколко минути на ден, отделени за разходка, биха могли да действат позитивно за контролиране на диабета. Също така може да добавите към вашия режим поне 150 минути седмично интензивно умерени упражнения.

2.    Яжте повече ечемик

Ечемикът е стар продукт, който се явява като полезен въглехидрат за контролиране на захарта. В днешно време хората се насочват повече към киноа. Ечемикът е пълен с фибри, които намаляват апетита и могат да помогнат за намаляване на диабетните показатели. Тези данни са изнесени в проучване от 2019г., публикувано в списание „Nutrients“.

Чревните бактерии в човешкия организъм взаимодействат с ечемика, което от своя страна подпомага тялото да метаболизира глюкозата. Една чаша варен ечемик, съдържа 6 грама полезни фибри. Зърненият продукт би могъл да се добавя към супи, зеленчукови салати, гарнитури за риба или пиле.

3.    Увеличете интензивността на вашите упражнения

Упражнението е чудесен начин да повишите способността на тялото си да управлява кръвната захар. Извършването на високо-интензивни интервални тренировки действа позитивно – независимо дали говорим за спринт на бягащата пътека за 30 секунди, след това ходене или бавно джогинг, докато се възстановите. Това важи особено при хора с нарушена глюкоза, според преглед от 2022 г. в „Diabetes Research and Clinical Practice“. При натоварванията мускулите поглъщат простия монозахарид по време на тренировка, за да изгорят за енергия, а движенията с по-висока интензивност подпомагат допълнително този процес.

4.    Комбинирайте своите макронутриенти

Въглехидрати плюс протеини или мазнини е чудесна комбинация, когато става въпрос за контролиране на кръвната захар. Полезните съставки, които ядете, забавят храносмилането, като по този начин буферират скока на диабетните показатели. „За някои хора рязкото покачване на кръвната захар след ядене само на въглехидрати може да бъде последвано от спад на кръвната захар, което може да ги накара да се чувстват гладни“ – обяснява Джудит Уайли-Ризет, професор по промоция на здравето и изследване на храненето в колежа по медицина Алберт Айнщайн. Това важни особено за диабет тип 1. Например следващият път, когато вземете плод (въглехидрати), комбинирайте го с твърдо сварено яйце (протеин). Или опитайте боб (въглехидрати) с пиле (протеин) и/или резен авокадо (мазнина).

Прочети повече за Цейлонската канела като цъкнеш ТУК!

кръвната захар

5.    Изберете целите плодове през соковете

Има разлика между яденето на цял портокал и пиенето на чаша портокалов сок например. „Хората обикновено пият повече сок и следователно консумират повече калории и захар, отколкото биха яли само с плодове“ – допълва Уайли-Розет. От целия плод човек си набавя повече полезни фибри – има около 4 грама в голям портокал, в сравнение с по-малко от 1 грам в сок. Освен това такива сокове са полезни, но не бива да се превръщат в най-често консумираната напитка.

6.    Разходка след хранене

Проучване от 2018 г., публикувано в „Medical Science Monitor“, показва, че пациентите с диабет тип 2, които са ходили 20 минути след вечеря с бавно-умерено темпо, значително са намалили нивата на кръвната си захар. Друго изследване установява, как стратегията за разходка е особено полезна след ядене на богата на въглехидрати храна, особено на вечеря. Поддържането на активност подобрява инсулиновата чувствителност и помага на клетките да премахнат глюкозата от кръвния поток. Ако времето не позволява излизане навън, можете да извършвате кратко ходене в домашни условия.

7.    Подбирайте внимателно какви зеленчуци да ядете

Знаете, че зеленчуците са полезни за вас, но не всички са еднакви добри, що се отнася до въглехидратите. Според Джудит Уайли-Розет половин чаша нишестени зеленчуци, като грах, царевица или тиква, се равнява на 15 грама въглехидрати. Този тип хранителни продукти без скорбяла съдържат около половината от горе-споменатото количество. Затова можете да ядете много повече от тях, като същевременно това да оказва по-малко влияние върху кръвната захар. Всичко в умерени дозировки е добър вариант, но най-често избирайте сортове без нишесте, като маруля, карфиол, спанак, къдраво зеле и брюкселско зеле.

8.    Вземете достатъчно витамин D

Витамин Д подпомага намаляването на риска от диабет. Това е допълнителна причина всеки един човек периодично да си мери нивата на съответния витамин в организма Ако имате дефицит, добавянето на съставката и калций може да помогне за стабилизиране на нивата на милимоловете. Учените смятат, че слънчевият витамин повлиява инсулиновата резистентност. Обикновено лекарите преценяват дали съответния пациент има нужда да приема хранителна добавка. Най-подходящите хранителните продукти, съдържащи повече витамин Д са: сардини, диви или изложени на UV лъчи гъби, обогатено мляко и немлечно мляко.

9.    Пийте повече вода

Пиенето на повече вода повлиява позитивно контролирането на кръвната захар. Важно е човек да избягва дехидратацията на тялото си. Когато сте дехидратирани, захарите в кръвта са по-концентрирани и по този начин милимоловете стават завишени. Въпреки това не е нужно хората да пият вода постоянно – достатъчно е това да става, когато сте жадни.

Банер Канела Мобилна
Банер Канела Мобилна

Цейлонска Канела

  • Намалява нивата на кръвната захар – подходяща за диабетици/хора в преддиабетно състояние
  • Нормализира лошия холестерол
  • Спомага за понижаване на високото кръвно налягане
  • Отлична хранителна добавка при отслабване
  • Силно антибактериално действие и мощен имуностимулатор
  • Под формата на капсули за лесен и удобен прием

Съдържание: 80 капсули

10. Яжте ядки

Ядките представляват супер-преносима храна, която не повишава диабета. Когато се консумират самостоятелно или с храна, ядките могат да помогнат за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни, защото са пълни със здравословни мазнини и малко въглехидрати. Например в приблизително 29 грама бадеми се съдържат 164 калории и само 6 грама въглехидрати. Добре е човек да се стреми към 5 такива порции на седмица. Добри варианти са още кашуто, бадемите и шам-фъстъка.

11.  Хранете се по-внимателно

Храненето, докато гледате телевизия или сте пред компютъра, не са най-подходящите варианти. Тази практика означава, че обръщате внимание на сигналите за глад и ситост, оставате присъстващи, когато ядете и оценявате емоционалния компонент на храната. Внимателното хранене помага да се справите с глада за храна и да предотвратите преяждането – това са два компонента, които могат да стимулират наддаването на тегло, а това от своя страна повишава риска от диабет.

12.  Мислете дългосрочно за вашето здраве

„Няма вълшебна диета за хора с диабет. Става въпрос за това как диетата ви е свързана с метаболитни фактори като нива на кръвна захар, кръвно налягане и холестерол“ – съветва професор Уайли Розет. За да разберете точно от какво се нуждаете, много застрахователни планове покриват медицинска хранителна терапия, която ви свързва с регистриран диетолог, за да създадете най-добрия план за вашите нужди. И не забравяйте, че контролирането на здравословно тегло, спазването на балансирана диета и поддържането на активност допринасят за балансираната кръвна захар.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни