Зелето защо е толкова полезни за хората?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Зелето е суперхрана, която се предлага във всякакви форми и размери – ще разберем осем от нейните ползи за здравето на човек

Зелето е пълно с хранителни вещества, даващи така необходимите сила и здравина. Например продуктът повишава имунитета и подобрява функцията на имунната система. Този обикновен листен зелен зеленчук се предлага в различни цветове, форми, размери, които можете да използвате за супи, салати, сандвичи и др. Най-голямата полза се крие в суровата или пържена консумация. Киселото зеле и кимчито са сред основните разпространени хранителни продукти. Необходимите са допълнителни изследвания, които да покажат как точно зелето влияе позитивно на организма.

„Зелето е добро за вас. Това е една от онези храни, които имат по-добър вкус, отколкото изглеждат, и има дори по-голяма хранителна стойност, отколкото хората очакват. Освен това зелето е многофункционален, достъпен и лесен за намиране продукт“ – това казва регистрираният диетолог Джулия Зумпано.

Осем полезни свойства на зелето

Много хора разпознават зелето заради изобилието му от фибри, витамини и минерали. Една чаша нарязано сурово зелено зеле съдържа само 22 калории и доставя:

  • 54% от препоръчителната дневна стойност на витамин С;
  • 85% от препоръчителната дневна стойност на витамин К;
  • Повече от 2 грама фибри;
  • 1 грам протеин.

По мнението на Джулия Зумпано: „Зелето също е богата на калий храна, която може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Колкото повече научаваме за зелето, толкова по-добро обещава да бъде.“

1.    Бори се с възпалението

Някои от ползите за здравето на зелето се дължат на антоцианините, които са естествени антиоксиданти. Антоцианините не само добавят цвят към плодовете (особено боровинките) и зеленчуците, но също така могат да намалят възпалението. Хроничното възпаление е свързано със сърдечни заболявания, рак, ревматоиден артрит и много други медицински състояния. При редица проучвания върху животни е доказано, че антоцианините помагат за контролиране на възпалителните процеси и подуванията.

2.    Придава повече сила

Зелето е източник на витамин С. Този витамин е известен още като аскорбинова киселина. Притежава редица здравословни ползи. Помага за производството на колаген и засилва имунната система. Освен това кара тялото да абсорбира желязото от растителните храни.

3.    Подобрява храносмилането

Зелето е пълно с фитостероли (растителни стероли) и неразтворими фибри.  Те подобряват храносмилателната система здрава, спомагат за правилното движение на червата. Зелето подхранва добрите бактерии, които защитават имунната система и произвеждат основни хранителни вещества. Това важи най-вече при ферментирало зеле в кимчи или кисело зеле. „Зелето може да ви помогне да останете редовни. Също така може да помогне за поддържане на безопасна и здравословна загуба на тегло“ – това споделя диетоложката Зумпано. Фибрите са несмилаеми или абсорбирани въглехидрати, така че те добавят обем към храната и заемат такова място в корема, което кара човек да се засища по-бързо и по-дълго, без да поглъща допълнителни въглехидрати.

4.    Зелето защитава сърцето

Прочетете повече:Коледни билки и техните ползи за здравето

Антоцианините в зелето помагат не само при възпаление. Някой изследванията показват, че те цветните пигменти намаляват риска от сърдечни заболявания. Учените са открили 36 различни вида антоцианини, полезни за най-важният човешки орган.

5.    Понижава кръвното налягане

Калият е минерал и електролит, който помага на тялото да контролира кръвното налягане. Този минерал би могъл да се набави чрез зелето. Например една чаша червено зеле може да достави здравословно количество калий – до 6% от препоръчителната дневна стойност. Това редуцира налягането, което същевременно намалява риска от сърдечни заболявания.

6.    Зелето намалява „лошият“ холестерол

Прекалено високите нива на LDL холестерол могат да причинят сърдечни проблеми, ако се получи натрупване в артериите. Зелето съдържа фибри и фитостероли (растителни стероли). Те се борят с нископлътния холестерол, за да бъдат усвоени от храносмилателна система.

7.    Поддържа здравето на костите и здравословното съсирване на кръвта

Витамин К е от съществено значение за общото благосъстояние на тялото. Без него човек е изложен на риск от развитие на костни заболявания, като остеопороза. Тогава кръвта няма да може да се съсирва правилно. Зелето е чудесен източник на витамин К. Една чаша осигурява 85% от препоръчителната дневна дозировка. Джулия Зумпано казва: „Витамин К помага да поддържаме костите ни здрави и кръвта ни да се съсирва добре. Зелето може да ви даде този тласък, от който се нуждаете, за да сте сигурни, че нивата ви са адекватни и тялото ви остава защитено срещу болести. И дори не е нужно да ядете толкова много зеле, за да получите големи ползи за здравето.“

8.    Зелето предпазва от рак

Ранни проучвания върху животни предполагат, че листните зелени зеленчуци като зелето имат фитохимикали, които могат да помогнат за предпазване от рак. Те съдържат антиоксиданти и растителни съединения (глюкозинолати). Тези, съдържащи сяра химикали, се разграждат по време на храносмилателния процес до вещества,  помагащи при борбата с раковите клетки. Подпомага се процеса по изчистване на организма.

Какви са страничните ефекти от яденето на зеле?

Човек трябва да внимава и да не прекалява с консумацията на зеле. За да имате максимално ползи за здравето, увеличете постепенно приема на зеле и оставете тялото да се адаптира. Нужна е и допълнителна хидратация, за да намалите евентуалния запек, който може да причини излишък на газ. Понякога зелето не е най-добрият избор за хранителна консумация, тъй като е възможно то да причини диария, метеоризъм (прекалено голямо количество газове) или коремен дискомфорт.

Също така хранителния продукт съдържа вещества, които има вариант да повлияят вредно на лекарства. За пример тук даваме медикаментите за разреждане на кръвта. Възможна е появата на хипотиреоидизъм. Това е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон и това причинява забавяне на метаболизма.

Какви са видовете зеле?

Зелето принадлежи към видовете зеленчуци „Brassica oleracea“, заедно с броколи, карфиол и други. Най-разпространеният вид е зеленото зеле. Съществуват стотици други разновидности в червени, бели и лилави нюанси, с различни текстури и размери. Някои форми на зелето имат фини, деликатни вкусове, докато други имат пиперливи характеристики. Най-често приеманите видове зеле са:

  • Бок чой (бейби бок чой) – Те са с листа, излизащи от централно стъбло;
  • Брюкселско зеле – Говорим за малки кръгли зелки, които растат на дебело стъбло;
  • Зелено зеле (зеле гюле) – То има плътно опаковани гладки листа и твърда глава, която може да стане голяма почти колкото баскетболна топка;
  • Януарско кралско зеле – Става дума за живо зеле със зелени и лилави оцветени листа;
  • Кале – Калето е с набръчкани, тъмнозелени листа, разпръснати от централно стъбло;
  • Напа зеле (китайско или целина) – Този вид има дълги, светлозелени листа на дебела бяла дръжка;
  • Червено зеле – Червеното зеле е кръгло кръгло, особено питателно и обикновено;
  • Савойско зеле – Къдрав вариант с рехаво наслоени, набраздени листа.

Заключителни думи

Зелето е универсален зеленчук, който е достъпен, широко достъпен и лесен за приготвяне. Когато човек реши да консумира зелето, съществуват различни, бързи и леснодостъпни варианти за неговото консумиране Продуктът не само може да оцвети чинията и да придаде приятен вкус, той притежава редица здравословни ползи за човешкия организъм.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни