Кой е казал, че по Коледните и Новогодишните празници не може да се запазим в форма. В следващите няколко параграфа ще ви споделим полезни рецепти, за да създадете перфектното здравословно коледно меню.
Съдържание
Здравословно коледно меню: Празнична салата
Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло за Коледа или традиционната салата от кисело зеле.
Зимна
- моркови – 3 броя
- целина – 1/4 глава
- червено цвекло – 1/2 глава
- зехтин – 2 супени лъжици
- слънчогледови семки – 2 супени лъжици
- орехи – 2 супени лъжици
- лимонов сок – 2 супени лъжици
- Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
- Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Млечна салата
Приготвена с пробиотично ядково мляко, което подпомага работата на храносмилателния и чревния тракт.
Необходими продукти за 4 порции:
200 г сурово кашу (накиснато предварително за 8 часа)
1 ч.ч. пречистена вода
100 г орехи
5-6 обезсолени маслини
3 краставици
1 връзка копър
¼ ч.л. хималайска сол
¼ ч.л. асафетида
Сокът на половин лимон
Приготвяне:
- Пасирайте кашуто, водата, солта, асафетидата и сока от лимона в каната на блендер до еднородна смес. Оставете полученото мляко за половин час да се охлади.
- Нарежете краставицата на малки кубчета, а копъра на ситно.
- Смелете орехите на едри парченца.
- В подходяща купа смесете краставиците, млякото от кашу и копъра. Разбъркайте добре.
- Нарежете маслините на шайби.
- Поръсете салатата със смлените орехи и нарязаните маслини.
- Сервирайте салатата леко охладена.
Здравословно коледно меню: Пълнозърнеста питка с квас
Централно място на празничната трапеза заема обредният хляб. Хлябът с квас е здравословен и се е приготвял столетия наред от предците ни.
За кваса:
- 100 г пълнозърнесто брашно
- 100 мл вода
За хляба:
- 300 г пълнозърнесто брашно
- 200 г бяло брашно
- 350 мл вода
- 100 г активен квас
- 10 г хималайска сол
Приготвяне:
- Пригответе кваса:
- Смесете брашното и водата в чист стъклен буркан или друг неметален съд.
- Разбъркайте добре и оставете на стайна температура за 24 часа.
- На следващия ден изхвърлете 80% от сместа и добавете по 100 г брашно и вода.
- Повторете този процес в продължение на няколко дни, докато квасът удвои обема си и се образуват балончета.
- Пригответе тестото:
- Смесете брашното, водата и кваса в голяма купа.
- Разбъркайте добре, докато се смесят.
- Оставете тестото да почине за 40-60 минути.
- Навлажнете ръцете си и разтеглете тестото няколко пъти.
- Оставете тестото да почине още 30 минути.
- Оформете тестото на топка.
- Поръсете тестото с брашно и го поставете в купа, покрита със стреч фолио.
- Оставете тестото да втасва в хладилника за 10-12 часа.
- Печете хляба:
- Загрейте фурната на 240-250 градуса.
- Извадете тестото от хладилника и го прехвърлете в чугунена тенджера с капак.
- Направете разрези върху тестото.
- Печете хляба за 20 минути с капак, след това намалете температурата на 200 градуса и печете още около 20-30 минути или докато кората стане златиста.
- Охладете хляба:
- Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине напълно на решетка за около 4-6 часа.
Прочети повече: “Как да избегнете напълняването по време на празниците?“
Здравословно коледно меню: Основно
Руло Стефани
- 250 г кафява леща
- ½ чаша брашно от лимец
- 1-2 моркова
- 1 средно голям картоф
- Стрък селъри
- ¼ глава карфиол
- 3-4 сушени домата
- Кимион
- Чимен
- Чубрица
- Сладък червен пипер
- Черен пипер
- Асафетида
- Магданоз
- Хималайска сол
Приготвяне:
Изцяло растителен и също толкова питателен вариант на популярното руло ще откриете в блога на Здравитал.
- Накиснете лещата за 12-24 часа. Сварете, прецедете и измийте.Пулсирайте за кратко в кухненски робот.
- Добавете подправките, солта и брашното от лимец и омесете добре, докато се получи плътна смес. Оставете сместа да почине за малко.
- През това време накиснете сушените доматчета и сварете на пара за около 15 минути картофа, морковите, карфиола и стръка селъри.
- Накиснатите домати разбите с малко сол и вода на паста.
- Разточете сместа от лещата на правоъгълник с дебелина около 1 см. От едната страна по дължина наредете морковите, картофа, нарязан на жулиени, карфиола, разделен на малки розички и стръка селъри.
- Навийте внимателно на руло.
- Намажете с доматената паста.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна върху силиконова подложка или в тава с хартия за печене около 40 минути.
Bacterra Biotic G
Комбинация от 5 полезни пробиотични щама, които помагат при:
- Язвен колит и стомашна язва
- Отслабен имунитет и често боледуване
- Нарушена перисталтика
- Подуване на стомаха и киселини
- Болки в стомаха след хранене
Опаковка: 60 таблетки
Друго ястие може да бъдат свински пържоли в зелев лист за Коледа
- кисело зеле1/2 брой
- пържоли1/2 кг
- черен пипер1/2 чаена лъжица
- червен пипер1/2 чаена лъжица
- кимион1/2 чаена лъжица
- Първата стъпка от рецептата за пържоли в зелев лист е подготовката на продуктите. Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша.Може да ползвате пържоли каквито имате под ръка – телешки или свински, вратни пържоли, или котлети, със или без кост.
- Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча ¼ чаена чаша зелев сок.Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.
Здравословно коледно меню: Десерт
Здравословен кекс с круши
Необходими продукти:
- 300 г брашно от елда
- 150 г брашно от лимец
- 50 г брашно от рошков
- ½ чаша захар мусковадо
- 4 сладки, но не много меки круши с дръжки
- 4-5 сочни портокала
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 шушулка ванилия
- 2 пръчица канела
- 2 звездички анасон
- Корен джинджифил
- Щипка хималайска сол
- Кленов сироп (за глазиране)
Приготвяне:
- Обелете крушите, като ги оставите с дръжките.
- Изцедете сока от портокалите в тенджера, добавете захарта, шушулката ванилия, от която предварително сте извадили зрънцата, пръчиците канела, звездичките анасон и 2-3 резенчета джинджифил с дебелина 1-2 милиметра.
- Загрейте сместа, но внимавайте да не заври. След като загрее добре до около 70-80 градуса, изключете котлона.
- Сложете крушите и оставете да се задушат под капак за 15-20 минути. След това извадете крушите.
- Оставете соса да изстине до стайна температура и го прецедете.
- Смесете брашната и содата за хляб, зрънцата от ванилията и щипката сол. С постоянно бъркане добавете към тях соса, в който са били крушите. Ако се налага, добавете и малко вода, така че да получите смес с консистенцията на кексово тесто.
- Получената смес излейте в силиконова форма за кекс.
- Подредете крушите симетрично изправени, или ако са твърде високи – полегнали, но така, че да се вижда част от тях и дръжките отвън.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути.
- Извадете и поставете върху решетка да изстине. Докато кексът е топъл, глазирайте с кленов сироп с помощта на четка. След това можете да поръсите с малко кокосова захар или сушени портокалови корички.