Здравословно коледно меню

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кой е казал, че по Коледните и Новогодишните празници не може да се запазим в форма. В следващите няколко параграфа ще ви споделим полезни рецепти, за да създадете перфектното здравословно коледно меню.

Здравословно коледно меню: Празнична салата

Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло за Коледа или традиционната салата от кисело зеле.

Зимна

  • моркови – 3 броя
  • целина – 1/4 глава
  • червено цвекло – 1/2 глава
  • зехтин – 2 супени лъжици
  • слънчогледови семки – 2 супени лъжици
  • орехи – 2 супени лъжици
  • лимонов сок – 2 супени лъжици
  1. Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
  2. Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

Млечна салата 

Приготвена с пробиотично ядково мляко, което подпомага работата на храносмилателния и чревния тракт.

Необходими продукти за 4 порции:
200 г сурово кашу (накиснато предварително за 8 часа)
1 ч.ч. пречистена вода
100 г орехи
5-6 обезсолени маслини
3 краставици
1 връзка копър
¼ ч.л. хималайска сол
¼ ч.л. асафетида

Сокът на половин лимон

Приготвяне:

  1. Пасирайте кашуто, водата, солта, асафетидата и сока от лимона в каната на блендер до еднородна смес. Оставете полученото мляко за половин час да се охлади.
  2. Нарежете краставицата на малки кубчета, а копъра на ситно.
  3. Смелете орехите на едри парченца.
  4. В подходяща купа смесете краставиците, млякото от кашу и копъра. Разбъркайте добре.
  5. Нарежете маслините на шайби.
  6. Поръсете салатата със смлените орехи и нарязаните маслини.
  7. Сервирайте салатата леко охладена.

Здравословно коледно меню: Пълнозърнеста питка с квас

Здравословно коледно меню

Централно място на празничната трапеза заема обредният хляб. Хлябът с квас е здравословен и се е приготвял столетия наред от предците ни.

За кваса:

  • 100 г пълнозърнесто брашно
  • 100 мл вода

За хляба:

  • 300 г пълнозърнесто брашно
  • 200 г бяло брашно
  • 350 мл вода
  • 100 г активен квас
  • 10 г хималайска сол

Приготвяне:

  1. Пригответе кваса:
    • Смесете брашното и водата в чист стъклен буркан или друг неметален съд.
    • Разбъркайте добре и оставете на стайна температура за 24 часа.
    • На следващия ден изхвърлете 80% от сместа и добавете по 100 г брашно и вода.
    • Повторете този процес в продължение на няколко дни, докато квасът удвои обема си и се образуват балончета.
  2. Пригответе тестото:
    • Смесете брашното, водата и кваса в голяма купа.
    • Разбъркайте добре, докато се смесят.
    • Оставете тестото да почине за 40-60 минути.
    • Навлажнете ръцете си и разтеглете тестото няколко пъти.
    • Оставете тестото да почине още 30 минути.
    • Оформете тестото на топка.
    • Поръсете тестото с брашно и го поставете в купа, покрита със стреч фолио.
    • Оставете тестото да втасва в хладилника за 10-12 часа.
  3. Печете хляба:
    • Загрейте фурната на 240-250 градуса.
    • Извадете тестото от хладилника и го прехвърлете в чугунена тенджера с капак.
    • Направете разрези върху тестото.
    • Печете хляба за 20 минути с капак, след това намалете температурата на 200 градуса и печете още около 20-30 минути или докато кората стане златиста.
  4. Охладете хляба:
    • Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине напълно на решетка за около 4-6 часа.

Прочети повече: “Как да избегнете напълняването по време на празниците?

Здравословно коледно меню: Основно

Здравословно коледно меню

Руло Стефани 

  • 250 г кафява леща
  • ½ чаша брашно от лимец
  • 1-2 моркова
  • 1 средно голям картоф
  • Стрък селъри
  • ¼ глава карфиол
  • 3-4 сушени домата
  • Кимион
  • Чимен
  • Чубрица
  • Сладък червен пипер
  • Черен пипер
  • Асафетида
  • Магданоз
  • Хималайска сол

Приготвяне:

Изцяло растителен и също толкова питателен вариант на популярното руло ще откриете в блога на Здравитал.

  1. Накиснете лещата за 12-24 часа. Сварете, прецедете и измийте.Пулсирайте за кратко в кухненски робот.
  2. Добавете подправките, солта и брашното от лимец и омесете добре, докато се получи плътна смес. Оставете сместа да почине за малко.
  3. През това време накиснете сушените доматчета и сварете на пара за около 15 минути картофа, морковите, карфиола и стръка селъри.
  4. Накиснатите домати разбите с малко сол и вода на паста.
  5. Разточете сместа от лещата на правоъгълник с дебелина около 1 см. От едната страна по дължина наредете морковите, картофа, нарязан на жулиени, карфиола, разделен на малки розички и стръка селъри.
  6. Навийте внимателно на руло.
  7. Намажете с доматената паста.
  8. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна върху силиконова подложка или в тава с хартия за печене около 40 минути.
Bacterra Biotic G - Здравитал
Bacterra Biotic G – Здравитал

Bacterra Biotic G

Комбинация от 5 полезни пробиотични щама, които помагат при:

  • Язвен колит и стомашна язва
  • Отслабен имунитет и често боледуване
  • Нарушена перисталтика
  • Подуване на стомаха и киселини
  • Болки в стомаха след хранене

Опаковка: 60 таблетки

Друго ястие може да бъдат свински пържоли в зелев лист за Коледа

  • кисело зеле1/2 брой
  • пържоли1/2 кг
  • черен пипер1/2 чаена лъжица
  • червен пипер1/2 чаена лъжица
  • кимион1/2 чаена лъжица
  1. Първата стъпка от рецептата за пържоли в зелев лист е подготовката на продуктите. Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша.Може да ползвате пържоли каквито имате под ръка – телешки или свински, вратни пържоли, или котлети, със или без кост.
  2. Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча ¼ чаена чаша зелев сок.Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.

Здравословно коледно меню: Десерт

Здравословен кекс с круши

Необходими продукти:

  • 300 г брашно от елда
  • 150 г брашно от лимец
  • 50 г брашно от рошков
  • ½ чаша захар мусковадо
  • 4 сладки, но не много меки круши с дръжки
  • 4-5 сочни портокала
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 пръчица канела
  • 2 звездички анасон
  • Корен джинджифил
  • Щипка хималайска сол
  • Кленов сироп (за глазиране)

Приготвяне:

  1. Обелете крушите, като ги оставите с дръжките.
  2. Изцедете сока от портокалите в тенджера, добавете захарта, шушулката ванилия, от която предварително сте извадили зрънцата, пръчиците канела, звездичките анасон и 2-3 резенчета джинджифил с дебелина 1-2 милиметра.
  3. Загрейте сместа, но внимавайте да не заври. След като загрее добре до около 70-80 градуса, изключете котлона.
  4. Сложете крушите и оставете да се задушат под капак за 15-20 минути. След това извадете крушите.
  5. Оставете соса да изстине до стайна температура и го прецедете.
  6. Смесете брашната и содата за хляб, зрънцата от ванилията и щипката сол. С постоянно бъркане добавете към тях соса, в който са били крушите. Ако се налага, добавете и малко вода, така че да получите смес с консистенцията на кексово тесто.
  7. Получената смес излейте в силиконова форма за кекс.
  8. Подредете крушите симетрично изправени, или ако са твърде високи – полегнали, но така, че да се вижда част от тях и дръжките отвън.
  9. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути.
  10. Извадете и поставете върху решетка да изстине. Докато кексът е топъл, глазирайте с кленов сироп с помощта на четка. След това можете да поръсите с малко кокосова захар или сушени портокалови корички.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни