Домашни средства за синузит и лечебни рецепти

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Настинката и инфекцията на синусите може да предизвика сериозни проблеми. Повечето от тях преминават сами за няколко дни, но в определени случаи трябват специализирани грижи. Някои домашни лекарства за инфекции на синусите съдържат противовъзпалителни, отхрачващи и антисептични свойства, които помагат за намаляване на възпалението на носната кухина. Помощните средства да помогнат за облекчаване на симптомите на инфекция – болка или натиск в лицето, запушен нос и кашлица. Ако домашни средства за синузит не дадат нужния резултат след седмица, трябва да потърсите специализирана лекарска консултация.

Домашни средства за синузит

1.    Промиване

Съществуват терапии, които чрез разтвор на сол и вода, които промиват носните проходи. При тях се използва само дестилирана вода. Процедурата може да продължи няколко дни или седмици.

2.    Използване на спрей

На пазара в момента съществуват различни спрейове за отпушване на носа без рецепта. Те съдържат солена вода, за да поддържа носните проходи влажни Това лекува възпалението и предотвратява запушването. Някой продукти биха могли да се използват три дни. Други спрейове, като флутиказон, са по-ефективни при дълга терапия.

3.    Хидратиране

Препоръчително е човек да приема повече течност. По този начин слузта се разрежда. Няма значение дали става въпрос за вода, чай или сок. Добре е да бъдат избягвани кофеиновите и алкохолни продукти, тъй като те водят до дехидратация.

4.    Повече почивка

Почиването помага на тялото да се бори със синусната инфекция. Така възстановителният процес става по-бърз. Относно спането е препоръчително възглавницата да е по-висока. При повдигнато положението дишането става по-комфортно.

5.    Вдишване на пара

Вдишайте пара от тенджера или купа с топла, но не прекалено гореща вода или вземете горещ душ. Друг добър вариант е поставянето на топла, след това студена, мокра кърпа върху лицето. По този начин бива облекчена болката в синусите, а носните проходи се отварят.

6.    Консумация на определени продукти

Яденето на пикантни храни в умерени количества прочиства носните проходи. Към приготвените ястия можете да добавите люти чушки, лют сос, хрян, уасаби или други компоненти.

7.    Осигурете допълнителна влажност на въздуха

Използвайте овлажнител или изпарител в помещенията, където спите, почивате или работите през денонощието. Добавянето на влага във въздуха редуцира задръстванията в синусите. Сухият въздух, тютюневият дим и хлорираната вода могат да раздразнят лигавицата на носа и да създадат благоприятна среда за инфектиране.

8.    Някой лекарства

Вземете деконгестанти без рецепта, антихистамини (ако причинителят е алергия) и болкоуспокояващи. Така намалявате болката и налягането в синусите. Преди това е препоръчително консултация с лекуващият лекар. Не е препоръчително даването на деконгестанти или други подобни лекарства без рецепта за деца под 4-годишна възраст. При тези момчета и момичета най-добрият вариант на деконгестията е назалното изсмукване. Това намалява пост-назалното капене и цялостното дразнене на белите дробове.

9.    Ролята на пилешката супа

Домашни средства за синузит

Съществуват проучвания, според които пилешката супа намалява възпалението, причинено от запушването на синусите. Тази храна облекчава нежеланието симптоми при настинка. Учените предполагат, че парата, съчетана с антиоксидантното и противовъзпалително действие, помагат за прочистването на горните дихателни пътища.

10. Витамин Ц е от ключово значение

При синусна инфекция трябва да увеличите приема на витамин С. Съставката помага за по-бързо справяне с инфекцията, намалява възпалителните процеси, редуцира продължителността на заболяването или симптомите на настинка.

11.  Бъдете запознати с вашите тригери

Важно е човек да бъде предварително информиран какво може да доведе до инфекция на синусите. Затова се препоръчва предварителното приема на антихистамин преди сезона на алергиите и настинките. Някой продукти трябва да започнат да се приемат още в началото на засягането.

gelules-sinus
gelules-sinus

Олиосептил – Капсули за Синуси

Олиосептил – Капсули за синуси. Подпомагат изчистването на синусите и участват в оптималното функциониране на дихателната система.

Конкретни рецепти за проблеми със синусите

1.    Вдишване на пари с евкалипт

Едно от добрите домашни средства за синузит е вдишването на пари с евкалипт, тъй като съдържа отхрачващи и антисептични свойства, които бързо облекчават запушването на носа. Важно е да отбележим, че някои хора може да са по-чувствителни към етеричното масло, което се отделя от евкалипта и това да влоши симптомите.

  • Съставки – 5 капки етерично масло от евкалипт, 1 чаена лъжичка сол, 1 литър (около 8 чаши) вряща вода;
  • Как се приготвя? – Поставете вряща вода в купа и добавете етеричното масло и солта. Покрийте купата и главата си с кърпа и вдишвайте парите. Важно е парата да се вдишва възможно най-дълбоко до 10 минути. Можете да повторите това 2 до 3 пъти на ден. Ако нямате етерично масло вкъщи, накиснете листа от евкалипт, тъй като естественото масло ще се изпари с водните пари.

2.    Сок от мента с коприва

Домашни средства за синузит

Тази смес съдържа противовъзпалителни, антиалергични и деконгестантни свойства, които помагат за намаляване на дразненето на синусите и елиминиране на секретите.

  • Съставки – 5 гр. листа от коприва, 15 гр. мента, 1 чаша кокосова вода, 1 супена лъжица евкалиптов мед;
  • Как се приготвя? – Сварете листата от коприва в съд с вряща вода. След това поставете сварените листа в блендер, заедно с ментата, кокосовата вода и меда и пасирайте до получаване на хомогенна смес. Можете да пиете това 2 пъти на ден, между храненията. Варенето на листата на копривата е важно, тъй като тя може да предизвика алергична.

3.    Вдишване с лайка

Вдишването на лайка е отличен домашен лек за инфекции на синусите, тъй като лайката има отлични успокояващи свойства. Приемането на парите може да затопли и овлажни дихателните пътища, което облекчава дискомфорта, свързан със синузита. Методът е подходящ за хора на всякаква възраст. При децата трябва да има допълнително наблюдение, за да не се получи частично изгаряне.

  • Съставки – 1 шепа цвят от лайка, 1,5 до 2 литра вода;
  • Как се приготвя? – Сварете водата и добавете цветята от лайка. Оставете това да кисне за 5 до 10 минути и след това покрийте съда с кърпа. Поставете главата си под кърпата и вдишайте парата. Трябва да вдишвате парите поне 10 минути.

4.    Чай от шафран

Шафранът е богат на куркумин – вещество с мощни противовъзпалителни свойства. Помага за намаляване на симптомите на възпаление, което може да действа позитивно при болка и натиск в лицето, както и общо неразположение.

  • Съставки – 1 плитка чаена лъжичка цветя от шафран или куркумин на прах (около 200 милиграма), 1 чаша вода;
  • Как се приготвя? – Сварете водата и добавете съставките. Оставете нещата да врят от 5 до 10 минути. Можете да пиете 2-3 чаши шафранов чай ​​дневно. Друг вариант е да консумирате куркумин под формата на капсули. Можете да приемате две капсули от 250 милиграма на всеки 12 часа, за общо 1 гр. на ден. Продуктите не трябва да се използват от бременни жени или от хората, приемащи антикоагуланти. Това е така, тъй като получената смес ги могла да доведе до кръвоизливи.

5.    Чай от джинджифил с чесън

Домашни средства за синузит

Джинджифиловият чай с чесън има антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства, поради наличието на вещества като алицин (намиращ се в чесъна) и фенолни съединения, шогаоли и зингерон (в джиджифила). Тези съставки помагат за лечение на симптоми на синузит – запушен нос, хрема, болки в гърлото и общо неразположение. Този чай помага за укрепване на имунната система и намалява продължителността на инфекцията.

  • Съставки – 3 скилидки чесън (обелени и нарязани наполовина), 1 см корен от джинджифил или около 1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах, 3 чаши вода, мед за подслаждане (по желание);
  • Как се приготвя? – Кипнете водата с чесъна. След това добавете джинджифила и меда. Прецедете запарката и изпийте. По време на бременност не трябва да надвишавате 1 гр. джинджифил дневно, до 4 дни.

6.    Запарка от мащерка и мед

Мащерката и медът са богати на противовъзпалителни и антисептични вещества, като тимол, карвакрол, цимен и линалол. Те притежават отхрачващо действие, което помага при елиминирането на секретите. Това облекчава хремата и запушения нос, причинени от инфекция на синусите. В допълнение към това, медът действа позитивно за намаляване на възпалението, смазва гърлото и стопира кашлицата. При алергия към прополис, мед или цветен прашец, се избира приемането само на мащерка.

  • Съставки – 1 супена лъжица екстракт от мащерка или 2 клонки прясна мащерка, един литър (около 8 чаши) вряща вода, 1 супена лъжица мед;
  • Как се приготвя? – Добавете сухата мащерка към врящата вода и я оставете да кисне за 5-10 минути. Прецедете запарката и пийте до 3 чаши на ден. Инфузиите от мащерка не трябва да се използват от хора със стомашни проблеми (гастрит, язва) или от пациенти с проблеми на черния дроб.

7.    Назална иригация с натриев бикарбонат

Това домашно лекарство за инфекция на синусите включва използването на натриев бикарбонат. Той може да бъде отличен вариант за облекчаване на назалната конгестия, намаляване на възпалението и елиминиране на секрецията, която е причинила запушен или течащ нос. Натриевият бикарбонат предотвратява растежа на бактерии в синусите и лекува сухотата в носа, което позволява на слузта да стане по-свободна.

  • Съставки – 1 иригатор за нос или спринцовка от 20 ml без игла, 1 чаена лъжичка натриев бикарбонат, 1 чаша топла вода;
  • Как се приготвя? – Смесете водата с натриевия бикарбонат, докато се разтвори напълно и поставете в иригатора или спринцовката. Наведете тялото си напред, като главата трябва да е леко наклонена настрани. След това поставете помощното средство в ноздрата и натиснете, докато разтворът излезе от другата ноздра. Важно е да отваряте и дишате през устата си, докато извършвате изплакването. Възможно е да повтаряте процедурата 2 до 3 пъти на ден във всяка ноздра.

Надяваме се нашата статия за рецепти и домашни средства за синузит да ви е била полезна!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни