Диабет

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
diabet-zdravital

Съдържание за Диабет

Какво представлява заболяването Диабет?

Диабетът е състояние, което се проявява, когато кръвната захар (глюкоза) е твърде висока. Той се развива, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или изобщо не произвежда такъв, или когато организмът не реагира правилно на действието на инсулина. Диабетът засяга хора от всички възрасти. Повечето форми на диабет са хронични (за цял живот) и всички форми, могат да бъдат овладяни с лекарства и/или промяна в начина на живот.

Глюкозата (захарта) се получава главно от въглехидратите в храната и напитките. Тя е основният източник на енергия за тялото. Кръвта пренася глюкозата до всички клетки на тялото, за да я използват за енергия.

Когато глюкозата се намира в кръвта, тя се нуждае от помощ – “ключ” – за да достигне крайната си дестинация. Този ключ е инсулинът (хормон). Ако панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или организмът не го използва правилно, глюкозата се натрупва в кръвта, което води до висока кръвна захар (хипергликемия).

С течение на времето постоянно високата кръвна глюкоза може да доведе до здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, увреждане на нервите и проблеми с очите.

Техническото наименование на диабета е захарен диабет. Друго състояние, което споделя термина “диабет” е диабет инсипидус – но те са различни. Те споделят името “диабет”, защото и двете причиняват повишена жажда и често уриниране. Диабетът инсипидус се среща много по-рядко от захарния диабет.

Какви са видовете диабет?

Съществуват няколко вида диабет. Най-често срещаните форми включват:

 • Диабет тип 2 – При този тип диабет организмът не произвежда достатъчно инсулин и/или клетките на организма не реагират нормално на инсулина (инсулинова резистентност). Това е най-често срещаният тип диабет. Засяга предимно възрастните, но и децата могат да го имат.
 • Преддиабет – Този тип диабет е стадий преди диабет тип 2. Нивата на глюкоза в кръвта са по-високи от нормалните, но не достатъчно високи, за да бъде официално диагностициран диабет тип 2.
 • Диабет тип 1 – Този тип е автоимунно заболяване, при което по неизвестни причини имунната система атакува и унищожава произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. До 10% от хората, които имат диабет, са с тип 1. Обикновено се диагностицира при деца и млади хора, но може да се развие на всяка възраст.
 • Гестационен диабет – Този тип се развива при някои хора по време на бременност. Гестационният диабет обикновено изчезва след бременността. Въпреки това, ако имате гестационен диабет, сте изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2 по-късно през живота.

Други видове диабет:
Диабет тип 3: Тази форма на диабет се появява, когато панкреасът претърпи увреждане (различно от автоимунно увреждане), което засяга способността му да произвежда инсулин.  Отстраняването на панкреаса (панкреатектомия) също води до тип 3.
Латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA): Подобно на диабет тип 1, LADA също е резултат от автоимунна реакция, но се развива много по-бавно от тип 1. Хората, диагностицирани с LADA, обикновено са на възраст над 30 години.
Диабет на зрелостта при младите хора (MODY): MODY, наричан още моногенен диабет, се дължи на наследствена генетична мутация, която влияе на начина, по който тялото произвежда и използва инсулин. Понастоящем съществуват над 10 различни вида MODY. Той засяга до 5% от хората с диабет.
Неонатален диабет: Това е рядка форма на диабет, която се проявява през първите шест месеца от живота. Около 50% от бебетата с неонатален диабет имат пожизнена форма, наречена постоянен неонатален захарен диабет. При другата половина състоянието изчезва в рамките на няколко месеца от появата му, но може да се върне по-късно през живота.
Крехък диабет: Крехкият диабет е форма на диабет тип 1, която се характеризира с чести и тежки епизоди на високи и ниски нива на кръвната захар. Тази нестабилност често води до хоспитализация. В редки случаи може да се наложи трансплантация на панкреас за трайно лечение на крехкия диабет.

Честота на заболяването Диабет

Диабетът е често срещан. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.
Около 537 милиона възрастни в целия свят имат диабет. Експертите прогнозират, че до 2030 г. броят им ще нарасне до 643 милиона, а до 2045 г. – до 783 милиона.

Какви са симптомите на диабета?

 • Повишена жажда (полидипсия) и сухота в устата.
 • Често уриниране.
 • Умора.
 • Замъглено зрение.
 • Необяснима загуба на тегло.
 • Изтръпване или мравучкане в ръцете или краката.
 • Бавно заздравяващи рани или порязвания.
 • Чести кожни и/или вагинални инфекции с дрожди.

Допълнителна информация за симптомите за всеки тип диабет включва:

 • Диабет тип 1 –  Могат да  се развият допълнителни симптоми, които са признаци на тежко усложнение, наречено свързана с диабета кетоацидоза (ДКА). ДКА е животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско лечение. Симптомите на ДКА включват повръщане, болки в стомаха, дъх с мирис на плодове и затруднено дишане.
 • Диабет тип 2 и предиабет – Възможно е да нямате никакви симптоми или да не ги забелязвате, тъй като те се развиват бавно. Рутинните кръвни изследвания могат да покажат високо ниво на кръвната захар, преди да разпознаете симптомите. Друг възможен признак за преддиабет е потъмняването на кожата по определени части на тялото (акантоза нигриканс).
 • Гестационен диабет – Обикновено не се забелязват симптоми на гестационен диабет. Наблюдаващият лекар ще ви тества за гестационен диабет между 24 и 28 седмица от бременността.

В следствие на какво се получава диабетът?

Твърде многото глюкоза в кръвта причинява диабет, независимо от вида му. Въпреки това причината за високите нива на глюкоза в кръвта е различна в зависимост от вида на диабета. Причините за диабет включват:

 • Инсулинова резистентност – Диабет тип 2 е резултат главно от инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност се получава, когато клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не реагират както трябва на инсулина. Няколко фактора и състояния допринасят за различни степени на инсулинова резистентност, включително затлъстяване, липса на физическа активност, диета, хормонален дисбаланс, генетика и някои лекарства.
 • Автоимунно заболяване – Диабет тип 1 и LADA се появяват, когато имунната система атакува клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.
 • Хормонален дисбаланс – По време на бременността плацентата освобождава хормони, които причиняват инсулинова резистентност. Може да се развие гестационен диабет, ако панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее инсулиновата резистентност. Други хормонални състояния като акромегалия и синдром на Кушинг също могат да причинят диабет тип 2.
 • Увреждане на панкреаса – Физическо увреждане на панкреаса – в резултат на заболяване, операция или нараняване – може да повлияе на способността му да произвежда инсулин, което води до диабет тип 3.
 • Генетични мутации – Някои генетични мутации могат да причинят MODY и неонатален диабет.
  Дългосрочната употреба на някои лекарства също може да доведе до диабет тип 2, включително лекарства за ХИВ/СПИН и кортикостероиди.

Възможни усложнения от заболяването Диабет?

Диабетът може да доведе до остри (внезапни и тежки) и дългосрочни усложнения – главно поради екстремно или продължително високи нива на кръвната захар.

 • Остри усложнения на диабета, които могат да бъдат животозастрашаващи: Хиперосмоларно хипергликемично състояние (ХХС): Това усложнение засяга главно хора с диабет тип 2. То се случва, когато нивата на кръвната захар са много високи (над 600 милиграма на децилитър или mg/dL) за дълъг период от време, което води до тежка дехидратация и объркване. То изисква незабавно медицинско лечение.
  Свързана с диабета кетоацидоза (ДКА): Това усложнение засяга предимно хора с диабет тип 1 или недиагностицирана Т1Д. То се случва, когато организмът не разполага с достатъчно инсулин. Това води до затруднено дишане, повръщане и загуба на съзнание. ДКА изисква незабавно медицинско лечение.
  Тежко понижаване на кръвната захар (хипогликемия): Хипогликемията се появява, когато нивото на кръвната захар спадне под здравословния диапазон. Тежката хипогликемия е много ниска кръвна захар. Тя засяга предимно хора с диабет, които използват инсулин. Признаците включват замъглено или двойно виждане, тромавост, дезориентация и гърчове. Тя изисква лечение със спешен глюкагон и/или медицинска намеса.
  Дългосрочни усложнения на диабета
  Нивата на глюкоза в кръвта, които остават високи твърде дълго, могат да увредят тъканите и органите на тялото. Това се дължи главно на увреждане на кръвоносните съдове и нервите, които поддържат тъканите на тялото.

Как се диагностицира диабетът?

Лекарите диагностицират диабета, като проверяват нивото на глюкозата в кръвта.

Изследване на кръвната глюкоза на гладно: Тъй като храната може да повлияе значително на кръвната захар, този тест позволява да се провери изходното ниво на кръвната захар.
Случаен тест за кръвна глюкоза: “Случаен” означава, че можете да си направите този тест по всяко време, независимо дали сте били на гладно.
А1с: Този тест, наричан още HbA1C или тест за гликиран хемоглобин, дава информация за средното ниво на кръвната захар през последните два до три месеца.

Референтни стойности

Вид на теста (мг/дл) В норма(мг/дл) Преддиабет(мг/дл) Диабет(мг/л)
Изследване на гладно по-малко от 100 от 100 до 125 126 или по-високо
Изследване по всяко време на деня Норма Норма 200 или по-високо
А1 тест по-малко от 5,7% 5,7% - 6,4% 6,5 % или по-високо

Как се овладява заболяването?

 • Мониторинг на кръвната захар – Проследяването на кръвната захар (глюкоза) е от ключово значение за определяне на план за лечение. Може да бъдат следени нивата на кръвната захар чрез чести проверки с глюкомер и пръстов стик и/или с непрекъснат глюкозен монитор (CGM).
 • Перорални лекарства за диабет –  Пероралните лекарства за диабет (приемани през устата) помагат за регулиране на нивата на кръвната захар при хора, които имат диабет, но все още произвеждат известно количество инсулин – главно хора с диабет тип 2 и предиабет. Хората с гестационен диабет също могат да се нуждаят от перорални лекарства. Съществуват няколко различни вида. Най-често срещаният е метформин.
 • Инсулин – Хората с диабет тип 1 трябва да си инжектират синтетичен инсулин, за да живеят и управляват диабета. Някои хора с диабет тип 2 също се нуждаят от инсулин. Съществуват няколко различни вида синтетичен инсулин. Всеки от тях започва да действа с различна скорост и се задържа в организма ви за различно време. Четирите основни начина, по които можете да приемате инсулин, включват инжекционен инсулин със спринцовка (инжекция), инсулинови писалки, инсулинови помпи и бързодействащ инхалаторен инсулин.
 • Диета – Планирането на храненията и изборът на здравословна са ключови аспекти на лечението на диабета, тъй като храната оказва голямо влияние върху кръвната захар. Ако приемате инсулин, броенето на въглехидратите в храната и напитките, които консумирате, е голяма част от управлението. 

Билкова терапия при борба с Диабета

Съществуват няколко билки, които могат да бъдат полезни при лечението на диабет, но е важно да се отбележи, че билковите средства никога не трябва да заместват традиционните медицински грижи или предписаните лекарства. Винаги се консултирайте с медицинско лице, преди да опитате някоя нова билка или добавка.

 • Канела – Доказано е, че канелата спомага за понижаване на нивата на кръвната захар чрез повишаване на инсулиновата чувствителност. Тя може да се използва като подправка в готвенето или да се приема под формата на добавка.
 • Сминдух – Семената от сминдух са богати на фибри и е доказано, че помагат за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет.
 • Джинджифил – Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност. Той може да се използва като подправка в готвенето или да се приема под формата на добавка.
 • Алое вера – Гелът от алое вера може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и за понижаване на нивата на кръвната захар. Той може да се консумира като добавка или да се добавя към напитки.

Средства и лекове за превенция на Диабет в домашни условия

Не можете да предотвратите автоимунните и генетичните форми на диабет. Но има някои домашни метода, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на преддиабет, диабет тип 2 и гестационен диабет.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако не сте диагностицирани с диабет, трябва да се обърнете към медицинско лице, ако имате някакви симптоми на диабет, като повишена жажда и често уриниране.

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Статии за заболяването Диабет

Продукти за билколечение на Диабет

 • 29,00 лв. Добавяне в количката
 • 39,00 лв. Купи
 • 47,00 лв. Купи
 • 49,00 лв. Купи
 • 49,00 лв. Добавяне в количката
 • 59,60 лв. Купи
 • 37,20 лв. Добавяне в количката
 • 49,90 лв. Добавяне в количката
 • 34,90 лв. Купи
 • 156,00 лв. Купи
 • 98,80 лв. Add to cart
 • 196,00 лв. Купи

Надяваме се информацията за Диабет да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни