Цвета на езика: Какво ни показва?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Органът, които ни помага да говорим, усещаме вкусове и преглъщаме трябва да има определен цвят, който определя дали сме в добро здравословно състояние.
Сигурно сте чували някой хора да казват, че очите са „прозорци към душата“. В тази връзка бихме могли да разгледаме езика като „прозорец към здравето“. Външният вид на езика дава на лекарите представа за определени здравни аспекти за състоянието. Затова в тази статия ще разгледаме цвета на езика и какво той ни показва.

Как трябва да изглежда езикът?

Езикът трябва да има заоблена, симетрична форма. Обикновено цветът е светло розов, въпреки че може да има лека лилава или кафява пигментация – например при африканските, азиатските и средиземноморските популации. Понякога е възможна поява на бяло покритие. „Покритието идва от здрав протеин, наречен кератин, който предпазва езика ви от надраскване, когато ядете“ – казва д-р Тиен Дзян, протезист в Катедрата по орална здравна политика и епидемиология в Харвардското училище по дентална медицина. Погледнато отблизо се вижда, че езикът е покрит с малки издатини (папили), които служат за няколко неща:

  • Усещане за температура и докосване;
  • Те съдържат вкусови рецептори, които позволяват човек да разбере дали нещо е сладко, солено, кисело, горчиво или пикантно;
  • Те създават триене, за да помогнат превръщането на големите парчета храна в по-малки части и така улесняват преглъщането.

Имат ли връзка диетите с цвета на езика?

Понякога диетите биха могли да бъдат причина за промяната на обичайния езиков цвят. Това е така, защото е възможно папилите да абсорбират цветовете и остатъците от консумираните храни и напитки. Например кафето, чаят и много видове храни, като ястия с къри и жълта куркума, променят външния вид. Обезцветяването или нехарактерните цветове обикновено са временно явление. Пиенето на много вода и поддържането на добра устна хигиена имат способностите да премахнат храната и багрилата, които са полепнали по езика.

Характерни цвет8ове за евентуален проблем с цвета на езика

  • Кафяв или черен език – Това сигнализира за състояние, наречено „черен космат език“. Това се случва, когато папилите станат твърде дълги. Тези малки подутини обикновено нямат голям шанс да пораснат, защото се отделят редовно с цялата активност в устата. Ако все пак растат, те могат да уловят бактерии и смес от хранителни оцветители, което води до кафяв или черен оттенък. Рисковите фактори включват: прием на антибиотици или антихистамини, тютюнопушене, сухота в устата, пиене на прекомерни количества кафе или черен чай; лоша устна хигиена;
  • Дебели бели петна или избелели рани по езика – Вероятно те означават, че имате свръх-растеж на дрожди в устата (млечница). Млечницата може да бъде предизвикана от състояния като диабет, ХИВ, странични ефекти от антибиотици или лечение на рак, носене на протези, тютюнопушене, сухота в устата или използване на стероидни инхалатори. В редки случаи белите петна или раните са симптоми на рак на устната кухина;
  • Болезнени червени или жълти рани – Това вероятно е признак за афта (раздразнени тъкани), млечница ( понякога се характеризира с червени петна) или рак на устната кухина. Ярко червеният език е възможно да подсказва за дефицит на витамин B12 или скарлатина. Скарлатината е инфекция от стрептококова бактерия в гърлото, придружена от червен обрив по тялото. Ако имате яркочервени петна, които не болят и променят своето местоположение, това би могло да индикира за заболяване, наречено „географски език“ – възпалителен безвреден проблем.
цвета на езика

Трябва ли да миете езика си или да използвате други методи?

Добрата устна хигиена изисква да почиствате зъбите си с конец поне веднъж на ден и да ги миете поне два пъти дневно. Успоредно с това е добре да отделят няколко секунди, за да почиствате с четката и езика си. „Изплезете езика си и плъзнете четката си за зъби от задната част на езика към предната част: едно плъзгане надолу по средата, едно плъзгане надолу вляво и едно плъзгане надолу вдясно. Това помага за премахване на бактериите и отломките, които се събират в папилите “ – казва д-р Тиен Дзян. „Данните за ефективността на скрепера за език са смесени. Просто се свежда до това какво сте готови да правите ежедневно, за да поддържате езика, зъбите, устата и венците си възможно най-здрави.“ – допълва специалистката.

Какво да правите, ако се тревожите за състоянието на вашия език?

Ако се притеснявате, че нещо не е наред с езика ви, свържете се веднага с личен лекар или стоматолог. Това важни особено, ако имате треска, силно възпалено гърло, рани, които не изчезват, или други нови симптоми. В такъв случай специалистите предписват различни лечения за облекчаване на дискомфорта, като медикаментозни води за уста или изплаквания с топла вода. Тук хидратацията е от ключово значение, към това добавяме адекватната грижа за устната кухина.

Прочети повече:10 Интересни Факта, Свързани с Анатомията

Заключение

Състоянието на езика ни може да даде информация за нашето здраве. Здравият език е светло розов с малки издатини. Промени в цвета или външния вид могат да свидетелстват за различни здравни проблеми. Добрата устна хигиена и редовната грижа за езика са важни. При съмнения или тревожни симптоми, трябва да се консултира с лекар или стоматолог.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни