Срок на годност на храните

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Имаме много полезни съвети, които ще ви помогнат да съхранявате храната си правилно. Знайки колко време може да издържат различните храни в хладилника, можете да планирате по-ефективно храненето си и да се наслаждавате на свежи и вкусни ястия дълго време. В тази статия ще разгледаме основните групи храни и ще ви дадем информация за тяхния срок на годност в хладилника.

Срок на годност на храните: Какво означава “най-добър до” и “годен до”

Срок на годност

Срокът на годност на храните е важен фактор за безопасното им съхранение и консумация. Той ни помага да разберем кога храната е най-свежа и вкусна, и кога вече не е безопасна за консумация.

В България срокът на годност на храните се обозначава с две основни обозначения:

  • “Най-добър до” – означава, че продуктът е най-свеж и вкусен до посочената дата. След тази дата храната все още може да бъде годна за консумация, но може да започне да губи вкус, текстура или хранителни стойности.
  • “Годен до” – означава, че продуктът не е безопасен за консумация след посочената дата. След тази дата продуктът може да съдържа вредни бактерии, които могат да причинят хранително отравяне.

Срок на годност на ориза

Оризът е един от основните продукти, които често използваме в нашето хранително меню. Независимо дали предпочитате бял или кафяв ориз, можете да го съхранявате в хладилника до 7 дни. За да запазите свежестта и вкуса на ориза, е важно да го съхранявате във въздухонепроницаем контейнер или здраво затворена опаковка. При правилно съхранение, оризът ще запази качествата си и ще бъде вкусен и хранителен.

Леща и зрял фасул

Лещата и зрялият фасул са източник на растителен протеин и важни съставки в много хранителни режими. След приготвяне, лещата и фасулът могат да се съхраняват в хладилника до 5 дни. За да ги запазите свежи и безопасни за консумация, е препоръчително да ги съхранявате в херметично затворен съд. Това ще предпази храната от влага и ще запази нейните качества за по-дълго време.

Киноа

Киноата е зърнена култура, която се отличава с високо съдържание на протеини и много полезни хранителни вещества. Ако сте приготвили киноа и имате останало, можете да я съхранявате в хладилника до 7 дни. За най-добри резултати, използвайте херметично затворен съд и не оставяйте киноата на стайна температура повече от 2 часа.

Срок на годност на месо

Изпеченото месо е често срещана съставка в нашите ястия. Независимо дали сте приготвили пиле, свинско или телешко месо, можете да го съхранявате в хладилника до 7 дни. За да запазите свежестта и качествата на месото, го съхранявайте във въздухонепроницаем контейнер или опаковка. Ако решите да замразите изпеченото месо, то може да се съхранява във фризера до 8 месеца. Преди да го консумирате, размразете го в хладилника и го пригответе според предпочитанията си.

Риба

Рибата е важна част от здравословното хранене и може да бъде съхранявана в хладилника за определен период от време. Изпечената или сготвена риба може да се съхранява в хладилника до 5-6 дни. За да запазите вкуса и свежестта на рибата, препоръчително е да я съхранявате във въздухонепроницаем контейнер или опаковка. Ако желаете да съхраните рибата за по-дълго време, можете да я замразите. Така тя ще запази качествата си до 6-9 месеца.

Зеленчуци

Зеленчуците са важна част от здравословното хранене и трябва да ги съхраняваме правилно, за да запазят свежестта си. Печените или варени зеленчуци, като тиквички, моркови, броколи или картофи, могат да се съхраняват в хладилника до 7 дни. За да ги запазите свежи, съхранявайте ги във въздухонепроницаем контейнер или опаковка. При правилно съхранение, зеленчуците ще запазят вкуса и хранителните си качества.

Срок на годност на варени яйца

Варените яйца са вкусно и полезно ястие, което можем да приготвим по различни начини. Твърдо сварените яйца могат да се съхраняват в хладилника до 7 дни. За да запазите качествата на яйцата, ги поставете във въздухонепроницаем контейнер или опаковка. Важно е да не ги оставяте на стайна температура повече от 2 часа. При правилно съхранение, варените яйца ще запазят свежестта и вкуса си.

Доматено пюре

Доматеното пюре е често използвана съставка в много рецепти. Ако ви остане доматено пюре, можете да го съхранявате в хладилника до 7 дни. За да запазите продукта свеж и безопасен за консумация, го съхранявайте в херметично затворен съд. Алтернативно, можете да замразите доматеното пюре във формички за лед. Така ще можете да използвате точното количество, което ви е необходимо за всяка рецепта. Във фризера, доматеното пюре може да се съхранява до 3 месеца.

Прочети повече: “Хранително натравяне или нещо друго? Как да го различим?

Заключение

Съхраняването на хранителните продукти правилно е важно за запазването на тяхната свежест и качество. В тази статия разгледахме основните групи храни и техния срок на годност в хладилника. Независимо дали става въпрос за ориз, леща, киноа, месо, риба, зеленчуци, варени яйца или доматено пюре, важно е да ги съхраняваме правилно, за да запазят свежестта и вкуса си. Следвайки тези съвети, ще можете да се насладите на вкусни и хранителни ястия за по-дълго време.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни