Джинджифил – ревматоиден артрит. Физикална медицина и рехабилитация.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В поредното издание на „Академия Здравитал“ ще разгледаме как билковите продукти помагат при заболяването ревматоиден артрит.

Джинджифил

Това е билка, която от много години се използва като естествено средство за лечение на редица заболявания. Съставката е богата на антиоксиданти, притежава противовъзпалителни способности. Тази възможности облекчават оплакванията при заболяването ревматоиден артритболка, скованост, подуване. Джинджифилът съдържа джинджерол и шогаол. Споменатите химикали инхибират производството на възпалителни съединения като простагландини и левкотриени. Вредните съставки биха могли да блокират имунната система. Съществува проучване, според което хора, приемали 1000 милиграма джинджифил дневно за 12 седмици съобщават за значително намаляване на нежеланите симптоми.

Джинджифилът съдържа ензим, наречен „зингибайн“. Той има известни анестетични сили. Този ензим блокира възприемането на болка от нервите. Екстрактът има антиоксиданти, защитаващи клетките от увреждане. Джинджифилът може да се приема по различни начини – като добавка, под формата на чай или с храната.

Ревматоиден артрит

Заболяването ревматоиден артрит е автоимунно заболяване, с хроничен характер. При него имунната система атакува здравите стави и околните тъкани. Антителата започват да действат разрушително, спряно незасегнатите части. Най-често проблемните зони са ръцете и краката. Неконтролираното възпаление уврежда хрущяла, в последствие се деформират ставите, а костите ерозират. При някой хора съществуват поражения и в други зони – кожата, очите, белите дробове, сърцето, устата. Отличаващо при този артрит е засягането в ставите от двете телесни страни. Възможностите за лечение включват физиотерапия, медикаменти, хирургия, промени в ежедневието. Въпреки напредналата медицина, все още е възможна инвалидизация.

Проблемът засяга пациентите по различен начин. При някой симптомите се развиват в продължение на години, а при други – прогресират бързо. Най-честите оплаквания включват: болка, подуване и чувствителност в повече от една става; дискомфорт в мускулите и сухожилията; скованост, особено сутрин или след дълго седене; изпотяване; понижен апетит и загуба на тегло.

Заболяването ревматоиден артрит

Усложнения

  • Повреда на ставите – Възможно е да се стигне до трайни увреждания и ограничена подвижност;
  • Остеопороза – Костите стават по-крехки и уязвими;
  • Сърдечно-съдови заболявания – Аритмия, предсърдно мъждене и други;
  • Очни проблеми – Сухота в очите, скъсване на роговицата, проблеми в ретината.

Видове ревматоиден артрит

  • Ревматоиден артрит с класическа форма – Най-често срещаният. Започва с постепенна болка, възпаление в малки и големи стави;
  • Синдром на Фелти – При тази болест също има ревматоиден артрит и ниски нива на бели кръвни клетки, плюс увеличен далак;
  • Ревматоиден артрит в детска възраст – Засяга деца под 16 години;
  • Ревматоиден артрит при тийнейджъри – Атакува хора под 30-годишна възраст;
  • Ревматоиден артрит с лека активност – Притежава лека симптоматика и намалена възпалителна реакция в ставите;
  • Повишен риск от инфекции – Поради отслабената имунна система;
  • Функционални проблеми – Хората са неспособни да извършват някой нормални ежедневни дейности, което нарушава качеството им на живот;

Билкова терапия при заболяването ревматоиден артрит

  • Куркума – Има антиоксидантни възможности. Куркуминът помага при увреждания на ставите и намалява възпалението;
  • Индийско орехче – Съдържа вещества, които имат антиимфламаторни сили, които успокояват болката;
  • Магнезий – Това е минерал, който релаксира мускулите и редуцира дискомфорта;
  • Босилек – Той намалява възпалението и физическите оплаквания;
  • Коприва – Съставката укрепва костната структура;
  • Дяволски нокът – Притежава антиревматоидни свойства. Повлиява позитивно проблемите в тяхната активна форма;
  • Джинджифил – Засяга възпалението на клетъчно ниво;
  • Бяла върба – Салицинът придава противовъзпалителните характеристики. Редуцира болките при ревматоиден артрит.

Физикална медицина и рехабилитация

Физикалните методи, рехабилитацията и физиотерапията са част от холистичната, глобална медицина. Понякога кинезитерапията и други подобни процедури са по-важни от приемането на медикаменти. По този повод в студиото на „Академия Здравитал“ гостува доктор Йордан Иванчев. Той е изпълнителен директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – гр. София.

В началото на разговора д-р Иванчев сподели, че в неговата болница преди няколко месеца е получена нова апаратура. Новите устройства дават възможност за извършване на роботизирана физиотерапия. Системата се използва при тежки случаи за раздвижване на засегнатите с инсулт, церебрална парализа, черепно-мозъчни травми, проблеми на  гръбначен стълб, неврологични разстройства, Паркинсон и други заболявания. Съвременните апарати позволяват движение на болните във всички оси на пространството.

Същност на нововъведението

Машините успяват да отчитат какъв натиск и усилие полагат пациентите, по този начин може да бъде осъществено индивидуално нагласяне, спрямо конкретната болест. Съществуват предварително зададени алгоритми, но лекарите преценяват коя програма да бъде зададена. Тази машини вече притежават елементи на изкуствен интелект, защото притежават само-нагласяващи способности. Гостът заяви, че освен способностите на новите технологии, максималното възстановяване на болният зависи и от неговата психика и настройка. Засега е заложено според Националния рамков договор за догодина роботизираната хирургия да мината по клинични пътеки, а пациентите да не заплашат нищо. Проблемът е, че за пациентите с наранена нервна тъкан, където регенерацията е най-бавна, периодът на съответните пътеки не е достатъчен и са нужни допълнителни интервенции. В националната специализирана болница е заложено цената на една такава процедура да бъде 84 лева. Към момента най-много терапии се извършват на болни с церебрална парализа и инсулти.

При леките и средните степени на Паркинсон новата методика спира прогресията, което подобрява общото емоционално състояние на мъжете и жените. Времетраенето на една процедура е от 10 до 25 минути. Машините притежават редица елемента, които позволяват едновременното лечение на шест души. Последните устройства първо тестват и след това дават възможност за закрепяване и възстановяване. За нуждаещите се на екраните бива изграждана виртуална реалност, тя кара индивида да извършва различни дейности. Изобретенията разполагат със „специална ръкавица“ за фината моторика на горните крайници. Тя кара хората да отварят врати, да преместват чаши, да влизат в различни стаи. По този начин пациентите успешно се адаптират и преодоляват заболяванията.

Значение на психиката

„Един 80-85 годишен човек може да премине 3 милиарда удара на сърцето в  своя живот. Това са мигове. Много е важно тези мигове да бъдат изживени щастливо, а не човек да е в депресия, тревожност и нещастие.“

По мнението на доктор Йордан Иванчев психиката на болните е нещо, което няма как да бъде променено от лекарите, ако самият пациент няма желание за живот. В случай, че един тежко болен има нагласата да се излекува, заедно с подходящите специалисти и терапия, нещата могат да се случат. Позитивните мисли са много важни, лошите разсъждения пречат на адекватните терапии и крайния успех. Добрата мисъл, думите, отношението към себе си и околните имат голямо значение за здравето. Всяка една клетка, орган в тялото имат собствена вибрация и трептене. Хората трябва да се научат кое уврежда клетките, за да ги пазят. В тази връзка изпълнителният директор на специализираната болница и неговите колеги работят заедно с квалифицирани психотерапевти. За финал на разговора доктор Иванчев заяви:

„Проблемът на нашето общество е, че ние се занимаваме с дребните, елементарни, материални неща, които не си заслужават дори да се замисля човек…Ние не трябва да съдим другите, трябва да направим така, че да бъдем добри и да помагаме на хората около нас.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни