Миокарден инфаркт. Проводни нарушения в сърцето – бедрени блокове

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В следващите редове ще разберем какво ще ни представи най-новото издание на предаването „Академия Здравитал“ и неговата рубрика „Образователен здравен университет“

Сибирски женшен

Сибирският женшен е известен още като „еликсир на дълголетието“. Явява се един от най-силните природни варианти, които подпомагат здравето на сърцето. Билката е известна с богатото си съдържание на гинколиди и етерични масла. Именно тези елементи играят ключова роля за укрепването на сърдечния мускул. Сибирският женшен подпомага кръвообразуването и поддържа оптимално здравословното състояние на кръвоносните съдове. Този ефект намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Билковият екстракт притежава завишени нива на антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали в тялото. Тези свободни радикали често са причина за повреда на сърдечните клетки и повишаване на холестерола. Благодарение на антиоксидантните свойства бива стабилизирано кръвното налягане. Сибирският женшен помага на тялото да се възстанови след продължително боледуване или залежаване от грипна или вирусна инфекция.
Едно от ключовите предимства на растението е неговата способност да регулира нивата на холестерола. Съставката помага за намаляването на лошия холестерол (LDL), като същевременно повишава нивата на добрия (HDL). Това действа превантивно срещу появата на атеросклероза. Както вече споменахме женшенът помага за управление на кръвното. Съставките помагат за релаксацията на съдовете, което оптимизира кръвната циркулация. Всичко това премахва част от натоварването към сърцето.

Миокарден инфаркт

Острият миокарден инфаркт, наричан още сърдечен удар, представлява сериозна, внезапна промяна в работата на сърцето. Проблемът се проявява с болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане. Възможна е дори загуба на съзнание. Проблемът се получава, когато части от сърдечния мускул умират, поради липса на достатъчно кръвоснабдяване. Водеща причина за заболяването е увреждане на коронарните артерии. Те се запушват от атеросклеротични плаки.
Един от най-рисковите фактори за миокарден инфаркт е възрастта. С течение на времето кръвоносните съдове губят своята еластичност. Постепенно атеросклерозата предразполага образуването на отлагания (плаки). На практика имаме стеснение на съдовете. Тогава тромбоцитите могат да се прилепят към тесни област и да се слепят с тях. По този начин съдовете могат дори да се затворят, а кръвният поток е прекъснат. Внезапното разкъсване на повърхността на плаката е възможно да причини остра съдова оклузия.
Първоначалните симптоми на миокарден инфаркт често се появяват постепенно в рамките на няколко минути. Рядко това става внезапно. Болката в гърдите се описва като стягане или притисне. Тя е резултат от затрудненото кръвообращение в сърдечния мускул. Задухът е следствие на намаленото кръвно подаване. Сред възможните последици отбелязваме внезапната сърдечна смърт.
Интензивното лечение в болничните заведения включва оксигенация. При нея има приложение на болкоуспокояващи (аналгетици) и успокоителни. По този начин кръвоносния съд се отваря отново. Хирургичната процедура изисква поставянето на съдова опора (стент). Тази опора предотвратява повторното запушване. Освен това терапиите имат за цел да действат превантивно срещу повторен инфаркт на миокарда.

Билкова терапия

• Глог – Глогът подобрява кръвообращението, разширява съдовете и намалява кръвното налягане;
• Маточина – Маточината успокоява нервната система, намалява тревожността и подобрява качеството на съня;
• Репей – Той понижава нивата на холестерола, подобрява храносмилането и има диуретичен ефект;
• Лайка – Лайката има противовъзпалителен ефект, намалява спазмите и също действа позитивно на съня;
• Бял имел – Билката понижава кръвното налягане, регулира сърдечния ритъм, има антитуморни способности;
• Гинко билоба – Подобрява кръвообращението, укрепва паметта и намалява риска от образуване на тромби;
• Сибирски женшен – Повишава устойчивостта на организма да се справя със стреса, подсилва кръвообращението и засилва имунната система.

Проводни нарушения в сърцето. Бедрени блокове

Най-общо казано тези нарушения произхождат от две места в сърдечния мускул – между предсърдията, камерите и в самите камери. Има блокове, които са свързани с генериране на сърдечния импулс от синусовия възел. Става дума за някой възпалителни заболявания, вирусни инфекции. А за пример даваме пост-ковидния синдром, който при много пациенти предизвика редица смущения на сърцето. Грипът е особено опасен, защото той би могъл да наруши проводната система.

Проводна сърдечна система

Тя се състои от синоатриален възел, атриовентрикуларен възел (АВ), сноп на Хис, ляво и дясно краче, влакна на Пуркиние. От синусовия възел тръгва импулса към всички сърдечни части. АВ-възелът се намира между предсърдията и камерите. След това намираме снопът на Хис. Този сноп се разклонява на ляво и дясно. Лявото бедро осигурява инервацията на лявата камера, която насочва кръвта в голямото кръвообращение. Дясната част осигурява снабдяването за другата камера.
В последствие сърдечната проводна система преминава в още по-фини структури. Говорим за мрежата на Пуркиние. Тя инервира цялата тъкан на миокарда. Където и да се получи частично или пълно увреждане на тази система, тогава става дума за сърдечен блок.

Предсърдно-камерни сърдечни блокове (АВ)

АВ-блок настъпва, когато има нарушение в преминаващия от предсърдията към камерите сноп. Електрокардиографски блокирането се изразява с удължаване на PR-интервала. PQ-участъка е времето и мястото в проводната система, за които се провеждат импулсите между предсърдията и камерите. Референтните стойности са между 0,12 и 0,20 секунди. Ако интервалът стане по-голям, тогава става въпрос за атриовентрикуларен блок. Възможно е този блок да бъде два вида. При първата степен има постепенно увеличаване на интервала, а втората се характеризира с постоянно нарастване.
Първата възможна причина за проблема е разрушаването в проводната сърдечна система. Най-често това е атеросклерозата. Наблюдава се постепенно разрушаване на миокарда и нервните влакна. С по-внезапните причини свързване вирусните инфекции.
Третият фактор за увеличения размер на PQ е, когато има значително нарастване на обема на дясното предсърдие и дясната камера. Това важи особено, ако има повишено налягане в белия дроб. Завишеното съпротивление има опцията да предизвика хронични възпалителни процеси – бронхопневмония, бронхиална астма, бронхиален емфизем, ХОББ. Към внезапните причини маркираме частичната или пълната белодробна емболия. При пълно запушване на пулмоналанта артерия, ако не се вземат мерки до няколко минути, може да настъпи смърт.

Структура на миокарда. Бедрени блокове

Най-фината и нежна тъкан в човешкото тялото е ендокардът. Следва миокардът, където се намират мускулните влакна. Миокардът има мощна мускулатура, особено в лявата камера. Целта е кръвта да бъде изтласкана чрез необходимото налягане в големия кръг на кръвообращението. Към структурата добавяме няколко слоя. На първо място е фиброзен слой на перикарда. После следват серозен слой, пространство със серозна течност и епикард.
Бедрените блокове са разделени на две групи – пълна и непълна. Първата група се характеризира с пълно запушване, прекъсване. При левият бедрен блок възниква абсолютна дисоциация между съкращението на сърдечния мускул. Съответно двете камери се съкращават в различно време, а това дава тежко отражение на клиничното състояние.
Основната предпоставка за десния бедрен блок е „белодробното сърце“. Левият преден хемиблок не дава толкова тежка симптоматика – тук говорим за нарушено електрическо активиране. Възможно е този хемиблок да бъде предизвикан от артериалната хипертония – високо кръвно налягане. Настъпват органични изменения, при които има увеличена маса на миокарда – благородната тъкан се замества с фиброзирана такава.
При забавен ритъм на сърцето е възможно на пациента да бъде поставен пейсмейкър. Устройството се слага подкожно и служи за регулация, представлява изкуствен кардиостимулатор. По принцип тези случаи са редки, но след ковид-пандемията честотата е значително увеличена. Все повече хора усещат в своето ежедневие сърцебиене, аритмия. Клиничното усещане е силно обезпокоително, със задух, обща слабост. Някой пациенти изпитват смъртен страх, че животът свършва. Преди пейсмейкърите са били използвани определени медикаменти, които да успокоят сърдечната дейност, разширят съдовете и намалят хипертонията. Добра работа вършат диуретиците, изкарващи излишните течности от тялото и намаляващи напрежението върху съдовата стена.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни