Маточина и мигрена. Роботизираната хирургия в акушерството игинекологията. – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В предаването „Академия Здравитал“ професор доктор Христо Деянов сподели полезна информация за маточината, мигранта и роботизираната хирургия в акушерството и гинекологията.

Напоследък се засилва тенденцията пациентите, особено по-възрастните, да приемат голямо количество медикаменти. А добре преценената фитотерапия, може да намали дозировката на взетите лекарства.

Маточина

Това е широко разпространено тревисто растение, отнасящо се към семейството на ментата. Притежава квадратно стъбло, а листата му са яйцевидни, с лек лимонов аромат. През летните месеци е периодът, в който маточината дава бели и жълти цветове. Биохимичният състав включва: флавоноиди, танини, розмаринова киселина, етерични масла, евгенол и други. Според някой истории от средновековието, съставката е била известна като „еликсир на живота“, ефикасна срещу чума. Билката оказва позитивен ефект върху нервната система – облекчава симптомите на безсъние, тревожност, повишена нервна възбудимост. Освен това има болкоуспокояващо, антиспастично действие и влияе добре на храносмилателната система. Маточината елиминира напрежението, намалява кръвното налягане. Използва се при мигрена, невроза, виене на свят, главоболие, гръдна жаба (стенокардни болки) възпаление на стомаха и червата, проблем с менструацията, сърцебиене.

Мигрена

Хроничната мигрена е по-сериозно състояние от просто силно главоболие. Симптомите включват: пулсираща болка в едната или двете страни на главата; повишена чувствителност към светлина, звук, миризми; гадене; повръщане; увеличена умора и раздразнителност. Точната причина за възникване на здравословния проблем не е конкретизирана, но генетиката със сигурност има ключова роля. Променените нива на невротрансмитерите „отключват“ измененията в мозъчната химия. Стресът, нервното напрежение,  хормонални промени, някой храни (шоколад) и напитки (алкохол), определени лекарства – всички тези неща провокират мигренозните пристъпи. За хроничност можем да говорим, ако проблемът продължава повече от петнадесет дни в месеца. Повечето хора приемат медикаменти за лечение, но е възможно продуктите да увеличат честотата на пристъпите.

Билкотерапията е застъпена от босилека. Той се счита за естествен аналгетик. Както вече споменахме, маточината също е позитивна, тъй като дава успокоение, чувство за релаксация и противовъзпалителен ефект. Джинджифилът облекчава болката, гаденето, подобрява притока на кръв и отпуска мускулите. Жълтият кантарион подпомага регулирането на настроението, намалява стреса.

Видове

  • Мигрена без аура – тя тръгва без начални симптоми. Настъпва бързо, с хронично-рецидивиращ характер. Притежава повтарящо се умерено, до тежко главоболие. Като характерни проблеми отбелязваме проблясъците на светлина и чувствителност, звънтене в ушите, замайване, изтръпване на ръка и лице;
  • Хемиплегична мигрена – усещането е като инсулт. Появява се слабост или намалена чувствителност, плюс иглички в едната телесна част. Тук не винаги има силни болки в главата;
  • Мигрена на ретината – губи се зрението на едното око. Особено често засяга дамите във фертилна възраст. Проблемните моменти траят от минута до няколко месеца;
  • Мигрена без болка в главата – известна е още като „безшумна“ и „ацефалгична“. Отличително е виенето на свят;
  • Хронична – тя задължително засяга работоспособността на индивида, води до трудна концентрация. Предпоставка е за депресия и тревожност. Не бива болните да приемат прекомерно болкоуспокояващи.

Роботизираната хирургия

Във втората част на предаването „Академия Здравитал“ професор доктор Христо Деянов събеседва с д-р Радко Тоцев. Специалистът работи в „Майчин дом“. От доста време насам в България лекарите разчитат на системата „Да Винчи“. Това е американска разработка. У нас методиката навлиза преди 15 години, а към днешна дата апаратите са налични не само в София, но и в Плевен, Варна. Не случайно водещият апелира към това, че е нужно всяка една университетска болница да разполага със съответните машини. Доктор Тоцев каза, че той и неговите колеги трябва да се стремят към балансирано съчетание между съвременните технологии и класическите операции. Има определени критерии, по които нашето обществено здравеопазване покрива интервенциите. Вече е създадена съответната клинична пътека към Здравната каса. Процесът по одобрение е максимално съкратен – понякога отнема десет дни, за да не се губи излишно време.

Реално погледнато, роботизираната хирургия е следващо ниво на лапароскопската хирургия. Това е миниинвазивен способ, който дава по-добра визуализация на тъканите и контрол на инструментариума. Щади пациентите откъм време и възстановяване, но е с по-висока цена. В началото концепцията на американците е била да се създаде система, която да оперира дистанционно – практически говорим за телемедицина. За някой типове патология, роботизирането вече е „златен стандарт“.

Роботизираната хирургия

Акушерство и гинекология

Роботизираната хирургия основно се препоръча при злокачествени заболявания на тялото на матката, маточната шийка. Там още текат някой проверки, за определени зони отново е по-ефективна отворената хирургия. „Да Винчи“ действа качествено, спрямо дълбоката ендометриоза. Това е онкологично заболяване с локален характер. То прораства в съседните тъкани. Ендометриозата представлява хроничен хормонално зависим проблем, свързан с менструалния цикъл. При напредналите тумори видът интервенция зависи от съответния карцином. Роботизираната хирургия също може да вземе материал и да го даде за биопсия, друг е въпроса до колко това е икономическо основано. В световен мащаб медицината се развива откъм профилактика – злокачествените болести да бъдат хващани в ранен стадий.

Доктор Радко Тоцев сподели, че от две години в „Майчин дом“ съществува специфична камера, даваща възможност за хващане на най-близките възли, които биха могли да пострадат от злокачествените диагнози (метастази) – нещо като пет скенер в реално време. Така няма нужда от системна лимфна дисекция, а лекарите се стремят да няма инвалидизация на хората. Гостът даде отговор на въпроса защо пациентите предпочитат терапии и диагностика в чужбина. Според него това се дължи на слабото централизиране за определен тип здравословни проблеми – липсата на достатъчно ясни критерий кой може да прави дадени операции обърква нуждаещите се, създава им недоверие. Професор доктор Деянов допълни, че в другите държави дават по-добро отношение, грижа, комуникация, разяснения, прогнозни резултати.

„Медицината трябва да бъде основана на доказателства, а не на усещане…. Високоспециализираните методики в развитите страни са изключително успешни и помагат, защото там за всяко нещо има алгоритъм на поведение.“

Съвет от д-р Тоцев

„Съветвам жените, особено тези, които наближават менопауза всяка година да посетят техния гинеколог, който би трябвало да проследи техния гинекологичен статус – на говоря само за рака на шийката. Има много жени, които имат изпускане, притесняват се. Има начини, по които да й се помогне. Българските дами имат право да знаят и да бъдат информирани. Задължително в профилактичните прегледи трябва да влизат цитонамазките. По мое мнение е задължителна и колпоскопията, за да може да се огледа в детайли маточната шийка… Задължително след 35-годишна възраст да се направи една профилактика на гърдите, след 40 години – вече може и образно изследване. Нека жените да бъдат проактивни в това отношение. Ако има желание, има и начин.“

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни