Стеноза и инсуфициенция на сърдечните клапи

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
sardechni-klapi

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Увреждания на сърдечни клапи – това е акцентът в поредното издание на здравното предаване „Академия Здравитал“ и рубриката „Образователен здравен университет.“

Анатомия

Сърцето се състои от лява и дясна камера, ляво и дясно предсърдие. От лявата камера излиза аортата, където кръвта се изтласква в големия кръг на кръвообращението. От дясната камера излиза белодробната артерия, в последствие съдът вкарва кръвта в белите дробове, там тя се оксидира и след това отива в лявото предсърдие, влиза в лявата камера. После течността през аортата бива разпределена към всички тъкани, клетки в човешкото тяло.

Сърдечни клапи: Митрална клапа

Митралната клапа се намира между лявото предсърдие и лявата камера.

Пораженията върху тези зони се разделят на две големи групи – вродени и придобити сърдечни пороци. Най-честата причина за вродените проблеми, проявяващо се още в ранна детска възраст, са някой генетични неразположения – предимно хромозомни аномалии и аберации 13-та,18-та и 21-ва хромозома. При малките деца придобитите клапни увреждания в голяма степен се дължат на прекарани инфекциозни заболявания (рубеола, токсопламоза и други) през бременността на майката. Други предразполагащи фактори са свързани с прекомерна лекарствена, алкохолна, цигарена консумация от бъдещата родилка, особено през първото тримесечие. Ако жената има тежки здравословни проблеми, като диабет, затлъстяване, хипертония, метаболитен синдром, липса на фолиета киселина, това също увеличава шансовете за аномалии в плода.

Уврежданията биха могли да бъдат класифицирани като три групи: стеноза (намаляване на пространството, откъдето преминава кръвта), инсуфициенция (невъзможност на сърдечни клапи да се затворят изцяло) или смесени.

сърдечни клапи

Сърдечни клапи: Стеноза на клапите

Първа по честота причина е ревматоидния ендокардит. Това са възпалителни заболявания, начело със стрептококова инфекция. Стрептококите биват най-честата причина от бактериален произход за възпалено гърло. Реално има увреждане на ендокарда. При повишена честота и тежест е възможно засягане на апарат на сърдечни клапи. Ако сливиците не могат да бъдат излекувани и децата често правят ангини, има опция тонзилите да се махнат. Не бива да се бърза с изваждането, защото по принцип тонзиларния апарат е от съществено значение за имунната система.

Патолого-анатомично стенозата на митралната клапа е с лека или тежка форма, а отворът е между 4 до 6 квадратни сантиметра. Когато има поражение, този отвор се стеснява, под 2 см. е считано за сериозно състояние. При клапно стеснение кръвотока между лявото предсърдие и камера става нарушен, задържа се кръв, има разширение на предсърдието и може да се стигне до белодробен застой.

Митралната стеноза е основна причина за тиреотоксикозата, други системни заболявания, както и за предсърдното мъждене. От гледна точка на мъжденето, ако не се вземат навременни мерки, стартира тромбемболичен процес и съсиреците има вариант да стигнат до мозъка, бъбреците, други жизнено важни органи.

Инсуфициенция на митралната клапа

Процес, при който някои сърдечни клапи не могат да се затворвт изцяло, идва кръвоток, мъртво пространство. Чистата инсуфициенция е много рядка, обикновено говорим за комбинация със стеноза. Най-често говорим за релативно (относително) състояние. В този случай клапният апарат не е увреден, но, поради уголемяване на сърцето започват да се променят мащабите, пропорциите между клапата и сърдечните кухини. Друг разделителен критерии за здравословния проблем е времето на развитие. По този показател митралната недостатъчност би могла да е остра, която обикновено се развива при разкъсване за клапните платна, на структури, дисфункция или разкъсване на папиларен мускул. Другата опция е хроничната инсуфициенция – вродено пропадане на клапното платно, след прекаран остър миокарден инфаркт, късни покосявания на клапата или при дилатация – удължаване на лявата камера.

Сърдечни клапи: Аортна клапа

Тя е по-малка и се състои от три платна, за нея има голямо засягане при напреднала атеросклероза. Тогава отворът би могъл значително да се стесни, поради натрупване на плаки. Освен това е повишено налягането в лявата камера, тъй като по-малко кръв отива към аортата, следователно мускулатурата хипертрофира, а след това – декомпенсира. Всичко това може да се развива с  години. Класификацията на аортната стеноза е следната: лека, когато отворът е над 1 квадратен сантиметър; умерена – намаляване под един кв. см; тежка, по-малко от половин cm2.

Когато бъде установен клапен проблем, трябва да се направи всичко възможно за понижение на атеросклеротичните усложнения, чрез медикаменти. Целта е оздравяване на липидния, кръвно-захарния профил, регулация за кръвното налягане. Ако пораженията не могат да бъдат спрени, на помощ идва интервенционалната кардиология и кардио-хирургията. Вече съществуват съвременни, рутинни методи за клапно протезиране.

„Лекуващият лекар, така или иначе, се явява като „здравен адвокат“ на всеки един здравноосигурен човек.“

Сърдечната недостатъчност – симптоми и лечение

Клиника и симптоматика

Начело тук открояваме задуха, особено при физическо усилие. Дължи се преди всичко на пораженията в малкия кръг на кръвообращението и повишеното налягане в белодробната артерия. Успоредно с това върви кашлицата (отначало суха, после-влажна), придружена от кървави храчки. Сърцебиенето е третата основна симптоматика. При проявите на дясно-камерна сърдечна недостатъчност характерните прояви биват изпъкналите разширени вени, уголеменият черен дроб, промененият цвят на кожата.

Изпотяването е нормална клинична проява за аортното изменение. В тази група включваме сърцебиенето, хипертрофия за лявата камера. С напредване на годините между мускулните влакна в мускула започва да се образува фиброзна тъкан. При отпускането идват първите признаци, сочещи към сърдечна недостатъчност – лесно изморяване, отмаляване, световъртеж, безсилие, тежка депресия, безсъние, стенокардия, транзиторни исхимични атаки, високо кръвно. В образната диагностика златен стандарт е ехокардиографията. Корекцията при клапните промени в индивидуалното развитие на човека могат да му дадат допълнителни години качествен живот.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни