Заболявания на ретината и макулата – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
zabolyavania-na-retinata-i-makulata-akademia-zdravital

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гост в първото издание за месец март на предаването „Академия Здравитал“ бе проф. доктор Божимир Петровски. Професор Петровски е един от най-известните офталмолози за страната, с голям клиничен опит по отношение на заболявания на ретината и макулата. Специалистът въвежда лазерното лечение на ретината у нас, също така е вкарал първият лазерен апарат в България. Участниците в дискусията поговориха за диагнози на ретината и макулата – причини, характерна клинична симптоматика, последствия, лечение.

„В България има над един милион и 500 хиляди хипертоници. Около милион души са с нарушен глюкозен толеранс.“

заболявания на ретината и макулата

Анатомия на окото

Окото включва в себе си отделно структури. Най-отпред е роговицата, след нея има разстояние от 2-3 милиметра. Към основата включваме ирис и цилиарно тяло. Зеницата (отвор) се свива и разширява, в зависимост от силата на светлината. От своя страна лещата се намира точно зад зеницата. Отворът не е празно пространство, в него има прозрачна, чиста, активна функция за фокусирането надалеч и наблизо. Зад лещата е залепено цялото стъкловидно тяло до ретината. Счита се, че съществуват десет класически слоя на ретината. Първият е т.нар. „пигментен епител“, в допълнение споменаваме фоторецепторите, които са разделени от външна мембрана. Очната ябълка и нейната правилна структура определя какъв образ ще виждаме и как той ще бъде обработен. Дори най-малкото нарушение във функцията на ганглийните клетки е възможно да доведе до ослепяване. Заболявания на ретината и макулата трябва да бъдат лекувани.

В тази връзка професор Христо Деянов стигна до следното заключение;
„Може да се каже, че на практика ретината е изнесен мозък, само че в очния анализатор.“

Основни патологични процеси и системни заболявания на ретината и макулата

Офталмологът сподели, че почти не съществува общо системно заболяване, на което промените в ретината и очите да не дават някакъв отпечатък. На първо време отбелязваме един социално-значим здравословен проблем – диабетът, по-специално „диабетната ретинопатия“. От „захарната болест“ са засегнати над 60 милиона души в световен мащаб.

„Катарактата е най-честото очно заболяване.“

Проф. д-р Петровски запозна аудиторията с факта, че, ако отлепянето на ретината не се оперира навреме, това води до абсолютна слепота. Виждането на паяжини, черни точки, светкавици индикират за възможно откъсване. В тези моменти бива препоръчвана профилактичната лазерна коагулация. Когато един човек има наднормено глюкозно ниво и не следи очното дъно, обикновено след около 10 години идват промените в ретината, вече се уврежда макулата. Преди пациентите да си поставят изкуствени лещи, трябва да направят всички необходими прегледи, защото при увреждане на най-вътрешната обвивка, зрителното подобрение е невъзможно.

Макулната дегенерация води до централно ослепяване. Пациентът е в невъзможно да чете, да кара кола, като цяло се инвалидизира. Този тип проблем би могъл да бъде и травматичен, не само възрастов. Днес в България медикаментите, подпомагащи лечението, са покрити от Здравната каса. Цената им по принцип е няколко хиляди лева. Лечението е чрез инжекции.

Лазерно лечение на заболявания на ретината и макулата

Първият лазерен апарат е внесен в България преди около 50 години, съответно в този период е изградена и специализирана лаборатория. В началото специалистите са започнали да преглеждат пациенти с ексцесивна миопия (късогледство), а в днешни дни методът се счита за рутинен.

Лазерното лечение е кохерентна емисия на светлина, която се фокусира чрез специална оптика в една точка и предизвиква хориоретинално възпаление. Този фокус не бива да уврежда фоторецепторите, иначе остават петна. Сега методът лекува заболявания на самата макула. Рубиновият, кристален лазер е първият, включен в медицината за лечение на заболявания на ретината и макулата. Преди да извършват подобни терапии, за да не изгорят съседни структури по време на операцията, медицинските специалисти трябва да преминат необходимите обучения и получат специален лиценз. Малки черни точки, петна – това са възможните странични ефекти при неправилно извършена манипулация. Професор Петровски счита, че са нужни поне петдесет лазерни лечения, направени от офталмолог, за да бъде пуснат той самостоятелно да лекува хората в последствие.

Алтернативна опция за лечение на заболявания на ретината и макулата

Допълнителен вариант за лечение е поставянето на силиконови пломби, импланти. Всичко се извършва с минимален травматизъм. Целта е да бъде затворено разкъсването. Тази опция се препоръчва при частично отлепена ретина. При тотално отлепена вътрешна обвивка преди са били правени операции с опасване по екваториалната зона със силиконови ленти, имащи за цел да затворят склерата (твърд бял слой).

Съществува вариант за вкарване на медикамент, който да намали отоците и да залепи ретината. Стъкловидното тяло се изрязва цялото и на негово място бива поставян газ или силикон.

Прочетете още: “Кои са най-добрите витамини за здравето на очите?”

Работа на професор Петровски в Абу Даби

Специалистът разкри, че в арабския свят преди години патологията и заболеваемостта са били по-големи, спрямо тези на европейските народи. На първо място офталмологът открои диабетът и неговите усложнения – глаукома, диабетна ретинопатия, тромбозите, емболиите и други. Една от причините затова е увеличената консумация на захарни изделия и заседналия живот. В днешно време арабите вече спортуват повече, спазват хранителни режими, не ядат месо и тежки мазнини, редуцират алкохолната употреба.

Професор Божимир Петровски преди е работил в най-голямата клиника в Мюнхен – Германия, като получава най-високата старши-консултантска степен. В последствие идва поканата специалистът да стане лекар на кралския двор в Абу Даби.

Допълнителни усложнения на ретината

Съдовите заболявания са с голяма социална значимост. Тук открояваме тромбозата на централната артерия към ретината. При нея има повече от нормалното побеляване на зрителния нерв. Получават се кръвоизливи, заради микротромбозите. Ако бъде налична макулна емболия, зрението пада рязко. Лечението е спешно, чрез антикоагуланти, инжекции. Тъй като ретинопатията е вторично заболяване, от ключово значение е правилното лечение на първичния проблем. Психическото и физическото напрежение в ежедневието увеличават вътре-очното налягане. Съществуват определени храни и съставки, които могат да забавят заболявания на ретината. и макулата. На първо време маркираме лутеина – това е основната съставка в макулата, както и зеаксантинът. Те се намират във всички храни, съдържащи цинк – повечето плодове, зелено-листните зеленчуци, моркови, боровинки и други. Лутеинът и зеаксантинът намаляват възпалението, подсилват зрителната острота, предпазват от вредното действие на свободни радикали, действат срещу късогледството.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни