Събудете се и бъдете нащрек! Най-добрите начини за борба с пролетната умора

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пролетта е уморено време.

Ако изглежда, че е просто по-трудно да ставаш от леглото всяка сутрин, когато температурата се повиши и изгревът изгрее по-рано, не си въобразяваш нещата – и не си сам. Може да не ви успокоява, но пролетната умора е често срещан здравословен проблем на много хора от цял ​​свят и много от тях търсят начини за борба с пролетната умора . Очевидно сънливостта е естествен симптом, причинен от нашата физическа система. 
През зимата тялото ни изпитва недостиг на хормони като серотонин (премахва стреса и повишава щастието) поради по-кратката дневна светлина и тялото произвежда повече от хормона на съня мелатонин. Когато дойде пролетта, носеща по-дълги и по-силни часове слънчева светлина, тялото трябва да се приспособи. Телесната температура се повишава, кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане пада. Светлината кара тялото да отделя повече от „хормона на активността“ серотонин, докато количеството на мелатонин е все още много високо. Тялото обаче не може да управлява процесите на адаптация за една нощ. В резултат на това някои от нас се чувстват летаргични, по-малко мотивирани, с ниска жизненост и уморени към края на зимния сезон. С други думи, има научна причина защо не се чувствате мега енергизирани през пролетта, така че не позволявайте на никого да ви казва, че всичко е в главата ви.

Какви начини за борба с пролетната умора има, питате вие? Отговорите, според нашите изследвания, изглежда се позовават на някои доста прости и основни мерки за грижа – стратегии, които да помогнат на тялото ви да преодолее тези сезонни проблеми за вас.

1. Кафето събужда ли ви?

кафе - начини за борба с пролетната умора

Когато мислят за начини да се събудят, повечето хора търсят следващото кафене, за да вземат чаша гореща черна напитка и да започнат деня. Всъщност кафето е една от най-популярните напитки в света. Пиенето на кафе е чудесен начин да се събудите и да останете нащрек. За момента. За съжаление този ефект не трае дълго. Пристигайки в офиса, отново се чувствам уморен. Как така? Е, ето обяснението: кофеинът наистина повишава нивата на бдителност, като действа като стимулант на централната нервна система, като подтиква освобождаването на адреналин. 
Адреналинът е „ борба или бягство“.“ хормон и има редица ефекти върху тялото ви, които са доста полезни, когато възникне някаква спешна ситуация, но малко по-малко полезни за офиса. След като индуцираният от кофеин адреналин изчезне, се сблъсквате с умора и изтощение. „Имам нужда от още едно кафе!“ Което, разбира се, може да вдигне отново адреналина, но тялото ви да е в извънредно състояние, нервно и раздразнително през целия ден, не е много здравословно. Наистина това е омагьосан кръг.

Изводът: Като стимулант – и както при повечето неща, твърде много кафе е лошо за вас. Една или две чаши могат да ви помогнат сутрин и през деня и трябва да им се насладите. Но не е подходяща мярка от всички начини за борба с пролетната умора

2. Потопете се в студено планинско езеро помага при пролетна умора

Изследванията показват, че студеният душ сутрин може да подобри кръвообращението, както и бдителността, като по този начин се бори с пролетната умора. Не можете да си представите колко усилия са нужни, за да преодолеете съпротивата срещу студения душ. Въпреки че това е често кошмар, опитайте се да завършите горещия си душ сутрин със студено впръскване накрая. Резултатът? Това стимулира сънливото кръвообращение. След това наистина си буден!

студен душ - начини за борба с пролетната умора

Изводът: Започването на деня веднага с контрастни душове е чудесен начин да се събудите и да сте нащрек. Той изключително много помага на съдовата система при необходимото предизвикателство да се приспособи към променените температури и по този начин помага да се преживее пролетната умора. Освен това контрастният душ ускорява кръвообращението.

3. Всички танцувайте сега!

Вашата любима музика, дадена на правилния ритъм, е всичко, от което се нуждаете, за да танцувате на музика. Движението е добро за кръвообращението, така че това е доста проста мярка за лечение на симптомите на пролетна умора.

4. Раздвижете тялото си и забравете за чувството умора!

Както и да го разглеждаш, физическата активност е най-добрият лекар. И въпреки че знаем това, години наред хората не успяват да започна да правя промените в начина си на живот. Ако имате кучи, това е страхотна причина да се раздвижите. Ако да имате куче не е опция за вас, поставете си цел да постигнете това за себе си. 

Упражненията, дневната светлина и чистият въздух са идеални за подпомагане на тялото ви с приспособяването от сезон на сезон (работи през цялата година!). Ако спортът не ви харесва, може би можете да паркирате колата на няколко пътя от офиса или да слезете от влака или автобуса няколко спирки преди вашата дестинация и да изминете останалата част от пътя пеша? Или се възползвайте от по-топлото време и сменете шофирането с колоездене. Вземете стълбите вместо ескалатора. Толкова е лесно.

5. Деликатесите на майката природа: Яжте мощни билки за естествена борба с чувството на умора!

Все повече и повече хора използват естествени лечебни билки за умора, за да възстановят енергията на телата си. Празът е ефективна билка за борба с умората, особено лукът. Лично любимата ми закуска е една или две филии пълнозърнест хляб с малко масло и много пресен див лук. Желязото е от съществено значение, когато става дума за производство на енергия и най-добрият начин да си го набавите е като се храните здравословно. Най-хубавото е, че можете лесно да отглеждате тези билки на перваза на прозореца си.

билки - начини за борба с пролетната умора

Изводът: Яденето на билки е един добър вариант от всички начини за борба с пролетната умора и умората от физически вид. Освен това билките са пълни с хранителни вещества, които са особено полезни за жените. Те могат да повишат нивата на желязо, което прави билките отлична превенция и лечение на анемия, както и осигуряват така необходимата енергия и хранене на тялото.

6. Бъдете любопитни като дете!

Искали ли сте някога да научите чужд език, може би за пътуване или дори просто за забавление? Опитайте коремен танц? Да се ​​присъедините към театрална група или да започнете да рисувате? Гледането на нещата с детски очи ни помага да бъдем по-креативни, с повече въображение, по-иновативни и отворени към светове от възможности. Ето няколко предложения….

  • Раздвижете краката си: народни танци или бални танци.
  • Ако обичате водата, защо не опитате каяк.
  • Подобрете уменията си за планинско колоездене.
  • Вие сте от тези, които търсят адреналин? Парапланеризмът ви позволява да видите невероятна природа от птичи поглед и е чудесен избор.
  • Пренесете вашата фотография на следващото ниво с фотографска работилница .
  • Бихте ли искали да опитате сами да пеете ? Действайте!
  • Опитвали ли сте някога риболов ? Може би е време!
  • Смятате ли се за артистична личност? Ако да, защо не запишете курс по рисуване?

Позволете на въображението ви да работи и изберете дейност, която ще сбъдне някоя ваша забравена детска мечта.

Заключение

В заключение, борбата с пролетната умора е много често срещан проблем. Той може да бъде преодолян чрез промени в начина на живот, като например достатъчно сън, редовни физически упражнения, балансирано хранене и справяне със стреса. Освен това добавки като Сибирски женшен могат да помогнат при симптомите на пролетната умора.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни