Ние от Здравитал, подкрепяме хората, здравето и природата. Ето защо сме подбрали страхотна гама от различни рецепти, с които да подсилвате здравето, да разнообразявате храната, а защо не и да ви помогнем да станете любители на кулинарията. Научете как да приготвите паста от куркума, за да се възползвате напълно от лечебните свойства на куркумата. Независимо дали я използвате в златно мляко с куркума, къри или смутита, тази домашна рецепта за златна паста е много по-добра от купените от магазина нейни версии.
Съдържание
Защо да хапваме куркума?
Куркумата – и особено нейното най-активно съединение, куркуминът – има много научно доказани ползи за здравето, като например потенциал за подобряване на здравето на сърцето и предпазване от Алцхаймер и рак. Тя е мощно противовъзпалително средство и антиоксидант. Може също така да помогне за подобряване на симптомите на депресия и артрит.
Въпреки че куркумата може да бъде ефективна сама по себе си, смесвайки я с други полезни съставки като канела и джинджифил, можем да подобрим лечебните ѝ свойства. При това положение можете да приготвите тази паста само с помощта на куркума на прах, кокосово масло, черен пипер и вода.
Необходими съставки
- ½ чаша смляна подправка куркума
- 1 супена лъжица смляна канела
- 1 чаена лъжичка пресен джинджифил, настърган
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- ¼ чаша кокосово масло
- 1 чаша вода
Как се приготвя златна паста?
За да приготвите пастата от куркума, смесете смляна подправка куркума с настърган (или почистен от кората) пресен джинджифил, смляна канела, кокосово масло, черен пипер и вода в малка тенджера на средна температура. Бъркайте непрекъснато, докато маслото се разтопи напълно.
Съветваме ви да използвате пресен джинджифил, защото е широко достъпен, но можете да използвате и една чаена лъжичка смлян джинджифил вместо пресния му вариант.
Важно е да не го претопляте, тъй като основното съединение в куркумата, куркуминът, губи полезните си свойства, когато се готви по-дълго време.
Заключение
Да готвим за себе си и семейството си е истинско щастие. А за най-близките да приготвяме здравословни храни е на първо място. Ако рецептата Ви е харесала, разгледайте и другите рецепти, с билки и полезни разстения тук.