Обща и Ендокринна Хирургия- проф. д-р Росен Димов – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Обща и ендокринна хирургия

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В най-новото издание на „Академия Здравитал“ поканихме проф. д-р Росен Димов. Специалистът е единственият български лекар и практикуващ в страната хирург, който е член на Кралското дружество по хирургия в Лондон. У нас д-р Димов работи в УМБАЛ „Каспела“ – гр. Пловдив и е професор в катедрата по хирургия към медицинския университет.

Кралско дружество по хирургия

В началото на разговора гостът в студиото сподели как човек може да стане член на престижната организация:

„Общо взето начините са два. Единият е стандартният регулярен начин, при който се преминава през определен тип обучения в системата на Кралския колеж по хирургия в Лондон и се преминава през тридневен, доста тежък изпит, след което, тези, които са го издържали, на специална церемония получават своите дипломи. И вторият начин е, когато изявени специалисти, живеещи и практикуващи извън Великобритания, могат да кандидатстват за членство в тази организация само и единствено при условие, че бъдат подкрепени изрично от други двама действащи членове. Тези членове трябва да гарантират, че кандидатът изпълнява всички критерии на това да бъде практикуващ лекар и преподавател във Великобритания.“


Специалистът от УМБАЛ „Каспела“ се занимава с различен тип хирургии, от които- миниинвазивна ендокринна, обща, лапароскопска на храносмилателна система, чернодробна и панкреатична. По думите на гостът в студиото, най-натоварената му дейност е свързана с ендокринният дял от медицината.

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в човешкия организъм. При нея е възможно да се получи затискане на хранопровода и гълтача, заради самата й позиция (намира се в основата на шията, с форма, подобна на пеперуда). Отговорна е за производството на хормони, важни за растежа и нормалният метаболизъм. При проблем с щитовидната жлеза човек чувства умора, липса на енергия, променливо настроение, проблеми в теглото, нередовна менструация при жените. Първите изявени клинични белези са появата на по-твърда подутина, бучка, в областта на предната част на шията, увеличени лимфни възли и промяна на гласа в късните периоди. Ако възел притисне трахеята или хранопровода е възможно да се стигне до дрезгавина на гласа (обикновено частичната пареза на някоя гласна струна отшумява за седмици), усещане за давене при лежане, трудно дишане и преглъщане. Не всеки пациент, при който се откриват възли на щитовидната жлеза, подлежи на оперативно лечение. Ако хормоните биват приемани в необходимата дозировка и има балансиран начин на живот, хората с и без този орган живеят еднакво нормално.

Рак на щитовидна жлеза

Рак на щитовидната жлеза
Рак на щитовидната жлеза

За огромно съжаление проф. д-р Росен Димов заяви, че в момента най-много пациенти с болести на щитовидната жлеза, са тези с онкологични проблеми и практически, лекарите в неговото лечебно заведение на годишна база оперират около 100 човека, като почти всички хора живеят поне 10 години след това. Личната констатация на професора е, че средната възраст на заболеваемост спада (от 20-40 години е най-рисковата група). Преподавателят в Медицинския университет категорично констатира как след трагедията в Чернобил твърдо са се увеличили случаите с рак на щитовидната жлеза. От друга страна, напредването на технологиите и компетенцията на специалистите помагат за по-навременното диагностициране и лечение на болестта по хирургичен път в първи и втори стадий. Реално тук е твърде възможно пълното излекуване.

Базедова болест

Базедовата болест е автоимунно заболяване, свързано с хиперфункция на щитовидната жлеза. При този вид проблем се образуват антитела срещу рецепторите за тиреоидстимулиращ хормон. Генетичната предразположеност е основна причина за появата на базедовата болест.

Миниинвазивна хирургия

Миниинвазиван хирургия
Миниинвазивна хирургия

В последните години синоним на тази интервенция стана миниинцизионната хирургия, но това не са еднакви дейности. Критериите за инвазивност са освен малкия разрез и минималната травма на повърхностните тъкани, също и компетентното оперативно поведение, което води до ненарастване на усложненията. Методите при операция на щитовидната жлеза са няколко вида:

  • Конвенционален отворен способ, при който се прави около 3-сантиметров разрез в областта на шията;
  • Видео-асистиран метод – там има камера, чрез която се получава образ;
  • Методи, използвани през устната кухина;
  • Роботизирана хирургия.

Най-честите усложнения при процедура са при засягане на паращитовиднита жлеза, особено, когато има радикална операция. Клиниката зависи от степента на засягане, намаляването на хипофункцията не води до определена изява. В малък процент от случаите е понижен йонизираният калций в кръвта, ако все пак това стане, има мравучкане, схващане в пръстите и устата. У нас все още ще не е налична роботизираната хирургия за лечение на щитовидната жлеза, задачата при такъв тип интервенция е да няма белег в областта на шията.

Надбъбречни жлези

Патологията тук е значително по-рядко срещана, спрямо тази на щитовидната жлеза, от друга страна е увеличена травматичността при оперативно лечение. В над 90 процента от случаите интервенциите са към доброкачествени новообразувания. При хирургиите се използва трансперитонеален достъп – два или три отвора на преда коремна стена. Надбъбречната жлеза представлява двойка ендокринни жлези. Анатомично е върху горната предна част на двата бъбрека, говорим за относително малък орган.

Жлъчно-чернодробна панкреатична хирургия

Това е специфична, ценна и трудна хирургия, защото заболяванията на черния дроб, жлъчката и панкреаса са чести и в същото време понякога несъвместими с живота. Тук много помага роботизираната система „Да Винчи“. Тя е предназначена да използва минимално инвазивен подход. Роботът има включени много функции за безопасност, по този начин самата интервенция става прецизна.

„Между 20 и 40 операции са необходими на един начинаещ със системата, за да почувства увереност, за да свали оперативното време и броя на усложненията до тези, които се срещат обикновено в стандартната му практика при отворената или лапароскопската хирургия.“

Камъни в жлъчката

Завършваме нашето днешно издание от „Академия Здравитал“ със следната препоръка от проф. доктор Росен Димов:

„Когато се установят конкременти в жлъчния мехур, а те се установяват най-често ехографски по повод на оплаквания от леки болки или някакъв друг дискомфорт в областта на коремната област, най-честият въпрос, който измъчва пациентите е „какво да правя, да се оперирам ли или да чакам?“. И тъй като много колеги дават разнопосочни сигнали и съвети аз ще си позволя от вашето студио да кажа следното. Уважаеми зрители, ако имате такъв проблем, независимо, че той е диагностициран, когато няма усложнения на жлъчно-каменната болест, съветвам Ви да направите операцията, да премахнете жлъчния мехур, когато сте в оптимално състояние, в най-добро здраве, защото тогава резултата ще е добър и риска от усложнения ще е най-малък“.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7361,10863,6628,6821,6952,6914,9592″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”559,10191,10193,568,8788,2191,2189″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни