Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Етапи на кариеса - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кариесът е увреждане, което настъпва върху зъбите, може да доведе до зъбни абсцеси или загуба на зъби. Причинява се от активността на определени видове бактерии, които живеят в зъбната плака, а бактериите в плаката могат да превърнат захарите в храната в киселини. Ако плаката се натрупа с течение на времето, тези киселини е възможно да увредят сериозно зъбите. Ето защо добрата орална хигиена е жизненоважна част от предотвратяването на кариес. С напредване на този проблем, се засягат все повече тъкани. Кариесът протича на няколко етапа, които сега ще разгледаме отделно.

Етапи на кариес

Зъбната плака е важна за процеса на изграждане на кариес. Плаката е безцветна, лепкава част, която покрива повърхността зъбите, състои се от бактерии, хранителни частици и слюнка. Ако зъбите не се почистват редовно, плаката може да започне да се натрупва и втвърди, образувайки зъбен камък. Наличието на зъбен камък има вариант да играе ролята на допълнителна защита на бактериите, което ги прави по-трудни за отстраняване.

Етап 1: Първоначална деминерализация

Външният слой на зъбите е съставен от вид тъкан (най-твърдата), наречена емайл. Тъй като зъбът е изложен на киселини, произведени, посредством бактерии от плака, емайлът започва да губи тези минерали. Когато това се случи, може да видите бяло петно ​​да се появява на един от зъбите. Именно тази зона на загуба на минерали е първоначален признак за кариес.

Етап 2: Разпадане на емайла

 Ако се остави процесът да продължи твърде много време, емайлът ще се разруши допълнително. Отличителното тук е, че бялото петно ​​върху зъбите потъмнява до кафеникав цвят. Тъй като емайлът е отслабен, могат да се образуват малки дупки, наречени кариес или зъбен кариес. Дупките биват запълнени в последствие от квалифицирани специалисти – зъболекари.

Етап 3: Гниене на дентина

Дентинът е тъканта, която се намира под емайла. Той е по-мек, което го прави допълнително чувствителен към увреждане от киселина. Поради това, кариесът протича с по-бърза скорост, когато достигне тъканта. Частта съдържа тръби, които водят до нервите на зъба. Поради това, когато дентинът е засегнат от кариес, човек изпитва допълнителна чувствителност, процесът е засилен при консумация на топли или студени храни, напитки.

Етап 4: Увреждане на пулпата

 Пулпата е най-вътрешният слой на зъбите. Тя съдържа нервите, кръвоносните съдове, които помагат за поддържането на зъбната здравина. Нервите в слоят също осигуряват усещане. Когато се случи увреждане на пулпата, тя може да се раздразни и да започне подуване. Тъй като околните тъкани не могат да се разширят, за да поемат това подуване, се оказва натиск върху нервите и идва болката.

Етап 5: Абсцес

Тъй като кариесът напредва в пулпата, бактериите могат да нахлуят и да причинят инфекция. Повишеното възпаление в зъба води до образуване на зона с гной в долната част на зъба – именно това е абцесът. Абсцесите на зъбите причиняват силна болка, която се разпространява в челюстта. Други възможни симптоми включват: подуване на венците, лицето или челюстта, треска, подути лимфни възли на шията. Абсцесът на зъба изисква незабавно лечение, тъй като инфекцията е възможно да се разпространи в костите на челюстта, както и в други области на главата, шията. При нужда се отстранява целия зъб.

Кариес при деца

Децата също могат да получат кариес. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention CDC) кариесът е едно от най-често срещаните хронични детски заболявания. В доста случаи кариесите при по-младата част от населението са чести, защото емайлът на млечните зъби на децата е по-тънък и чувствителен от този на възрастните. Както при възрастните, тук също кариесът се образува, когато бактериите разграждат захарите до киселини и увреждат зъбните тъкани. Именно затова малките момчета и момичета не бива да консумира прекалено много сладки храни или напитки, зъбите трябва да се мият редовно. Въпреки че млечните зъби  се губят в даден момент от живота, поддържането им здрави е все още жизненоважно. Децата не само се нуждаят от тях за дъвчене и говорене, те също действат като резервни части при възрастните. Ако млечните зъби се загубят твърде рано поради кариес, зъбите на по-големите хора може да не поникнат правилно.

Лечения при различните етапи на кариеса

Лечението, което се препоръчва за кариес, може да зависи от неговия стадий и прогресиране.

Първоначална деминерализация

 Този най-ранен етап на кариес е възможно да бъде обърнат, преди да настъпи по-трайно увреждане. Това може да се постигне чрез третиране на зъбите с флуор. Той се нанася върху зъбите под формата на гел или лак. Флуоридът работи за укрепване на емайла, което го прави по-устойчив на киселините, произведени от бактериите на плаката. Природният елемент може да се намери в някои видове паста за зъби и в чешмяна вода. Например около 74 процента от американците, които получават чешмяната си вода от обществена водоснабдителна система, получават флуорирана вода.

Гниене на емайла

Когато се навлезе в този стадий, често се появяват кариеси, а пломбите са вариант за тяхното лечение. Когато поставя пломба, зъболекарите първо използват инструмент, за да изчистят всички области на гниене. След това запълват дупката с материал като смола, керамика или зъбна амалгама. Този материал обикновено е със същия цвят като самите зъби, но не е задължително това винаги да е така.

Гниене на дентина

Тъй като дентинът е по-мек от емайла, гниенето се движи с повишен скорост, когато достигне този етап. Ако се открие навреме, този кариес може да се лекува с пломба. В по-напреднали случаи се налага поставяне на коронка. Тя е покритие, което обхваща горната част на зъбите, над венците. Загнилата зона се отстранява преди поставянето на короната. Някои здрави зъбни тъкани също могат да бъдат отстранени, за да се гарантира, че коронката пасва добре на съответния зъб.

Увреждане на пулпата

Когато зъбният кариес достигне пулпата, често се нуждаете от коренов канал. В кореновия канал повредената пулпа се отстранява. След това кухината се почиства и запълва, след това върху засегнатия зъб се поставя корона. Зъбната пулпа е централната част на зъба, запълнена е с мека съединителна тъкан. Съдържа кръвоносни съдове и нерви.

Абсцес

Ако в зъба ви се е образувал абсцес, вашият зъболекар вероятно ще направи коренов канал, за да премахне инфекцията и да запечата зъба. В тежки случаи може да се наложи засегнатият зъб да бъде изцяло премахнат. Антибиотиците също могат да бъдат предписани за лечение на абсцес, защото това са лекарства, които убиват бактериите. Абцесът е натрупване на гной сред тъканите в патологично-оформена кухина. В повечето случаи причината за неговата поява е бактериална инфекция. 

Предотвратяване на кариеси

Практикуването на добра орална хигиена е важна част от предотвратяването на кариес. Ще споменем няколко стъпки, които да бъдат спазвани в човешкото ежедневие и така да се избегнат здравословните неразположения.

  1. Посещавайте редовно вашия зъболекар. Специалистът може да помогне за идентифицирате и лекуване на кариеса, преди да се е влошил. Не забравяйте да посещавате редовно стоматолозите за рутинно почистване на зъбите и прегледи на устната кухина.
  2. Мийте редовно зъбите си. Обикновено се препоръчва да миете зъбите си поне два пъти на ден. Като източник за почистване флуорираната паста за зъби е добър вариант.
  3. Ограничете сладките продукти: Опитайте се да избягвате консумацията на храни или напитки с високо съдържание на захар – бонбони, бисквити, безалкохолни напитки и др. Те увреждат основата на зъбите.
  4. Пийте вода от чешмата. Повечето чешмяна вода съдържа флуорид, който може да ви помогне да запазите емайла си здрав и да го предпазите от гниене. Разбира се, това зависи от местата, където живеете, качеството на питейната вода е важно.
  5. Избягвайте честата хранителна консумация през денонощието. Стремете се да ограничите междинните ядения между основните хранения, тъй като това може да даде на бактериите в устата ви още повече захари, а те да станат киселини. Когато човек е в движение, той не винаги може да почиства зъбите си, което остава части от храната между зъбите.
  6. Силанти. Това е тънко покритие от пластмаса, нанесено върху върховете на задните зъби (моларът е вид зъб, използван най-вече за смилане на храна). Кътниците са важни за дъвченето, но частици храна също могат да попаднат в техните жлебове (дълга, тясна вдлъбнатина). Вариантите са свързани с това да се използват различни уплътнители, покриващи повърхността на молара.

При кой етап на кариеса трябва да посетите зъболекар?

Ако кариесът е в ранен стадий, може да не почувствате никакви симптоми. Ето защо редовните посещения при стоматолози са много важни. Специалистите имат за задача да помогнат относно идентифицирането ранните етапи (преди да се влошат). При всички случаи потърсете зъболекар, ако почувствате зъбна чувствителност, зъбна болка или подуване в или около устата. Това може да са признаци на по-късните етапи на кариес или друго заболяване, което изисква допълнително внимание.

Заключение

Кариесът е увреждане, което засяга вашите зъби поради дейността на бактериите, присъстващи в плаката. Тези бактерии превръщат захарите от храната в киселини, които могат да нанесат сериозно увреждане. Отново отбелязваме, че има пет етапа на кариес, като най-ранният често е обратим, но по-късните  могат да причинят трайно увреждане на засегнатата зона. Лечението на кариеса зависи от етапа, в който те се намират. Някои примери за потенциални лечения включват третиране с флуорид, пломби и коренови канали. Стъпките за предотвратяване на кариес включват миене на зъбите поне два пъти на ден (задължително е миенето да е сутрин и вечер, а по възможност и през деня, когато има междинни храненета), избягване на сладки храни и редовно посещение при зъболекари.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8393,4401,2560″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10191,10195,559,10196,10193″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни