5 ползи от рибеното масло за здравето на очите и зрението

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
5-ползи-омега3-зрение-Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Рибеното масло има много предимства, както за развитие на зрението, така и за поддържане на здрави очи на всяка възраст. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, осигуряват хранителни вещества. Тези хранителни вещества дори могат да намалят риска от очни заболявания като дегенерация на макулата – дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централното зрение.
Това основно хранително вещество се намира в морските дарове. Разбира се можете също да приемате добавки с рибено масло, за да получите ползите за подобряване на зрението.

Защо рибеното масло е важно?


От намаляване на кръвното налягане до насърчаване на зрението и развитието на мозъка, рибеното масло има ползи за хора от всички възрасти. Рибеното масло се консумира сравнително лесно, независимо дали чрез диета, богата на морски дарове като сьомга и риба тон, или чрез приемане на хранителни добавки. Основните видове мастни киселини, намиращи се в рибата и хранителните добавки от рибено масло, са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). И за двете е установено, че са полезни за цялостното здраве, особено здравето на очите.  По-специално ретината съдържа високи нива на DHA, което допълнително подобрява ползите от рибеното масло за вашите очи.

Как рибеното масло е полезно за зрението?


Рибеното масло е полезно за зрението както при деца, така и при възрастни. Неговите свойства обогатяват функциите на окото, които произвеждат сълзи и ги поддържат овлажнени. Изследванията показват, че рибеното масло също може да помогне за предотвратяване на развитието на дегенерация на макулата, но това са само две предимства сред многото. Ако не приемате достатъчно рибено масло в диетата си, хранителни добавки могат да ви помогнат да постигнете ценните ползи за здравето на очите си.

Пет начина, по които рибеното масло е полезно за зрението

Рибеното масло притежава множество полезни качества, които могат да укажат благоприятно влияние върху организма Ви. Но кои са начините, по които помага конкретно на зрението:

Подпомага развитието на зрението


Бебетата и децата се нуждаят от определено количество омега-3 мастни киселини, за да поддържат развиващото се зрение и здраве. Бебетата получават голямо количество от него чрез кърмата и повечето бебешки формули са обогатени и с DHA. Проучванията показват, че омега-3 могат дори да подобрят зрителната острота. Тъй като зрението продължава да се развива през цялото детство, за децата е важно да консумират здравословно количество рибено масло и други източници на омега-3 мастни киселини в диетата си. В допълнение към здравето на очите, рибеното масло насърчава развитието на мозъка при децата. Омега 3 дори може да подобри симптомите при тези, които имат разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).
Говорете с вашия педиатър, преди да започнете да давате на детето си да приема добавки с рибено масло, за да разберете подходящата дозировка и всяка от ползите, които вашето дете може да изпита.

Помага за успокояване на сухите очи


Много хора изпитват сухота в очите. Независимо от това дали се дължи на алергии, фактори на околната среда, хормонални промени или дори дигитално напрежение на очите. Често срещано лекарство за сухи очи е използването на омазняващи капки за очи (изкуствени сълзи. Изследванията показват, че просто консумирането на омега-3 мастни киселини може да подобри симптомите на синдрома на сухото око и да намали нуждата от изкуствени сълзи.
Проучване установява, че тези, които консумират мастни киселини чрез редовно ядене на риба, намаляват риска от синдром на сухо око с до 17%. А тези, които не ядат морски дарове или ядат само малки количества имат по-голям риск.
Как става така? Здравословното количество рибено масло може да помогне за намаляване на възпалението на клепачите, което е фактор, който често прави сухотата в очите по-лоша или по-неприятна. Консумацията на рибено масло може също така да успокои сухите очи чрез подобряване и регулиране на функцията на мейбомиевите жлези, които произвеждат масло, което помага да се предотврати изсъхването на сълзите.

Може да помогне за забавяне на прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация


Правилният прием на EPA и DHA, съдържащи се в рибеното масло, може да помогне за забавяне на развитието на свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Също така може да забави прогресията на съществуващи случаи, според медицински проучвания. Хората, които консумират големи количества омега-3 мастни киселини, са с 30% по-малка вероятност да имат прогресия на AMD, отколкото тези, които имат по-нисък прием на мастни киселини.
Добавките с рибено масло сами по себе си не са заместител на лечението на AMD. Ако имате фамилна анамнеза за AMD или по друг начин сте изложени на риск от развитие на заболяването, говорете с офталмолог за правилната грижа за вашите очи.

Намалява риска от глаукома


Рибеното масло насърчава правилния дренаж на вътреочната течност от окото. Това може да намали риска от високо очно налягане (ВОН) , състояние, което може да доведе до глаукома и дори загуба на зрението, когато не се лекува. Клиничните изпитвания са установили, че пероралните добавки с омега-3 могат значително да намалят нивото на ВОН, когато се приемат редовно. Едно проучване установи, че намаляването на риска може да се случи само за три месеца. Важно е да следвате съветите на Вашия лекар, когато се грижите за очите си. Въпреки че омега-3 мастните киселини, открити в рибеното масло, могат да помогнат за понижаване на очното Ви налягане, Вашето ВОН трябва да се следи, за да се гарантира, че няма да възникнат усложнения.

Насърчава здравословното зрение при възрастни


В допълнение към развитието на зрението и факторите за предотвратяване на заболяванията, консумацията на рибено масло поддържа цялостното здравословно зрение. Дори и да не изпитвате особено сухота в очите, приемането на добавка с рибено масло или диета, богата на мазна риба, може да ви помогне да запазите очите си овлажнени и да функционират правилно. Възпалението може да бъде намалено в клепачите и повърхността на очите ви, когато консумирате рибено масло. То може да помогне за здраво зрение и да помогне за предотвратяване на различни проблеми със зрението. Рибеното масло насърчава не само здравето на зрението. Други предимства включват намаляване на кръвното налягане, повишаване на нивата на „добрия“ холестерол и дори намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Добавки с рибено масло


Рибеното масло може да се консумира, като ядете риба през голяма част от вашата диета или като приемате орални добавки. Най-добрата добавка с рибено масло може да зависи от вашите лични предпочитания, здравословни нужди и диетични ограничения.
Препоръчително е да ядете две порции мазна риба на седмица, за да извлечете пълните ползи за вашето здраве (и зрението). Мазната риба е особено богата на омега-3 мастни киселини и може да осигури хранителните вещества, от които се нуждаете. Помислете дали да не включите следното във вашата диета:

  • Сьомга
  • Албакор тон
  • Сардини
  • Скумрия
  • Езерна пъстърва
  • Херинга

Някои предпочитат да си набавят омега-3 чрез хапчета рибено масло. Добавките с рибено масло се предлагат под формата на капсули, дъвки и течности. Важно е просто да не забравяйте да следвате препоръчаната дозировка върху бутилката (или както е препоръчано от Вашия лекар).
Изборът на добавка с рибено масло може да бъде донякъде предизвикателство поради броя на наличните опции. Как избирате правилната добавка с рибено масло за вас? Някои неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за вземане на решение, включват:

  • Дозировката – Доза от 1 грам е добър залог.
  • Специалните печати върху продукта- Те показват качество. Можете да видите печат от Международните стандарти за рибено масло. Това означава, че тяхната безопасност и качество са гарантирани.
  • Докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) мастни киселини – всяка от тях осигурява различни и важни ползи за вашето здраве.

продукт отговарящ на всички тези критерии и качества е именно Омега 3 от Здравитал. Вижте продукта тук!

В допълнение към диетичните добавки за зрение като хапчета рибено масло, редовните цялостни очни прегледи са жизненоважни за грижата за здравето на очите ви. Посещавайте очен лекар всяка година, за да сте сигурни, че зрението ви е здраво, ясно и функционира добре. 

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни