Електрофореза – биохимия в медицината

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
електрофореза

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Медицината в днешно време се развива с много бързи темпове. Това най-вече се дължи на навлизането на съвременните технологии и методи за лечение при различен тип заболявания. В предаването „Академия Здравитал“ от 20.07.22г. се обърна по-специално внимание на биохимията в медицината. На професор Христо Деянов гостува проф. д-р Будин Михов – Професор Михов е лекар – биохимик, специализирал и работил дълги години в Германия.

Представяне на книги

Биохимикът е автор на няколко книги. Сред тях са: „Енциклопедия на молекулярната медицина“. В нея е описана е цялата медицина  на молекулно ниво. Освен това, бяха споменати и трудовете му:„Electrophoresis“ – най-големият труд в областта на електрофорезата в света; „Химия в медицината“; „Молекулни механизми на възпалението и алергията“; „Червена вода – историята на едно бунтовническо село“ и др. трудове. В своите издания д-р Михов е събрал всичко, което до момента на написването е било известно за електрофорезата (малко по-надолу ще поясним какво представлява тя). Част от описаните методи са измислени лично от лекаря-биохимик. В „Енциклопедия на молекулната медицина“ освен възпалителните реакции и алергиите, са представени на молекулно ниво нормални патологични процеси и фармакобиохимията – механизмите, по които действат лекарствата. В крайна сметка един медикамент действа на молекулно ниво, върху определени ензими.

Биохимия

Биохимията всъщност представлява биологична химия – химията на живота. Тя трябва да се изучава, за да могат хората да познават процесите в човешкия организъм. Може да бъде разглеждана като наука за химичния състав, устройството и обменните процеси в живите организми – на молекулно и клетъчно ниво. За някои хора е синоним на молекулярната биология. Информацията в биохимията е по-голяма от тази във физиологията и анатомията, взети заедно.

Основните видове биомолекули са: въглехидрати, протеини, липиди и нуклеинова киселина. В България биохимията се изучава от студентите една година, докато в чужбина периодът е двойно по-голям. За проф. Христо Деянов:

„По време на медицинското образование биохимията беше най-сложният изпит“.

Електрофореза

Наука, занимаваща се с макромолекулите, нуклеиновите киселини и белтъците – тяхното прецизиране и анализю. Съвсем просто обяснено, без макромолекули няма живот, защото белтъците са структурни и функционални ензими и всички процеси се регулират от белтъци, наречени ензими.

Нуклеиновите киселини пък съдържат информацията за тези ензими. Поставени в електрически поле структурите се движат, спрямо техния товар – при отрицателна зареденост, отиват към положителния полюс. Електрофорезата използва електрическите товари, за да ги фракционира. Това се налага тъй като в човешкия организъм има един „коктейл от белтъци“ – те са различни, а чрез фракционирането стигаме до идентични белтъчни молекули. По думите на проф. Михов:

„Електрофорезата често се използва за фракциониране на различни хемоглобини“.

Имуноглобулини

Имуноглобулините са гликопротеинови молекули, които биват произвеждани от левкоцитите (белите кръвни телца). Имуноглобулините са известни още като антитела. Помагат за унищожаването на дразнители и вредители за човешкия организъм – играят важна роля в имунната система. Повечето лаборатории в България изследват само хуморалния имунитет, а не клетъчния. Големият риск при вирусни заболявания и бактериалните пневномии е нарушението, възпалителните процеси в белия дроб и последваща фиброза – заменяне на благородната тъкан със съединителна. При тази ситуация се получава дихателната недостатъчност. Имуноглобулинът IGA представлява до 15 процента от общото количество имуноглобилини. Когато IGA е в норми, човек е по-предпазен от навлизане на вируси в тялото му.

Методи в помощ на поставяне на диагнозата

Чрез методите, описани в книгите на проф. Михов, могат да се поставят определени диагнози. Тоест говорим за помощ при патологията. Най-простият пример е мултиплената склероза (МС).

Също така при автоимунните заболявания и ревматичните неразположения се търсят определени белтъчни фактори – тук отново говорим за патологични белтъци. В тази връзка можем да отбележим, че моноклоналните антитела са имуноглобулини, които се образуват от определен имунологичен клон – белтъци с еднакъв строеж. Посредством тези методи могат да бъдат изследвани и белтъци в сълзите – общо взето всички видове секрети. Електрофорезата и молекулната медицина имат роля и в онкологията, защото има белтъци, характерни за онкологичните заболявания. Правят се даже опити за сканиране и профилактика дали  даден човек може да развие карцином или вече го е развил.

Пожелание

В края на предаването проф. Деянов пожела на д-р Будин Михов да насочи научните си постановки повече към практическата медицина – така тежестта на всичко написано ще е по-голяма, ще могат по-качествено и ранно да се поставят диагнози, а така да бъдат спасявани и човешки животи.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни