Освежете рутината си с тази лятна напитка

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Средата на деня е и сутрешният ви прилив на кофеин е изчерпан. Започвате да се чувствате отпаднали, но не искате още една чаша кафе. Защо не се обърнете към освежаваща чаша студен чай?

Тъй като топлината и влажността се повишават, студеният чай изглежда като перфектната противоотрова за лепкавото време.

Черният чай е най-обработеният и има най-много кофеин, зеленият чай е по-малко обработен и с по-малко кофеин. Белият чай е най-малко обработен.

Билковите чайове, от друга страна, не са технически “чай”, защото не са направени от листата на Camellia Sinensis и повечето не съдържат кофеин. Чаят от лайка например се приготвя от цветовете на лайката, а ментовият – от листата на мента.

Можете да направите студен чай от всеки сорт чай или тизан. Въпреки това, бихме препоръчали две техники за приготвяне на най-ароматния студен чай. С всеки от тези методи можете да играете с различни вкусови комбинации. Например зелен чай и чай от мента, чай от хибискус и чай от ройбос, черен чай и чай от цитрусови плодове или чай от жасмин и чай от оолонг.

Как да си направим концентрат от студен чай – перфектната напитка

Концентратът от студен чай е просто по-силна напитка, която може да се разрежда по ваш вкус. Подобно е на концентрат от студено кафе, който може да се разреди с вода или да се излее върху лед. Този метод гарантира, че вашият студен чай няма да има твърде слаб или воднист вкус след като ледът в чашата започне да се топи.

За да приготвите чай концентрат, просто използвайте двойно повече количество чай от насипни листа или брой пакетчета чай, отколкото обикновено. Ако обикновено използвате една торбичка чай, използвайте две торбички за по-силен концентрат. Концентратите също могат да бъдат увеличени за по-големи количества.

За да сервирате, можете или да излеете концентрата директно върху лед и да го оставите да разреди чая, докато се разтопи, или да разредите концентрата допълнително с вода или мляко – за чай лате. Започнете със съотношение 1:1 концентрат от чай към вода или мляко и коригирайте според вашия вкус.

Как да си направим студена запарка от чай

Студената чайна инфузия или студено вареният чай е метод, който може да се приготви с всякакъв пакетиран или насипен чай. Студените инфузии са с много по-малко танини и с много мек вкус, тъй като няма включена топлина и чаят се накисва бавно.

За да приготвите студен чай, напълнете буркан със студена вода и добавете торбички чай или чай от насипни листа, които могат да се държат в чаена топка или торбичка чай за многократна употреба за по-лесно прецеждане. Предпочитаното от мен съотношение е две пакетчета чай или две чаени лъжички насипен черен чай на литър вода, но количеството може да се коригира за чайове с по-деликатен вкус като жасминов или бял чай. Затворете буркана и го оставете в хладилник за поне шест часа или за една нощ, за да оставите чая да се накисва.

Въпреки че може да изглежда по-бързо и по-лесно да оставите чая да се накисва на плота на стайна температура или на слънце, това е потенциална опасност за безопасността на храните.

Оставянето на чая да седи в хладилника за една нощ, вместо на плота при стайна температура или на слънце, поддържа температурата на водата в безопасна за бактериите зона под 40 градуса по Фаренхайт (около 4 градуса по Целзий).

Сега, когато имате своя идеален студен чай, със сигурност можете да го пиете направо. Или можете да го използвате в различни напитки, десерти и дори солени ястия.

Чаена напитка

Най-известната напитка със студен чай трябва да бъде Арнолд Палмър. Комбинация наполовина от студен черен чай и лимонада, лесно се приготвя от нулата и се поддава на редица вариации. Заменете обикновената лимонада с плодова версия или добавете малко алкохол, за да оживите напитката.

Чаени десерти

Един от любимитете ни начини да превърнете студения чай в летен десерт е да направите домашен леден попс. Изпозлва се подсладен концентрат от хибискус като основа. Това е освежаващо следобедно лакомство, което не съдържа кофеин и ви рехидратира. Ако формите ви за поп са достатъчно големи, за да поберат парчета плодове, добавите боровинки, малини или нарязани праскови.

Водата не е единствената течност, която можете да запарите с чай. Млякото, сметаната и дори киселото мляко ще придобият вкус на чай, когато се накиснат.

Рецепти за пикантен чай

Възможно е да направите цяло ястие с елементи от чай. Оставете вашето пиле (или свинска пържола) да” пие” чай. Това придава интересен вкус на храната.

След като вашето саламурено пиле е сготвено, завършете го със сладка и лепкава чаена глазура, направена чрез от чай с мед. За да завършите ястието, сервирайте гарнитура от салата, хвърлена във винегрет, напоен с чай като опушен дресинг от лапсанг сушонг и медена горчица или дресинг от лайка и мед.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни