Екстремните горещини са вредни за здравето на всички

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

От всички природни бедствия, жегата е убиец номер 1, показват проучвания. И тъй като температурите продължават да се повишават поради климатичната криза, учените очакват това да разболее още повече хора.

Горещите вълни вече се случват все по-често. През 60-те години сме виждали около две горещи вълни годишно; до 2010 г. ставатшест на година. Болестите, свързани с топлината, са водещата причина за смърт и инвалидност сред спортистите. За съжаление това може да бъде проблем за всеки, който участва в ежедневни дейности като косене на тревата или при обикновена разходка.

Какво причинява топлината на тялото

Две от най-честите състояния, свързани с топлината, са топлинен удар и топлинно изтощение. При топлинен удар тялото не може да се охлади. Температурата му се повишава бързо и естественият му охлаждащ механизъм – потта – се проваля. Температурата на човек може да се повиши до опасните 41 градуса или повече само за 10 или 15 минути. Това може да доведе до увреждане или дори смърт.

Човек с топлинен удар може да се поти обилно или изобщо да не се поти. Състоянието може да доведе и до припадък. Топлинното изтощение се случва, когато тялото загуби твърде много вода или сол чрез прекомерно изпотяване. Това може да дойде със симптоми като гадене, замаяност, раздразнителност, жажда, главоболие и повишена телесна температура. И при двете състояния е необходима бърза спешна помощ. Докато чакат помощ, минувачите могат да се опитат да охладят човека, като го преместят на сянка и му дадат вода.

Екстремно високите температури също могат да натоварят значително сърцето или да затруднят дишането. Тези температури могат да бъдат свързани с най-малко 17 причини за смърт, повечето от които са свързани със сърдечни и дихателни проблеми, но също така включват самоубийство, удавяне и убийство. Проучванията показват, че излагането на екстремна топлина може също да допринесе за проблеми с психичното здраве.

Кой е уязвим?

Възрастните хора, децата и хората с хронични заболявания и психични проблеми са изложени на най-висок риск от заболявания, свързани с топлината, заедно с хората, които приемат определени лекарства. Това не означава, че младите и здрави хора са имунизирани.

Излагането на топлина е увеличило броя на децата, които отиват в спешното отделение по някаква причина през лятото. Тези посещения не са само в най-горещите дни; те са в диапазон от дни с по-високи температури.

Екстремните горещини не убиват толкова много деца, колкото възрастните хора, но тези „климатични шокове“, могат да поставят допълнителен стрес в живота на детето. Това има кумулативен ефект и може да бъде също толкова вредно, колкото бедността или друг стресов фактор, допринасяйки за значително по-високи нива на проблеми с употребата на вещества и здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания.

Трябва да се съсредоточим върху тези климатични сътресения и буферирането на децата, защото те могат да представляват заплахи за здравето през целия живот. Не само излагането на екстремни температури е проблем. По-високите температури увеличават замърсяването с частици и озон и допринасят за стотици хиляди допълнителни смъртни случаи от всички възрасти по света. Има пряка линейна връзка между концентрацията на озон на открито и температурата, така че се очаква това да бъде по-голям проблем, тъй като нашият климат става по-топъл.

Как да се предпазите

За да избегнете състоянията, свързани с топлината, има нещо, което можете да направите. Трябва да останете хидратирани. Уверете се, че пиете вода, преди да забележите, че сте жадни. Правете периодични почивки от горещините, когато се налага да сте навън. Оставете се да се адаптирате към високите температури, преди да започнете да бягате маратони или да правите други екстремни упражнения на открито. И носете слънцезащитен крем. Хората, които са изгорели на слънце, имат по-малка способност да регулират телесната си температура. Следете не само температурата, но и топлинният индекс, защото той взема предвид влажността, а това може да има по-голямо значение за заболяванията, свързани с топлината.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни