Рискове за здравето дори и от умерено пиене

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

  • Ново проучване установи, че умереното пиене, може да представлява за организма голям риск от здравословни проблеми, свързани с алкохола.
  • Пиенето е свързано с отрицателни последици за здравето, включително увреждане на тъканите, инциденти и предозиране.
  • Експертите казват, че осъзнаването на начина ви на пиене е добро начало за избягване на прекомерното пиене.
  • Въпреки това, трябва да потърсите професионална помощ, ако е необходимо.

Дори при умерено пиене, ако препивате, може да се изложите на голям риск от здравословни проблеми, свързани с алкохола.

Умереното пиене се определя в тяхното проучване като средно не повече от едно питие на ден за жените и не повече от две за мъжете.

Прекомерно се определя като пиене на четири или повече напитки в рамките на един и същи повод за жените или пет или повече питиета за мъжете.

Прекомерното пиене е свързано с повишен риск за умерените пиячи

За да проучат как моделите на консумация на алкохол могат да повлияят на хората, изследователите от UT Austin са изследвали данни от 1229 пиячи. Те били на 30 и повече години.

Хората бяха анкетирани в две вълни от проучването Midlife Development in the United States, което даде възможност на изследователите да проследят участниците за период от девет години.

Водещият автор д-р Чарлз Холахан , който е професор по психология в UT Austin, каза, че неговият екип иска да проучи този въпрос, защото когато става въпрос за умерено пиене, моделът на пиене обикновено се пренебрегва.

„Това кара много пиячи да приемат погрешно. Те смятат че умереното средно ниво на консумация е безопасно, независимо от модела на пиене“, обясни той.

Това, което откриха обаче, беше изненадващо за тях.

„Ние открихме в национална извадка от възрастни в САЩ, че умерените пиячи представляват по-голямата част от случаите на препиване и по-голямата част от случаите на проблеми с алкохола“, каза Холахан.

Как прекомерното пиене може да повлияе на вашето здраве

Д-р Патриша Е. Молина , директор на Центъра за върхови постижения за злоупотребата с алкохол и наркотици в LSU Health New Orleans, обясни, че прекомерното пиене може да причини няколко вредни последици за здравето.

„Прекомерното пиене е свързано с увреждане на тъканите и патофизиология. To води до значителни неблагоприятни ефекти върху множество органни системи“, каза Молина.

„Рисковата употреба на алкохол е свързана с повече от 60 остри и хронични заболявания. Мъжете имат по-висока честота на здравословни проблеми, свързани с алкохола, отколкото жените“, добави Молина.

Д-р Кевин Монтес, асистент професор по психология в Калифорнийския държавен университет, Домингес Хилс, освен това отбеляза, че прекомерното пиене увеличава риска от загуба на съзнание, предозиране, небезопасен секс, случайни смъртни случаи и наранявания.

Според материалите, предоставени от Монтес, прекомерното пиене също засяга тъканите в цялото тяло.

Дори един епизод на препиване може да доведе до възпаление на панкреаса при хора, които вече имат увреждане на панкреаса. С течение на времето може да допринесе за чернодробни и други хронични заболявания.

Препоръки за умерено пиещи

Холахан казва, че смята, че тези открития сочат към необходимост от интервенции, насочени към умерените пиячи.

 „Понастоящем прекомерното пиене сред умерените пиячи до голяма степен не се открива в заведенията за първична медицинска помощ“, отбеляза Холахан.

Той предполага, че умерените пиячи трябва да обърнат внимание дали понякога препиват.

Монтес каза, че ако откриете, че пиете, една стъпка, която можете да предприемете, за да си помогнете, е да промените средата си. Например, прекарване на по-малко време в барове или ресторанти.

Можете също така да се възнаградите, ако не пиете алкохол след определено време, каза Монтес.

„Също така е много важно семейството и приятелите да бъдат включени, когато обмисляте да намалите пиенето“, обясни той.

„Семейството и приятелите не само ще ви държат отговорни, когато сте изкушени да се напиете, но те също могат да бъдат важен източник на положително подсилване, когато успешно намалите алкохола.“

Освен това Молина предположи, че доброто начало е просто да осъзнаете моделите си на пиене: колко пиете и колко често.

„Трябва също да обърнете внимание на това колко лесно или трудно ви е да намалите пиенето и да определите какво ви кара да пиете.“, посъветва тя.

„Всичко това са добри стъпки“, заключи Молина, „и може да се наложи да бъдат подкрепени от поведенчески интервенции (предоставени от психолог, терапевти или други специалисти).

Ако проблемът ви е прекалено сериозен, Молина съветва да ви бъдат предписани лекарства. Те ще помогнат за намаляване на желанието за алкохол.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1627″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни