Проф. Деянов – всичко за нашето сърце

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Здраво ли е моето сърце ? А страдам ли от високо кръвно?“

Може би много хора си задават този въпрос в даден етап от живота си, но в същото време не правят често необходимите изследвания. Един от сериозните проблеми на съвременното общество у нас е хипертонията.

Какво представлява хипертонията

Хипертонията е високо кръвно налягане, трайно завишено в артериите. При хипертония, сърцето се принуждава да дава повече енергия, за да се движи кръвта в кръвоносните съдове. Именно този процес увеличава съществено риска от инфаркт, инсулт, бъбречни заболявания и други здравословни проблеми. Именно на тази тема е посветено и поредното издание на „Академия Здравитал“.

Според водещия проф. д-р Христо Деянов над 65 процента от смъртността в България е свързана със сърдечно-съдови заболявания

Една голяма част от причините за тези заболявания е артериалната хипертония. Професор Деянов представи на аудиторията няколко раздела, които категоризират стойностите на кръвното налягане. Оптималните норми са под 120 систолно и под 80 диастолно. Нормалните варират от 120-129 систола и 80-84 диастола – тук може да има леки изменения в организма. Най-тежката степен на хипертонията е третата. Там границите са над 180 на 110 кръвно налягане.

„Във всяко едно домакинство трябва да има апарат за мерене на кръвното. Измерването е добре да става един-два пъти седмично, ако сте над 50-годишна възраст. В този ред на мисли, може да добавим и глюкомер за следене стойностите на кръвната захар“.

В България хората с повишено кръвно налягане варират между 1 милион и 500–800 хиляди души.

В начална и лека форма високото кръвно налягане не винаги се забелязва веднага, защото няма изявена симптоматика. Основните причини за появата му могат да бъдат разделени на две групи. Едните са поведенческите рискови фактори и околната среда – тук можем да отбележим начинът на хранене и живот, тютюнопушенето, стреса и наднорменото тегло.

От гледна точка на храненето трябва да се внимава с консумацията на сол. Прекомерната употреба на алкохол също има тясна връзка с трайното повишаване на кръвното налягане.

Втората голяма рискова група са генетичните фактори. Тук се намесва и профилактичната медицина. Ако родители или други роднини имат високо кръвно налягане, то човек трябва на всяка цена да се прегледа и да прецизира начина си на живот. Експресивността на гена се намаля при здравословно ежедневие.

Основните симптоми на хипертонията са няколко:

  1. Тежест в главата – най-често е сутрин в тила;
  2. Шум в ушите;
  3. Световъртеж;
  4. Изнервеност;
  5. Сърцебиене.

Двете основни форми са есенциална хипертония – тя е полифакторна. При другата група най-голямата роля играе увреждането на бъбреците. При нея може да се стигне до развитие на тумори или стеноза на бъбречната артерия.

При високо кръвно налягане на първо място настъпват изменения в мозъка – пример за това е деменцията

Има отрицателни последици и за очите – може да се развие хипертонична ретинопатия. От гледна точка на кръвта, се повишава кръвната захар (развива се диабет), а при сърцето има риск от инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност.

Ако не се прилага правилно и навременно лечение се стига и до хипертонична криза – при нея налягането се покачва в големи стойности и това става рязко. В тази ситуация може да говорим за исхимичен инсулт и съответно за фатален край.

Основният механизъм, водещ до хипертония, е вазоспазъм – внезапно свиване на мускулните стени на артерията

Периферните съдове по ръцете и краката при свиване са признак за хиперволемия. При нея се задържат течности в организма – увеличава се количеството кръв.

Стигаме и до исхемичната болест на сърцето (ИБС). В резултат на хипертонията започва да се уврежда най-вътрешният слой на съдовете – образуват се атеросклеротични плаки – в аортата, коронарните, мозъчните съдове и сънните и бъбречните артерии. Нарушава се кръвопотока към мускула на сърцето. Освен това има намалено снабдяване с кислород на тъканите.

Коронарна болка – това е основен симптом за ИБС – как да се погрижим за нашето сърце в тази ситуация?

Тук вече говорим за нестабилна стенокардия – пред-инфарктно състояние, при което плаките всеки момент цялостно могат да запушат съдa. Физическите неразположения обикновено са в гръдната кост и отиват по гърдите към рамото, вътрешната страна на ръката и стигат до пръстите. При инфаркт на миокарда болката обхваща шията, раменете и корема.

Както казахме в предните редове, човек трябва да намали теглото си. Ако при един мъж коремната обиколка е над 110 см, то той е със затлъстяване. При жените стойностите над 85 см трябва да не се допускат.

В заключение, ето няколко много интересни факти за нашето сърце, представени ни от проф. д-р Христо Деянов:

„За един средностатистически живот от 80 години нашето сърце може да напълни 200 ЖП цистерни с кръв. То захранва над 50 трилиона клетки а първата сърдечна трансплантация е извършена от Кристиан Барнард (южноафринаски лекар, сърдечен хирург) през 1967 година.”

[ux_products orderby=”sales”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3005,7064,3260,6374″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни