Испания планира менструален отпуск

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Испания планира да въведе менструален отпуск за жени, които страдат от силни болки, сочат медии. В проектозакон се казва, че жените могат да имат три дни отпуск на месец – удължен до пет при някои обстоятелства.

Но политиците предупредиха, че по проекта – изтекъл в испанските медии – все още се работи.

Ако бъде прието, това ще бъде първото подобно законно право в Европа. Само шепа държави по света имат такова законодателство.

Испанското законодателство – създаване на “менструален отпуск”

Испанското законодателство е част от много по-широка реформа в областта на репродуктивното здраве. Тя ще включва промени в законите за абортите в страната.

Медии съобщават, че той трябва да бъде представен на кабинета в началото на следващата седмица.

Тридневен отпуск по болест за болезнен менструален цикъл ще бъде разрешен с лекарска бележка, се казва в проекта. Осве това потенциално може да се удължи до пет за особено интензивна или неработоспособна болка. Но не се очаква да се прилага за тези, които страдат от лек дискомфорт.

Друг поглед върху жените и менструацията

Това е част от по-широк подход за третиране на менструацията като здравословно състояние, съобщава El País, който включва също премахване на ДДС върху някои хигиенни продукти. Това е така наречения “данък тампони” – и безплатни хигиенни продукти, предоставяни в обществените центрове като училища и затвори.

Проектът включва също удължен платен отпуск по майчинство преди раждане. Очакват се и промени в законите за абортите, очертани по-рано тази година от министъра Ирен Монтеро.

Това включва премахване на изискването на възраст 16 и 17 години да правят аборт без разрешението на родителите или настойниците си, което беше въведено през 2015 г. от друго правителство. Той също така премахва текущия тридневен период на охлаждане и изискването за предоставяне на услуги за аборт в системата на общественото здравеопазване.

Но лекарите в традиционно римокатолическа Испания все пак ще могат да се регистрират в регистър на отказващите по съвест, съобщава El País.

Предложеният закон ще включва и по-строги правила около сурогатното майчинство, което е забранено в Испания.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7105,6933,4392,5864″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”624,3742,3793,7833,8338,8141,7840″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни