Не питайте корейците на колко са години!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

“На колко години си”? Това е прост въпрос с ясен и конкретен  отговор. За хората в Южна Корея обаче, отговорът на този въпрос е всичко друго, но не и ясен и категоричен.

В Южна Корея, когато се роди бебе, се счита, че то е на една година. Когато дойде Нова година, корейците „остаряват” с още една година. Това означава, че бебе, родено през декември, ще се счита, че е на две години само няколко седмици след раждането си.

Този метод на “корейската възраст” може скоро да се промени, тъй като новоизбраният президент на страната Юн Сук Йол настоява този вековен метод на броене да бъде премахнат.

Лий Йонг-хо, шефът на преходната комисия на новоизбрания президент, каза, че новата администрация се стреми да стандартизира начина, по който се брои възрастта, за да приведе Южна Корея в съответствие с останалия свят.

Той каза, че различните изчисления на възрастта са довели до “постоянно объркване” и “ненужни социални и икономически разходи”.

Новото предложение изглежда е широко възприето от някои, но експерти казват, че имат съмнения дали то действително ще бъде приложено.

Един въпрос, три отговора

Има три начина за преброяване на възрастта в Корея.

Официално страната използва международната система за преброяване. Тази схема използва датата на раждане на дадено лице, в повечето законови дефиниции и административни процеси от 1962 г.

Страната има и друг официален начин за отчитане на възрастта, при който бебетата се раждат на 0-годишна възраст и получават една година на всеки 1 януари. Съгласно това бебе, родено през декември 2020 г., ще бъде на две години до януари 2022 г.

Този метод се използва главно за определяне на законната възраст за области на правото, които засягат значителен процент от населението, включително набор на военна служба или определяне на възрастта, на която непълнолетните трябва да бъдат защитени срещу злоупотреба.

И тогава има методът „корейска възраст“, ​​който се използва по-често от всички в обществото, при който всеки автоматично става на една година при раждането си и става с една година по-голям на Нова година, независимо от рождената си дата.

Съгласно тези методи, Kim Tae-hyung от BTS от мега K-pop групата, известен още като V, роден на 30 декември 1995 г., е на 28 години (корейска възраст), 26 години (международната възраст) или 27 години (друга официална възраст на Корея) .

За някои това може да е просто число, но възрастта е нещо, което се приема много сериозно в Южна Корея.

Корейската традиция за измерване на възрастта води началото си от Китай и различни части на Азия. Смята се обаче че Южна Корея е единствената страна, която все още често отчита възрастта по този начин.

„Глобализацията направи корейците по-наясно с международните стандарти…

“…Това оказва влияние върху младите хора. Те чувстват, че корейците са подигравани за тези системи за броене“, каза Ким Юн-джу, професор по право и политика в университета Хансунг.

Но като оставим настрана присмеха, политиката също има реални последици за южнокорейците. Някои родители например са се опитали да изневерят на системата за регистрация на раждане, защото се притесняват, че техните декемврийски бебета ще бъдат в неравностойно положение в училище и в резултат на това по-късно в живота.

По време на пандемията имаше и призиви за стандартизиране на възрастта. В този период здравните власти използваха международната възраст и корейската възраст взаимозаменяемо, за да определят възрастовата група за допустимост на ваксините. Това, от своя страна, доведе до много объркване.

Г-н Лий също така подчерта по-рано „ненужни социални и икономически разходи“. Породенот усложняване от корейската схема отведе съдебно дело чак до Върховния съд. Това се случи поради объркване около определянето на възрастта за допълнителни заплати и пенсиониране.

Сбогуване с една традиция?

Това не е първият път, когато южнокорейски служители се опитват да измислят единен метод за отчитане на възрастта.

През 2019 и 2021 г. двама депутати предложиха законопроекти в подобен дух, които впоследствие не бяха подписани в корейското събрание.

Въпреки това експертите са разделени по въпроса какво означава новата мярка за корейското общество.

Jang Yoo-seung, старши изследовател в Изследователския център за ориенталски изследвания в университета Данкук, каза, че корейската схема за пресмятане на възрастта е отражение на традицията.

„Нашето общество не изглежда твърде загрижено, че има възможност да се сбогуваме с тази традиция. Рискуваме ли да изоставим собствената си уникалност и култура и да станем по-монотонни?“

Но едно нещо, с което всички те могат да се съгласят, е че дори ако международната възраст бъде приета, малко вероятно е хората в Корея да спрат да използват своята “корейска възраст” скоро.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни