COVID-19: Готов ли е светът за отваряне?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Когато Калифорния издаде заповед за оставане у дома на 19 март 2020 г., повечето хора смятаха, че животът ще се върне към нормалното относително бързо.

Цели 48 месеца по-късно хората най-накрая започват да виждат светлината в края на тунела, като ограниченията са облекчени в САЩ и няколко други страни.

Какво се случва с Англия?

Последното оставащо ограничение за Covid в Англия – законовото изискване за изолация след положителен тест, беше отменено в края на февруари.

Това дойде месец след като правителството отмени изискването за носене на маски на места като магазини и в градския транспорт и съвета да се работи от вкъщи, когато е възможно.

Истината обаче е, че Англия има доста лек подход към регулациите в сравнение с много места. Маските и съветите за работа от вкъщи бяха въведени отново в края на 2021 г., когато вариантът Omicron се развихри.

Подходът се основава на факта, че ваксините осигуряват страхотна защита и в Англия се наблюдава много добро усвояване сред тези групи, изложени на най-голям риск . 95% от хората над 60-годишна възраст са били подложени на бустер.

Това означава, че въпреки нарастването на инфекциите, причинени от варианта на Omicron, броят на умиращите хора е подобен на този, който обикновено се наблюдава по време на нормална зима.

А в Южна Африка?

Южна Африка до голяма степен се завръща в бизнеса. Правителството вдигна повечето ограничения за блокиране миналия декември. Това сложи край на нощния полицейски час за първи път от близо две години, както и ограниченията върху продажбата на алкохол (Южна Африка беше една от малкото страни, забранили продажбата на алкохол в разгара на пандемията през 2020 г.).

Днес в големите градове и населени места в страната животът се върна към нормалното. Навсякъде се чува глъчката от хора, пътуващи до работа.

Повечето училища са отворени отново. Има и дискусии относно въвеждането на изисквания за ваксини във висшите институции, което се оказва спорен въпрос. А как изглежда социализацията? Нощните клубове все още са затворени за обществеността, но хората вече могат да излизат до късно в барове и таверни, без да се притесняват, че ще бъдат арестувани за нарушаване на полицейския час.

Каква е ситуацията в Нова Зеландия с Covid?

Много хора се мъчат да разберат как страната им е преминала от по-малко от 1000 случая на ден до повече от 20 000 случая само за няколко седмици.

Известна утеха на фона на този психологически шок е, че е имало по-малко от 120 смъртни случая от Covid по време на цялата пандемия, до голяма степен благодарение на 95% ниво на ваксинация в отговарящата на условията популация.

Повечето ограничения вече са облекчени, а изискванията за изолация за пациенти с Covid се намаляват. Неваксинирани хора в някои сектори са загубили работата си, което доведе до три седмици протести в столицата Уелингтън. Новозеландците с двойна доза вече могат да се прибират от чужбина без карантина или изисквания за изолация – добра оферта, като се има предвид, че границите бяха затворени за почти две години.

Другата криза Covid е в Перу

Перу беше едно от най-трудните места за налагане на блокиране. Беше въведен строг полицейски час, дори собствениците на кучета не можеха да разхождат домашните си любимци в началото на пандемията. tакъв беше полицейският режим на карантината.

Въпреки това перуанците вероятно са по-заети с политическата криза в страната, отколкото със здравето в момента. Президентът на страната Педро Кастило вече е в четвъртия си кабинет от седем месеца. Неговият предшественик Мартин Вискара, който поведе страната през първоначалното блокиране, беше подложен на импийчмънт през 2020 г.

А какво се случва в България?

Както вече всички знаем, от 1-ви април и ние “свалихме маските”. Тази промяна сякаш рязко промени настроението в ежедневието ни. По улицата се разхождат усмихнати и спокойни хора. За щастие, мерките за сваляне на маските не доведоха до бум на заразените. Дано и така остане!

И все пак – съветваме всички да се пазят и да следват основните правила за хигиена!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7572,6852,6513,6947,5021,4727″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2191,2189,2177,559,568″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни