Предимствата на фитотерапията

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Знаете ли, че нежеланите лекарствени реакции са четвъртата водеща причина за смърт в САЩ? Според изследване, публикувано от Харвардския университет, лекарствата, отпускани с рецепта, имат 1/5 шанс да причинят сериозни реакции, след като бъдат одобрени. Дори правилно предписаните лекарства причиняват около 1,9 милиона хоспитализации годишно, заедно с 840 000 пациенти, които изпитват сериозни нежелани реакции към лекарства, отпускани по лекарско предписание, докато са в болницата.

Тези статистически данни изглежда подсказват тъжна реалност. Съвременните лекарства, които са предназначени да ни лекуват, в крайна сметка, може да ни навредят. Точно затова фитотерапията, използването на билкови лекарства  и растителни молекули за лечение, набира все по-голяма популярност. Идеята, че фармацевтичните продукти не винаги трябва да са първият ни избор за лечение, набира популярност. А фитоцевтиците изглежда са начело в индустрията на естествената медицина.

Какво е фитотерапия?

Фитотерапията е използването на молекули, получени от растения за лечение и профилактика на заболявания. Можете да мислите за фитотерапията точно като фармацевтичната наука, очаквайки, че тя не включва използването на синтетични лекарства от лаборатория. 

Фитотерапията се използва за предотвратяване или облекчаване на редица здравословни проблеми. Започвайки от стареене на кожата и акне, до диабет, високо кръвно налягане и дори рак.

Фитотерапията срещу Билкова медицина

Фитотерапията се основава на така наречената фитоцевтична наука или „Фито-фармакология“. За разлика от билковата медицина, фитотерапията се основава на контролирани клинични изпитвания или подробни молекулярни изследвания. Докато билковата медицина, подобно на Аюрведа, учи на обща оценка и познаване на лечебните растения.

Вземете например изследването на растението Humulus (хмел). В аюрведичната медицина растението се използва за облекчаване на симптомите на стрес, нарушения на съня, висок холестерол и диабет. В рамките на аюрведичната или билковата медицина има общи познания за употребата и ползите от растенията.

Но с фитотерапията растението се изолира, за да могат да се изследват и сравняват различни молекулярни фракции. Както го описа доктор Джоузеф: „Създадохме тест за моноклонални антитела за клинична фракция. Идеята е да проверим нейната чистота и биоактивност. Проведохме множество опити и дифузионни изследвания на различни формулировки. Документирахме фармакологичните свойства на специфични молекули. И така, казано просто, фитотерапията е научно подкрепена форма на растителна медицина. Тя използва специфични растителни съединения и екстракти за насърчаване на изцелението.

Общото между фитотерапията и билколечението

И фитотерапията, и билколечението имат една и съща обща основа – растението. Но след като учените разделиха това растение на фракции и започнаха да го изучават научно, това вече не може да се нарича „билково лекарство“ или „аюрведа“. След това става фитотерапия или фитофармакология.

Фитотерапия срещу фармацевтичните лекарства

Фитоцевтиците са естествени молекули от растения, без абсолютно никакви модификации. Фармацевтичните лекарства, от друга страна, са синтетична молекула.

Въпреки че много фармацевтични лекарства бяха открити в растенията, фармацевтичните компании направиха стотици синтетични варианти на растителната молекула. След това те извършват клинични проучвания, подават патенти и пускат тези синтетични варианти като „лекарства“.

Топ предимства на фитотерапията

1. Научно-обоснована природна медицина

Това, което прави фитотерапията различна от билкарството или билковата медицина, е че това е научно обоснована медицинска практика. Преди да пусне фитоцевтичен продукт, препаратът преминава клинични изпитвания и строги биомедицински проучвания.

С фитотерапията се смята, че получавате ефикасността на фармацевтичните агенти, с безопасността и бионаличността на билковите лекарства. Това е така, защото за да се направи фитоцевтичен препарат, различни растения често се комбинират, за да се постигне максимална ефективност и се използва много мощна комбинация от съединения за техните допълващи се ефекти.

2. Дълга история на употреба

Знаем, че растенията са били използвани за лечение още от времето на палеолита. Всъщност има дълга историческа употреба на фитоцевтици в индийските, китайските и други култури. Всъщност, според исторически преглед, публикуван в Pharmacognosy Review , „лекуването с лечебни растения е толкова старо, колкото самото човечество“. В търсене на полезни лечебни растения човечеството се е научило да търси лечебни съединения в кори, семена, плодни тела и други.

Тази богата история на лечебни растения е като провеждането на клинични изпитвания върху хора в продължение на хиляди години. Всъщност част от историческата документация за употребата на фитоцевта е много подробна и близка до съвременната наука.

3. Нетоксични и без странични ефекти

Известно е, че фитоцевтичните продукти са безопасни и нетоксични и когато се използват по подходящ начин, те не причиняват никакви неблагоприятни странични ефекти. Всъщност се смята, че хроничната употреба на фитоцевтици е безопасна. 

4. Без ефекти на „толерантност“.

Според д-р Джоузеф фитоцевтиците нямат ефекта на „толерантност“ на фармацевтичните лекарства. Толерантността е намаляващата пределна ефективност на лекарството с течение на времето. С течение на времето човек може да има намален отговор към лекарството в резултат на многократна употреба. Това често се случва с лекарства с рецепта и забранени лекарства. С билките, това не е така.

Извод

Фитотерапията е използването на молекули, получени от растения за лечение и профилактика на заболявания. Докато билкарството включва и използването на растителна медицина за естествено изцеление, фитотерапията е научно базирана медицинска практика, която зависи от клинични изпитвания и биомедицински проучвания за формулиране на ефективни фитоцевтици.

Потенциалните ползи от фитотерапията включват нейния научно подкрепен подход към естествената медицина, дългата му история, нетоксични ефекти и липса на толерантност след продължителна употреба.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”2570,7022,6821,4959,3688,4474,4372,2567,4910″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”480″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни