“Академия Здравитал” 15.03.2022 – Радиация

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Във връзка с актуалните военни действия, които се извършват на територията на Украйна, все повече започнахме да се замисляме дали има пряка опасност за България по различни показатели. Затова в новото издание на „Академия Здравитал“ от 15.03 се обърна внимание на това до колко е реална опасността от радиационно замърсяване у нас. Проф. Христо Деянов представи на зрителите какви са основните мерки за индивидуална и групова защита на населението.

„Ние трябва да пазим нашата планета, а един ядрен конфликт може да превърне нашата красива Земя в планетата Марс. Нима искаме нашата планета да я превърнем в тази пустиня?.. Човечеството може да е постигнало и направило много, но при ядрен конфликт всичко ще загине“. С тези думи започна представянето на днешната тема професорът.

Гост на предаването – Нина Чобанова

Във връзка с актуалните събития проф. Христо Деянов реализира видео-връзка с доцент доктор Нина Чобанова. Тя е радио-биолог в Института по радиология и радиационна защита в гр. София.

„В момента в България няма повод за пряко притеснение от радиация. Всеки ден се извършват измервания на радиационния фон като в платформата на института могат да се видят стойностите. Също така има изграден бюлетин за състоянието на радиационния гама-фон в пунктовете от националната автоматизирана система. Изграден е линк, който отива към европейския портал за обмяна на радиологичните данни“ – сподели гостенката в днешното предаване.

Проф. Деянов каза, че преди няколко дни са излезли данни за района на Чернобил и Запорожието, според които има малка промяна в радиационни фон, но тя е незначителна. Според доц. д-р Чобанова тази промяна няма голямо значение и е заради преминаването на тежка военна техника, защото така се вдига повече прах.

Мерки при радиация

Няколко са основните мерки, които трябва да се предприемат при евентуално радиационно замърсяване в България. Основната мярка за защита е свързана с йодната профилактика. Тя се осъществява посредством вземане на таблетки калиев йодид. Формулата осигурява съединение на йод и калий.
Калият отговаря пряко за работата на сърцето, мускулите и подкрепя нервната система, докато йодът е незаменим за правилната работа на щитовидната жлеза и поддържане на хормоналния баланс в тялото. Консумацията трябва да е  до 24 часа преди радиоационанта поява и до 2 часа след нея. Чрез предварителното вземане се има за цел наситищане към щитовидната жлеза със стабилен йод и да се блокира влизането на радиоактивен такъв.

Страната ни е включена в специализирана система за предварително информиране към населението. При проблем с появата на радиация калиево-йодните таблетки първо се раздават на най-нуждаещите се: новородените, деца до 12-годишна възраст, кърмещи майки и бременни жени. Самото раздаване на нужните медикаменти се осъществява чрез представители на гражданска  защита и регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Допълнителен подход

Друга мярка за превенция може да е укриването в подходящи места, където да не достигат вредните лъчения, при необходимост се прави и навременна евакуация. Също така замърсената питейна вода и някои храни се изтеглят от употреба, като най-големият акцент е към млякото, не се консумират и листни зеленчуци. Слушането на достоверни информационни източници и стоенето вкъщи, със затворени прозорци, са други важни начини за справяне с радиоактивни замърсители. Някои определени животни трябва да се приберат в затворени пространства и да им се дава суха храна.

В случай на ядрена авария основният елемент, който се изхвърля в атмосферата, е радиоактивният йод, цезий, стронций и др. Периода на разпад на радиоактивния йод е 8 дни. Носените дрехи при проява на такава химична атака се махат веднага, като редовно се взема душ и през това време се проверява нивото на активност. В първите радиационни минути 2 обикновени маски против ковид могат да помогнат, но не в голяма степен.

Национална автоматизирана система

Изградена е национална автоматизирана система за следене и контрол на радиационните нива. Провежда се от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), като се наблюдават гама и бета-лъчите. От гледна точка на допустимите мерни единици, за да се прецени кога има реална опасност към въздуха и природата, измерването е в наносивер на час. При нормални обстоятелства това се прави веднъж на три месеца.

Какво всъщност е радиацията?

Третата част от днешното издание на „Академия Здравитал“ бе посветена на информацията и запознаването с радиацията. Радиацията се измерва в сиверти, бекерели и единици грей. Сивертът е единица за погълната радиация на един килограм телесна маса – биологичната оценка на влиянието върху човек, животно или растение. Бекерелът и греят са мерни единици за общо-технологична оценка на радиационното ниво. Практически радиацията и гама-лъчението представляват електро-магнито излъчване.

Алфа-лъчите са най-големи (хелиеви ядра), които имат голяма мощ, но заради размерите си много трудно проникват в каквато и да е материя, дори лист хартия може да ги спре. Бета-частиците са по-малки като обем, но с добра проникваема способност. Те биват електрони и протони. Най-опасното лъчение при ядрен взрив представляват гама-лъчите. Проникват надалеч, ако няма оловни прегради могат да преминат на километър от източника си. Навлизат през кожата, органите, тъканите и увреждат ядрото на клетката.

За финал

В края на предаването проф. Деянов изрази своето притеснение, че в България няма информираност и образованост към населението как да се действа при радиационна заплаха.

Като обобщение ще откроим най-важните неща: изолацията и евакуирането от замърсените райони, йодна профилактика, лична хигиена и изхвърляне на носеното облекло. Водещият завърши със следните думи:

„Нека всички да работим за мира, срещу войната, защото това е най-страшното нещо, което може да сполети света – ядреният катаклизъм“.

[ux_products style=”normal” equalize_box=”true” cat=”86″] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6858,3603,4285,6749,5854,5769,5428,5440,5093″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни