Болест на Бехтерев – какво знаем за нея?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) е вид хронично ревматично възпаление. Възпалението засяга предимно гръбначния стълб и сакроилиачните стави, които свързват гръбначния стълб с таза. Заболяването се характеризира с епизоди на болка през нощта и скованост на гръбначния стълб сутрин. С течение на времето междупрешленните стави могат да осифицират, което води до увеличаване на сковаността на гръбначния стълб. Основната цел на лечението е намаляване на нивото на болката и поддържане на подвижността на гръбначния стълб.

Етимология на името на болестта

Болестта на Бехтерев дължи името си на руския невролог, който за първи път описва състоянието в началото на 19 век. Това хронично възпалително заболяване e вид ревматично заболяване. Възпалителните промени засягат предимно междупрешленните стави в гръбначния стълб и сакроилиачните стави. Обикновено ставните връзки и областите, където сухожилията се прикрепят към костите, също се възпаляват. С течение на времето междупрешленните стави губят своята подвижност, а връзките и гръбначните дискове могат да осифицират. Това води до увеличаване на сковаността на гръбначния стълб. Ставите на ръцете и краката също могат да бъдат засегнати от заболяването, но това е рядко. От друга страна, около една трета от пациентите с болестта на Бехтерев страдат и от възпаление на очите.

Кои са засегнати от болестта на Бехтерев?

Заболяването обикновено започва да се развива при хора на възраст около 40 години. Не се знае много за това как и защо възниква. Единственото, което се знае със сигурност, е, че възпалението се причинява от ненужни реакции от страна на имунна система и нейните защитни механизми. Заради това, състоянието се счита за автоимунно заболяване. Генетичното предразположение оказва голямо влияние върху развитието на болестта на Бехтерев. 95% от всички пациенти със заболяването споделят специфична наследствена черта, известна като HLA-B27 антиген.

Симптоми

Първоначалните симптоми включват болка в лумбалната област и седалището. Болката обикновено се появява през нощта и се подобрява с движение, принуждавайки засегнатото лице да става през нощта. Друг класически симптом е скованост в гръбначния стълб след събуждане сутрин. Тези оплаквания бавно се развиват с годините и все повече ограничават движението на гръбначния стълб.

Болестта на Бехтерев се диагностицира въз основа на нейните отличителни симптоми и диагнозата се потвърждава чрез различни рентгенологични изследвания. Това обикновено включва и ЯМР.  Както при всички ревматични заболявания, в кръвта могат да се открият признаци на възпаление. Лечението се фокусира върху намаляване на симптомите и опит да се запази възможно най-голяма подвижност на гръбначния стълб. 

Лечение

В момента няма лек за болестта на Бехтерев. Болката и възпалението се лекуват с болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, както и със специални лекарства за ревматизъм. Хората с болестта на Бехтерев трябва всеки ден да правят упражнения и да се подлагат на физиотерапия, за да запазят подвижността на гръбнака си. За облекчаване на мускулното напрежение се препоръчват топлинни процедури и масаж. Като цяло умерените спортни дейности като ски бягане, скандинавско ходене, колоездене, туризъм и плуване могат да помогнат за забавяне или намаляване на прогресията на заболяването.

Подходящи билки при проблема могат да се явят джинджифилът и жълтият кантарион. Джинджифилът е мощно противовъзпалително средство, а жълтият кантарион облекчава болки от различен произход.

Трибор Гама – екстракт от бабини зъби, жълт кантарион и джинджифил – доверете се на природата!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6518,5516,4647,2573,3863″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2368,2474,3742,3793,622,2169,6086″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни