Как да не напълняваме по празниците, а напротив!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кой каза, че можем да отслабнем само през лятото, а зимата напълняваме?

Зимният сезон е колкото красив, толкова и студен, но е и един от най-подходящите не за да напълняваме, а за да свалим на онези няколко килограма, които сме пропуснали през лятото. Намаляването на теглото е, както добре за външния вид, така и за здравето ни.

Излишните килограми могат да нанесат сериозни проблеми на сърцето, повишава се холестерола, има опасност от развиване на диабет и др.

Студеното време определено ни привлича повече към дивана, шоколадовите сладки и обездвижването. Освен това, по време на Коледа има много алкохол, сладкиши и различни вкусни ястия на трапезата ни. Това обаче може да не повлиява на нашия режим и може да бъде съчетано с добри хранителни навици, стриктни тренировки и правилно разпределение на храните.

Защо изобщо напълняваме?

Повечето хора наддават много по-лесно, отколкото отслабват. Особено в наши дни, подобно повишаване на теглото не е толкова трудно, заради множеството висококалорийни продукти на пазара и безброй евтини и некачествени продукти. Ако не тренирате и нямата физическа активност, всяка вкусотия води до прием на повече калории в излишък.

Тъй като тялото иска да спести излишните калории, за онези дни, в които навън е много студено, излишните калории се превръщат в мастни тъкани. В крайна сметка това, което се случва е това, което всеки иска да избегне по Коледа – напълняваме.

Най-правилно е да пресметнете, с помощта на онлайн калкулатор, колко калории изгаряте дневно и колко можете да приемате без да напълнявате.

Избягвайте напълняване през Kоледния сезон, като разпределяте калориите

Когато има празник или подготвяте обилна трапеза, обикновено знаете няколко дни предварително. Това ви позволява да планирате и да разпределите добре приема на калории в съответния ден или да тренирате предварително повече, за да не натрупате калориите, които ще приемете.

Ако се очаква да приемате висококалорична храна по време на празник, тогава другите ястия логично трябва да са с по-ниско съдържание на калории. Това е единственият начин да продължите да отслабвате или поне да избягвате наддаването по време на празниците.

Ако искате да ядете вечер, трябва да спестите определено количество калории на закуска и обяд! Спестяването на калории работи добре, например, с ястия, които съдържат зеленчуци или плодове и източник на протеини с ниско съдържание на мазнини. Такива ястия обикновено са много засищащи и здравословни. Освен това, интервалното гладуване или т.нар. фастинг, може да бъде добре дошла стратегия за ефективно спестяване на калории за по-късно. Приемът на храна е просто ограничен до определен период от време. В резултат на това можете логично да изядете значително повече калории в този период от време и да се поглезите с нещо калорично, без да се притеснявате, че приемат повече калории, отколкото изгаряте.

Физическата активност и домашната храна – ключ към хубавата фигура

Друг метод за намаляване на излишните килограми, през зимния период, освен домашните тренировки, разбира се, са спокойните разходки, които са чудесен начин да продължите да отслабвате или поне да избягвате наддаването. Защото, когато се разхождате на чист въздух, не само изгаряте калории, но и укрепвате имунната си система и получавате малко повече дневна светлина. Това са и двете неща, които никога не могат да навредят през зимата. Изберете най-близкия парк и излезте на разходка, за да съберете витамин Д и да се раздвижите.

10 000 крачки, които някои си поставят за цел, определено са едно от нещата, които също могат да ни помогнат, за да се отървем от излишните няколко килограма. Хора, които седят пред компютъра по цял ден в офиса и не спортуват, е много важно да се раздвижват. С 10 000 стъпки обаче можете да развиете мисловната дейност, да се чувствате енергични и по този начин да улесните отслабването.

За да не напълняваме, трябва да не ядем след…

Ако вечер изядете 10-15 бисквитки след вечеря, това означава, че сте склонни да консумирате и други калории. По този начин режимът се нарушава. Често просто продължаваме да ядем от чисто удоволствие, без наистина да сме гладни. Разбира се няма нищо лошо в това да се поглезите понякога, но без да прекаляваме.

Затова по време на празненствата през зимата е добре да се наслаждавате на храната с мярка. Хранете се бавно! Бавното хранене ще помогне на тялото ви да ви даде по-бързо сигнал, че сте сити и да ви спре да приемате излишни калории. Много често бързото хранене не позволява на тялото да подаде сигнал към мозъка, че е сито и няма необходимост от повече храна. Именно бързото хранене води до преяждане.

Ето няколко съвета как да започнем да отслабваме през зимата:

1. Намерете начини да се движите

През зимата повечето от нас спират да се движат или да тренират, това обаче трябва да се промени. През зимата е още по-важно да развиете определена рутина в спорта. Фитнес инструкторите препоръчват навиците за спортуване, изградени през лятото, да подготвят своят екип за тренировка да се запази, но този път тези тренировки да ги правим у дома или във фитнеса, вместо да излизаме навън. Така, когато ставате сутрин, да сте мотивирани да започнете да тренирате.

2. Наслаждавайте се на храната – но с мярка

Никой не иска да живее без бисквитки по време на зимния сезон или през коледните празници. А в студените дни е почти задължително поне веднъж да изпиете една чаша греяно вино на коледния пазар. За да компенсирате прегрешенията в режима може да правите повече упражнения, с които да изгорите излишните калории. Не е задължително обаче тези упражнения да са прекалено сложни или изморителни.

3. Приготвяйте храната си сами

Купуването на храна отвън е най-голямата грешка, която допускат всички, които се опитват да се хранят здравословно или да следват хранителен режим. Приготвените навън храни понякога съдържат по-високо количество слънчогледово олио или са приготвени от некачествени продукти. За да спазвате правилно режима си и да не употребявате прекалено високо количество мазнини например, приготвяйте храната си сами у дома, за да сте сигурни, че спазвате правилно своя режим.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни