Здраве в чиния – от градината на баба до твоята трапеза

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Цветни, студени и дъждовни дни ни очакват през есента. Освен студеното време през есента, можем да открием последните плодове и зеленчуци в градината на баба или в кварталния магазин, които ще ни гарантират невероятен вкус, истинско удоволствие и здраве от вкусната и качествена храна.

Плодовете и зеленчуците през есента са също толкова цветни, колкото е цветен и сезонът. Есенните зеленчуци със своя отличителен вкус осигуряват чудесна среда за обилни рецепти, с които да изненадате всички у дома.

Характерни за есента плодове и зеленчуци:

Тиква

Преди да започне зимата, природата отново ни предлага широка гама от пресни и сезонни вкусотии. Тиквата е есенният зеленчук, с който се характеризира сезонът. Тиквата не само има добър вкус, но е и доста здравословна. Тя е богата на витамини (включително бета -каротин като предшественик на витамин А), минерали (включително калий, магнезий, калций, желязо) и фибри, с които да подсилите и подготвите тялото си за зимата. Тиквата може да се използва както за направата на десерти, така и за приготвяне на вкусни супи.

Тиквена крем-супа – здраве в купа

500 гр. Почистена и обелена тиква
2-3 картофа
2 моркова
1 глава лук
200 мл. Течна готварска сметана
Черен пипер, сол на вкус

За приготвянето на тиквената крем-супа са ви необходими сезонни зеленчуци. Нарязвате тиквата, картофите, морковите и лука на кубчета. Поставяте ги в тенджера и ги заливате с необходимото количество вода, така че да покриете зеленчуците. Започвате да ги варите на предварително загрят котлон. Овкусявате с малко сол и лъжичка зехтин или слънчогледово олио. Оставяте зеленчуците да се варят. След като зеленчуците омекнат пасирате сместа в тенджерата до получаването на гъст крем, заливате с готварската сметана и оставяте на слаб огън за още около 5 минути, докато сметана се затопли. Добавете щипка сол и черен пипер на вкус.

Цвекло

Цвеклото е един от най-здравословните и в същото време най-евтини зеленчуци, които ражда земята. Бетацианинът в цвеклото забавя развитието на възпалителни процеси, има антиоксидантен ефект и успешно се бори със свободните радикали. Червените зеленчуци са много подходящи както за експерименти в кухнята, така и за създаването на модерна версия на традиционните рецепти.

Ябълки – източник на здраве

Един от най-полезните плодове е ябълката, която все още можете да откриете през есента. Ябълките понижават нивото на холестерола, благодарение на високото си съдържание на фибри, помагат при отслабване, поддържа ви заситен за дълго време и снабдяват организма с много важни витамини. Ябълките са не само полезни, но и много вкусни, което ги прави изключително подходящи за употребата им в множество сладкиши. Есента е подходящо време за приготвяне на ябълковия оцет, който е изключително полезен и богат на витамини и минерали.

Ябълковият оцет е изключително лесен за приготвяне и полезен за нашето здраве. Ето и необходимите съставки:

4 кг. Ябълки
200 гр. Захар
4 л. вода

Изчиствате ябълките от изгнили участъци, нарязвате ги на едри парченца и заедно със захарта и топлата вода ги поставяте в голям съд, като кофа например. Оставяте ги да ферментират, като разбърквате течността по два пъти дневно. След 10 дни прецеждате течността през марля и разливате отново в голям съд, които е покрит с парче марля, за да се прецеди течността отново. Покривате с капак и оставяте още 30 дни оцетът да узрее и отново прецеждате течността, като я разпределяте в удобни за вас съдове, които ще използвате в ежедневието.

Моркови

Морковите са универсални в кухнята, като могат да се използват както за приготвянето на солени ястия, така и за десерти и са изключително здравословни. Те са богати на желязо, калий и калций, най-важната съставка е бета-каротина. Богатият на витамин А зеленчук е важен за зрението и растежа на кожата. Един морков дневно е напълно достатъчен, за да задоволи дневните нужди от витамин А.

Брюкселско зеле

Макар да не е характерна за българския пазар храна, брюкселското зеле част от есенната кухня, характерна със своите полезни свойства. Това малко зеленолистно растение блести със силния си и специален вкус – както и с кремообразната си консистенция. Само 100 грама от малките цветчета покриват дневните ни нужди от витамин С до над 100 процента. Освен това в брюкселското зеле има витамини от група В, калий, цинк, витамин К и фибри.

Кестени за добро здраве

Няма как есента да мине без любимите ни кестени. Кестените са есенният хит за всички, които биха искали да поддържат здравето на свята устна кухина, така и за здравето. Кестените съдържат над 40 процента въглехидрати и малко под 200 калории на 100 грама. Но те имат само 2 процента мазнини и са изключително засищащи.

Дюли

С високото си съдържание на пектини, танини и фибри, дюлите са златото сред плодовете благодарение на своето благоприятно действие върху стомаха и червата. Вкусът на жълтите плодове също е невероятен, особено ако се използват за приготвяне на различни ястия.

Затова ето една лесна рецепта за сладкиш от дюли:

2 яйца
200 гр. Захар
200 гр. Вода
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии
1 дюля
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела

Разбиваме двете яйца и захарта с миксер до получаването на гъста смес. Прибавяме по малко, докато разбиваме, от брашното заедно с ванилията и бакпулвера и водата. Когато сме прибавили всички съставки към сместа и се е получила гладка хомогенна смес я изливаме в тава покрита с хартия за печене. Настъргваме дюлята на едри парчета и поръсваме с канелата и кафявата захар. След това сместа с дюлята се поръсва върху вече получилото се тесто.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, първо само отдолу, след като се надигне включваме да се изпича и отгоре. След като изпечете сладкиша можете да поръсите с пудра захар.

Грозде

Есента се характеризира с един много приятен плод, който е свързан с виното -това е гроздето. Подобно на много други видове плодове, бялото и червеното грозде се състоят предимно от вода – около 81 процента. Гроздето съдържа основни витамини като витамини С и Е, които имат антиоксидантен ефект и по този начин спомагат за защитата на клетките като чистачи на радикали. Минерали като калий и магнезий са важни за мускулната и нервната функция, както и за регулиране на баланса на течности в организма.

Орехи

Ядката, която съдържа най-много полезни съставки е орехът. Антиоксидантите, които противодействат на свободните радикали в тялото ни се съдържат в големи количества в орехите и по този начин ни предпазват от различни заболявания. Освен това е доказано, че орехите се справят успешно при намаляване високите нива на холестерол. Съдържанието на йод в ядката предпазва от влошаване състоянието на щитовидната жлеза.

В заключение

Есента е отличното време да се развихрим в кухнята и да си приготвим вкусни и здравословни ястия. Нека се захващаме! Храната е здраве!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни