Деменция – какво трябва да знаем за нея

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще поговорим за деменцията. Болестта е доста сериозна и е част от болестта Алцхаймер. Като всяка болест, и тази има симптоми, причини за поява и съответното лечение за това.

Какво същност представлява деменцията?

Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности и нарушена концентрация. Деменцията обикновено е „болест на старостта“. Една от формите на деменция, но далеч не единствена, е болестта на Алцхаймер.

Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции.

Деменциите могат да настъпят остро и внезапно след травма, инфекции, мозъчен инсулт и др., но по-често те са в резултат на хронични и прогресиращи заболявания, водещи до пълна инвалидизация на болния.

Причини за болестта

Деменцията се появява от най-различни причини. Основно тя е следствие от болестта на Алцхаймер и мозъчната атеросклероза. Причините за деменция могат да бъдат от различни видове – съдови, инфекции, травми, интоксикации, тумори, генетични, метаболитни и др.

Тези заболявания се наричат дегенеративни и са най-честата причина за деменция, особено сред по-възрастната част на населението.

Заболявания, протичащи с деменции:

1. Деменция в резултат на дегенеративни заболявания:

2. Съдови деменции в резултат на мозъчно-съдова болест.

3. Инфекции.

4. Травми.

5. Отравяне.

6. Генетични и метаболитни заболявания.

7. Туморни процеси.

Симптоми на болестта

Деменцията има редица сериозни симптоми и диагностика на деменция се поставя само от лекар. Имайки предвид определени особености при различните заболявания, водещите симптоми, които обединяват заболяванията са тези на интелектуален и когнитивен упадък. Най-рано обикновено настъпват леки промени в характера, които се задълбочават. Водещо е забавянето на функциите на паметта и способността за ориентация във времето и пространството. При тежките случаи, характерни за развитието на болестта на Алцхаймер се стига до разпад на мозъка на личността със загуба на морални устои, интереси, социални умения, себеусещане като личност до степен на пълна невъзможност за справяне с ежедневните функции.

Съдовата деменция има редица ранни симптоми, които често биват подценявани, тъй като се отдават с лека ръка просто на напредването на възрастта. Най-често срещаните сред тях, на които невинаги се обръща навременно внимание:

  • Физическа непохватност – вдървена и неестествена походка без да са налице сериозни физически оплаквания, често препъване и бутане в околни предмети, отслабена координация на движението на ръцете и пръстите, влошаване на преценката за разстояние ( при шофиране, паркиране, както и нормални битови дейности).
  • Загуба на базисни умения и знания – трудно спомняне на имена, объркване или не съвсем правилно произнасяне на имената на предмети, дълго търсене на точната дума в неформален ежедневен разговор, грешно изписване на думи, които преди това са били изписвани правилно, изпитване на трудности при елементарни сметки.
  • Неразпознаване на ирония и сарказъм – ако даден човек започне да губи присъщото си чувство за хумор, както и да не разпознава очевидни иронични или саркастични оттенъци в неформален разговор, то това е сигурен признак за започващи неблагоприятни процеси в мозъка му.
  • Смущения и затруднения при четене – свързани са най-вече с пропускане на думи, а понякога и на цели редове. Друг притеснителен признак е продължителното втренчено вглеждане в даден предмет или човек, без основателна причина за това.
  • Поведенчески промени – загуба на чувство за емпатия към околните (особено тревожен сигнал е  когато това се проявява и към роднините), неинициативност, безразличие, наченки на прояви на агресия (особено при хора, в чието поведение тя не се е наблюдавала до дадения момент).

Как да се предпазим?

За съжаление не съществуват реални методи и средства, които могат да предотвратят началото на заболяване от деменция от Алцхаймеров тип.

Да се предотврати унищожаването на мозъка все още не е възможно, но най-важното е да се започне превенция възможно най-рано.

Добрата превенция на мозъка е свързана с решаване на кръстословици, редене на пъзели, четене на книги, попълване на логически тестове, судоку.

Пушенето, пристрастяване към алкохола и тлъстото месо не се отразяват благоприятно на мозъка. Един от основните проблеми е, че деменцията се открива много късно.

Трибор Моно гинко билоба – едно от най-ефективните природни средства срещу деменция

Стане ли въпрос за природни средства за борба със съдовата деменция, най-утвърденото и разпространено от тях несъмнено е гинко билобата. Гинко е широколистно дърво, което е изчезващ вид и се среща в някои райони още в Източен Китай.

Голяма част от ценните вещества се съдържа в листата му, откъдето се извлича и екстрактът за лекарствените му форми.

Здравитал Трибор Моно Гинко Билоба 100% Гинко Билоба

Моно Гинко билоба има следните свойства:

  • антиоксидантни – намалява броя на свободните радикали в организма
  • противовъзпалителни – редуцира определени неблагоприятни функции на тъканите – клетки, принадлежащи към имунната система, които обаче при дадени условия могат да предизвикат възпалителни процеси;
  • подобрява кръвообращението, влияейки върху червените кръвни телца;
  • участва в процеса на  производство на азотен оксид;
  • ограничава образуването на най-малките елементи в кръвта- тромбоцитите.

Други хранителни добавки, подходящи за превенция на деменцията

Рибено масло – източник на критично важната за мозъка мастна киселина DHA (докозахексаенова мастна киселина), която подхранва мозъка и намалява нивата на хронично възпаление в тялото.

Витамин D3 – дефицитът на витамин D е фактор за развитието на болестта на Алцхаймер. Достатъчно количество витамин D може да предотврати образуването на плаки и възли.

Коензим Q10нивата на коензим Q10 намаляват с напредването на възрастта. Приемът му може да забави развитието на болестта на Алцхаймер.

Фосфатидилсерин – подобрява комуникацията между мозъчните клетки и е от полза през ранната фаза на болестта на Алцхаймер.

Цинк – хората с болест на Алцхаймер страдат от недостиг на цинк. Някои от храните с високо съдържание на цинк биват тиквени семки, говеждо месо и тъмен шоколад. Все пак, при наличие на заболяването е най-добре цинкът да се приема и под формата на хранителна добавка.

В заключение

Най-тъжното и най-страшното нещо е, че деменцията все още е почти невъзможно да се лекува. Подобно на мускулите, мозъкът също има нужда от редовни „тренировки“. Умственият труд може да подобри кръвообращението към мозъка подобно на физическите упражнения, които тренират мускулите. След определена възраст е особено важно мозъкът да бъде редовно стимулиран чрез решаване на кръстословици, различни логически игри, придобиване на нови умения, учене на езици.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни