Сладкото и кариесите – как да запазим зъбите си здрави?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще говорим за една наша любима тема – сладкото и влиянието му на зъбите ни. Не знам за вас, но ние много обичам сладко. Шоколад, вафли, бисквити и т.н. водят до пристрастяване и не рядко до появата на кариеси на зъбите. Днес ще ви споделим как да запазите зъбите си здрави и защо сладкото е вредно за тях.

Защо зъбите болят от сладкото?

Вероятно всеки си спомня историята на ужасите от детството си, която често се разказва от възрастните: “Не яжте много сладки, защото ще развалите зъбите си!”. Но наистина ли е така? Нека се опитаме да отговорим на този вълнуващ въпрос. Колко опасни са сладките за зъбния емайл? Вярно ли е, че консумацията на захар е причината за кариесите?

Как захарта влияе на зъбния емайл?

За да се определи опасността от сладкиши, трябва да разберете как захарта засяга емайла. Трябва да се отбележи, че това вещество реагира с различни микроорганизми, които се намират в устната кухина и съответно върху повърхността на зъбите. За други храни, например месо или хляб, бактериите няма да реагират. Но ако продуктът съдържа захар, ще настъпи реакция, поради която се образува органична киселина, което води до унищожаване на емайла. Това съединение има негативен ефект и води до почвата на кариеси.

И изглежда така: хората ядат шоколад и по това време в устата се образува органична киселина, която уврежда емайла и активира процеса на унищожаване. Част от ензимите в слюнката ни, които се борят с ефектите на киселината, но не създават 100% защита.

Как да консумираме любимите сладкиши?

Много е важно да ограничим консумацията на сладко. Ако това не ни е по силите, то поне трябва да си гарантираме, че непосредствено след “прегрешението” трябва да намерим начин да изчистим зъбите си. Най-добрият вариант е изпозлването на четка и паста за съби, но дори и няколко глъдки вода са по-добре от нищо.

Няколко причини да спрете сладкото

Захарта потиска работата на имунната система

Честата консумация на захар изключва Т-клетките на кръвта, които отговарят за нормализацията на работата на имунната система, която противодейства на въздействието на ред болести и инфекции върху организма. Например количеството захар в една бутилка сладка газирана вода е способно да изведе извън строя имунната система за близо 60 минути.

Сладките храни доставят удоволствие, но не носят полза

В захарта напълно отсъстват каквито и да било полезни минерали и витамини. Наслаждавайки се на невероятния им вкус, вие изпитвате огромно гастрономическо удоволствие, но организмът получава 0 хранителни вещества.

Освен това захарта съдържа много калории.

Вялост и умора

След вкусния десерт чувствате прилив на енергия и заряд от бодрост? Струва ви се, че сте способни да изкачите планина или да пробягате маратон? Това усещане ще отлети след час-час и половина.

Тогава ви наляга вялост, умора, а като резултат от попадането на захар в кръвта се повлиява негативно мозъчната работа.

Проблеми със зъбите

Още от най-ранно детство родителите все говорят за това, че сладкото вреди на зъбите. Бонбони, бисквити, различни десерти – всички тези вкусотии трябва да се консумират ограничено. Защо се увреждат зъбите? В устната кухина има бактерии, които превръщат глюкозата в киселина, оказваща негативно въздействие върху зъбния емайл.

Болести и недъзи

Прекомерната употреба на сладки храни води до възникването на различни болести на черния дроб и бъбреците. Освен това негативно се отразява върху работата на сърдечно-съдовата система и провокира риск от хипертония. Може да стане причина за отключване на диабет.

Захарта води до затлъстяване

На всеки е известно, че прекомерната консумация на захарни изделия води до надебеляване. Малцина обаче знаят, че „празните“ калории натоварват панкреаса Като резултат той генерира повече инсулин. Неправилната работа на този орган води до хормонален дисбаланс, проблеми с апетита, нарушен сън и неправилна обмяна на веществата.

В заключение

В заключение бихме искали да споделим, че колкото и грижи да полагаме за предпазване, в някои случаи кариеси възникват въпреки всичко. Ето защо е добре да посетите своя стоматолог веднага след празниците, за да се уверите, че празничните трапези и празничният режим не са се отразили на зъбите ви. Колкото по-рано се открият кариесът, толкова по-бързо, лесно и безболезнено се лекува.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни