Босвелия – растение, за което си заслужава да говорим

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще ви разкажем за една билка, която не е позната толкова добре в България, но е доста полезна и лековита и спомага на тялото и организма ни. Тази билка се нарича “ босвелия”.

Босвелията е едно много интересно растение

Босвелията (Boswellia serrata), наричана понякога „индийски тамян“ или „индийска лиана“, е позната още от Аюрведическата медицина, и е широко използвано средство в Азия и Африка за лечение на хронични възпалителни процеси, като нейните полезни свойства се крият в смолата ѝ.

Босвелията е дърво

Екстрактът от смолата на дървото босвелия притежава мощно противовъзпалително и обезболяващо действие и има широк спектър от приложения в спорта и травматологията. Оказва благоприятен ефект при проблеми със ставите и при артритни заболявания.

Киселините, съдържащи се в босвелията, влияят върху ключовите ензими, участващи в поддържането на здрави тъкани. Имат свойството да блокират синтеза на левкотриени – хормоноподобни вещества, които са един от основните фактори за възникването на възпалителни процеси. Те възпрепятстват проникването на левкоцити в ставната течност и намаляват степента на увреждане на ставния хрущял. Притежават свойството да повлияват добре и при астма, разреждайки спазмите на бронхите.

Екстрактът от босвелия ефективно се бори и със стомашни неразположения (възпаление на стомаха и червата) и може да регулира нивата на холестерола в кръвта. Босвелията има влияние и върху мозъчната дейност, като допринася за понижаване на стреса и притеснението. Екстрактът от босвелия може да окаже и подмладяващо действие върху кожата, като предизвиква клетъчна регенерация и повишава себумната секреция при суха кожа, което е от изключително значение за свежия и здрав вид.

Кои са основните ползи от босвелията?

Босвелиевите киселини

Главното лечебно свойство на индийския тамян идва от босвелиевите киселини. Те блокират синтеза на левкотриени, аналогично на нестероидните противовъзпалителни препарати. Само че без присъщите им странични ефекти. Босвелиевите киселини никога не дразнят лигавиците на стомашно-чревния тракт, не провокират бронхоспазъм, уртикария и други подобни.

Босвелиевите киселини предотвратяват проникването в хрущяла и в ставната течност на левкоцити, което намалява възпаляването и предотвратява разрушаване на хрущяла.

При болка в ставите

Смята се, че босвелията намалява на болката и подобрява състоянието на ставите и хрущялите. Пиенето на добавки с екстракт от босвелия помага за справяне с болката и сковаността на ставите, облекчава състоянието при артрити, артрози и ревматоиден артрит.

Подобрява състоянието на кръвоносните съдове

Второ, но не маловажно качество на босвелията, е, че възстановява целостта на съдовете и подобрява кръвоснабдяването на ставите. Това й качество я прави незаменима при ставни патологии и особено при артрит.

Много важен е приемът на препарати с босвелия при прекомерно натоварване на опорно-двигателния апарат. Хранителните добавки са идеални при упражняване на тежък физически труд и при усилено спортуване.

Съставът на екстракта от босвелия (комплексът от биологични активни в-ва в него) има следните свойства:

  • Оказва противовъзпалително действие, разпространяващо се във всички структури на тялото. Това е ефект от босвелиевите к-ни, блокиращи активността на левкотриените, отговорни за възникването на възпалителни реакции;
  • Произвежда обезболяващ ефект, като редуцира силната болка;
  • Унищожава патогенната микрофлора;
  • Укрепва съдовите стени и възстановява целостта им, способствайки за значително подобряване на кръвната циркулация;
  • Благотворно повлиява нервната система, облекчава при стрес и депресия, лекува неврози, главоболие;
  • Облекчава болни със стомашно-чревни разстройства, подпомага ги в терапията на стомашна язва и възпаления по пътя на храната;
  • Приема се в качеството на противотуморно средство, като се включва в терапевтичната схема за лечение на някои форми на рака;
  • Оказва противоалергично действие, помага при астма;
  • Облекчава клинични прояви на ревматизъм и подагра;
  • Помага при възпаления в устната кухина като гингивит, пародонтоза, кариес;
  • Работи като антисептик при катари на горните дихателни пътища.

Кои болести се повлияват от босвелията?

Подагра

Отлагането на пикочна киселина в ставите провокира тежка болезненост и подуване. Тези симптоми са съпроводени със зачервяване и деформации. Използването на екстракт от босвелия редуцира болезнеността, намалява подуването, разширява обхвата на движение и подобрява ходенето на пациентите. Болката спада на 90%, твърдят в листовките си редица производители на капсулиран екстракт.

Ревматоиден артрит

Тук водещи са възпаляването и силната болка. Пациентите имат нужда от успокояване на мястото и от подобряване на движението. Босвелия активно се включва в намаляване на възпалителните реакции, обезболява и ускорява възстановяването.

Остеохондроза

Дистрофични нарушения на ставните хрущяли могат да се развият на практика във всяка става, но най-често страдат междупрешленните дискове. Болните страдат от постоянни болки в гърба, в гърдите или врата, според местонахождението на проблема. Босвелия ефикасно се бори с болката и подкрепя възстановяването на хрущялите.

Диабет

Босвелията регулира кръвната захар и помага в терапията на диабет от втори тип. Подобрява обменните процеси и профилактира някои основни усложнения от заболяването.

В заключение

За финал нека кажем, че тази билка е безвредна и изключително полезна. Ако страдате от някое от гореспоменатите състояния, не се колебайте в избора на препарат и се спрете на натуралните екстракти.

Екстракт от Босвелия можете да откриете в продукта Реставит Макс. Повече за него можете да прочетете тук!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

6 comments

  1. Маргарита Йорданова

    Босвелия може ли да се пие постоянно

    1. Както всяка хранителна добавка, препоръчваме на всеки 3 месеца да се прави пауза!

  2. Маргарита Йорданова

    Може ли да се взема босвелия и дианксит

    1. Нямаме информация за налични противопоказания между деанксит и билката Босвелия!

  3. Маргарита Йорданова

    Здравейте,може ли да се взема босвелия,босилек и розмарин!

    1. Здавейте! Босвелия имаме като компонент в продукта ни Реставит Макс. С босилек и розмарин не разполагаме. Много се извиняваме за което. Вие с каква цел търсите тази билка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни