Как да се справим с мигрената без лекарства?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
headache

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Какво представлява мигрената?

Мигрената е най-честото неврологично заболяване при възрастното население и третото най-разпространено заболяване в света. Въпреки че много хора използват термина “мигрена”, за да опишат всяко тежко главоболие, мигренозното главоболие е резултат от специфични физиологични промени, които се появяват в мозъка и водят до характерната болка и свързаните симптоми на мигрена.

Точната причина за мигрена не е известна. Смята се, че играят роля промени в нивата на невротрансмитери в мозъка. Голямо значение има и наследственият фактор, който се открива при 50-80 % от случаите. Това заболяване засяга малко повече момчетата, отколкото момичетата преди пубертета, а в зряла възраст засяга два до три пъти повече жените, отколкото мъжете.

Какви са причините за поява на мигрена?

Точната причина за поява на мигрена не е известна, но се смята, че е резултат от необичайна мозъчна активност, временно засягаща нервните сигнали, химичните вещества и кръвоносните съдове в мозъка. Когато нивата на серотонин или естроген се променят, резултатът за някои от тях е мигрена. Нивата на серотонин могат да повлият на двата пола, докато колебаещите се нива на естроген засягат само жените.

За жените нивата на естроген естествено се променят през жизнения цикъл, като се увеличават през репродуктивните години и след това намаляват. Жените в детеродна възраст също изпитват месечни промени в нивата на естроген. Мигрена при жените често се свързва с тези колебаещи се нива на хормоните и може да обясни защо жените са по-склонни да имат мигрена, отколкото мъжете.

Когато нивата на естроген се покачват и след това се понижават, могат да бъдат причинени контракции в кръвоносните съдове. Това води до пулсираща болка. Други данни показват, че по-ниските нива на естроген правят нервите на лицето и скалпа по-чувствителни към болка.

Кои са симптомите и признаците на мигрената?

Мигренозните пристъпи могат да настъпят по всяко време на денонощието, но най-често те се появяват сутрин след събуждане. Възникват през различни интервали – отначало през няколко седмици, а след това – по-често, като обхващат обикновено посменно ту едната, ту другата половина на главата.

Симптомите и признаците на мигрена не трябва да се бъркат с обикновеното главоболие!

Начална фаза

Началната фаза на мигрена (аура) продължава около 20-30 минути. При повечето хора аура може да липсва. Началната фаза може да се изразява в появата на визуални, сетивни, двигателни или вербални нарушения. Най-характерните за мигрена зрителни смущения са скотоми, хемианопсия, фотопсии, по-рядко – частична или пълна амавроза. В други случаи се появяват парестезии в областта на крайниците или лицето.

Болкова фаза

Болковата фаза или мигренозен пристъп може да настъпи и без развитие на начална фаза. Продължава от няколко часа до 2-3 дни и повече. Характеризира се със силно пулсиращо главоболие, което обхваща най-често едната половина на главата, но може да се разпространи и върху другата. Болният може да има гадене и повръщане, а на страната на болката се наблюдава зачервяване или бледост, сълзотечение, хиперемия на конюнктивата и носната лигавица. Главоболието се засилва от ярка светлина, силен шум, кашлица.

Как се лекува мигрената?

Съществуват три различни нива на лечение на мигрена – превантивно лечение (предотвратяващо пристъпите на мигрена), лечение на остър пристъп и спасителна терапия (лечение, което се прилага при неуспешен опит за купиране на мигренозен пристъп).

Превантивно лечение

Превантивната терапия при мигрена се прилага за период от 3 до 18 месеца. Това лечение обикновено води до значително понижаване в броя на пристъпите. Този положителен ефект по принцип продължава и след прекратяване приема на лекарствата.

Лечение на остър пристъп на мигрена

Лечение на остър пристъп на мигрена се осъществява с помощта на силни болкоуспокояващи.

Много пациенти, страдащи от тежка мигрена се лекуват с клас медикаменти. Всички те имат един и същ механизъм на действие.

Билки и добавки за предотвратяване на мигрена

Ако страдате от чести пристъпи на мигрена, вероятно сте прекарали часове в търсене на ефективни лечения или домашни средства, които да Ви донесат облекчение. Един ефективен вариант, който е добил популярност като алтернатива за лечение на мигрена, е употребата на билки и хранителни добавки.

Съществуват редица популярни билки и добавки, които могат да бъдат от полза за страдащите от мигрена. Въпреки че всеки ще реагира по различен начин на всяко лечение, билките и хранителните добавки могат да бъдат безопасна и ефективна алтернатива на лечение и профилактика на мигрена. В допълнение към намаляване на тежестта и честотата на пристъпите на мигрена, тези природни лечения също подпомагат и подкрепят други важни функции в тялото си – което води до по-здравословно състояние.

Моминска вратига

Моминската вратига е една от най-популярните и ефективни билки за намаляване на честотата и тежестта на мигрената. Тя помага чрез ограничаване на отделяне на възпалителни вещества и намалява възпалението, което може да ограничи притока на кръв към мозъка – честа причина за мигрена.

Чобанка

Друга билка с голям потенциал за облекчаване и превенция на мигрена е чобанка. Тази билка отдавна се използва в алтернативната медицина за лечение на болка, главоболие, тревожност и други физически заболявания.

Гинко билоба

Гинко билоба е ефективен за превантивно лечение за намаляване на честотата на мигренозните пристъпи.

Един от начините, чрез който гинко билоба помага на страдащите от мигрена е чрез облекчаване на тревожността – често срещан причинител на мигрена. Също така помага за подобряване на кръвта и регулира притока на кръв в мозъка, което не само намалява риска от мигрена, но също така подобрява мисленето, ученето и паметта.

Джинджифил

Джинджифилът е ефективна билка с мощни лечебни свойства. Според някои изследвания той е толкова ефективен, колкото лекарствата, отпускани по лекарско предписание, при лечение и облекчаване на симптомите на мигрена. Джинджифилът също може да помогне за намаляване на гадене и повръщане – два симптоми, с които много от страдащите са принудени да се справят в резултат на мигрената.

Магнезий

Възрастното човешко тяло съдържа около 24 грама магнезий. Магнезият играе жизненоважна роля в множество физиологични процеси и поради това е жизненоважен компонент в една здравословна диета. Почти 50 % от всички страдащи от мигрена страдат от недостиг на магнезий. Този важен минерал е отговорен за повече от 300 химически реакции в организма. Липсата на магнезий може да окаже значително въздействие върху организма, което потенциално води до мускулна слабост, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане.

Витамин В2

Витамин В2 (рибофлавин), когато се приема в големи дози, е свързан с превенцията на мигрена. Този важен витамин е от съществено значение за изграждането на енергийни резерви на тялото, което може да помогне за предотвратяване на пристъпите на мигрена. Той също така насърчава производството на червени кръвни клетки в тялото. Липсата на червени кръвни клетки в тялото (анемия) може да предизвика тежко главоболие или мигрена.

Тъй като рибофлавинът е водоразтворим, тялото не го съхранява. Поради това е важно да го осигурявате за тялото всеки ден чрез диетата или добавки.

Крехко месо, яйца, бобови растения, ядки, зелени листни зеленчуци, млечни продукти и мляко осигуряват рибофлавин в диетата. Тъй като рибофлавинът се разрушава от светлината, храни с рибофлавин не трябва да се съхраняват в изложени стъклени съдове.

Коензим Q10

Помогне за намаляване на честотата на мигрена. Основни хранителни източници на CoQ10 включват мазна риба (като сьомга и риба тон), органни меса (като например черен дроб) и пълнозърнести храни.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за лечение и профилактика на мигрена чрез намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението в мозъка.

В заключение

В заключение можем да кажем, че дългосрочната прогноза при хора с мигрена е променлива. Повечето хора с мигрена имат периоди на загуба на производителност в ежедневните си задачи. Точно поради тази причина се препоръчва да се вземат превантивни мерки под формата на промяна в начина на живот, прием на хранителни добавки и билки.

Избегнете проблемите с превенция!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни