Гъбички по ноктите – как да се справим с тях?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Летният сезон вече чука на вратата ни, а плануваната отпуска прекарана на пясъка в приятна компания, е заслужена награда за година в пандемия. Преди да излезем на плажа обаче трябва да се погрижим за визията на нашите стъпала и по-конкретно на ноктите си. Гъбичките по ноктите са признак за неудобство и дискомфорт, който може да провали всяка ваканция.

Инфекцията по ноктите се проявява видимо, което я прави лесна за установяване в ранен етап. За да се справите с гъбичките по ноктите, не е необходима лекарска намеса, а лесно и бързо в домашни условия може да се справите с инфекцията.

Какво са гъбичките по ноктите?

Гъбичките по ноктите са често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под върха на нокътя. Инфекция се задълбочава бързо и гъбичките могат да доведат до обезцветяване на ноктите, удебеляване и ронене по ръба, като не е изключено да засегнат и съседните нокти. Понякога дори лечението да е успешно, гъбичките по ноктите могат да се върнат.

Инфекцията се проявява най-често по ноктите на краката и прониква през пукнатини в нокътя или порязвания по кожата, като освен промяна в цвета и плътността на нокътя, може да доведат и до болка. Пръстите на краката често са по-топли и влажни, заради изпотяването на краката, което позволява на гъбичките да се развиват по-добре. Различните видове гъбички, а понякога и дрожди, засягат различни части на нокътя. Ако не се лекува, инфекцията може да се разпространи върху други нокти на краката или кожата.

Основните причинители на гъбичките по ноктите са т.нар. гъбички дерматофити. Инфекцията може да бъде причинена от мухъл или плесен в помещения. Инфекциите по ноктите са по-често срещани при мъжете в по-зряла възраст, а с напредването на възрастта се проявяват изменения по ноктите и при двата пола. Причината за това е промяна в структурата на нокътя, което го прави по-сух. Сухотата на нокътна плочка предизвиква пукнатини, през които по-лесно проникват гъбичките.

Всеки може да получи гъбична инфекция на ноктите. Въпреки това обаче има хора, които са по-склонни от други да развият гъбична инфекция. Най-често тя се проявява при хора с наранявания по ноктите или операции, диабетици, хора с отслабена имунна система, проблеми с кръвообращението и спортисти.

Какви са симптомите, които алармират за гъбички?

Един от основните симптоми за подобни инфекции е миризмата, която е характерна за гъбичните инфекции. Миризмата по краката е причинена най-често от изпотяване и запарване на краката в обувките, което от своя страна дава зелена светлина за развиващите се бактерии и гъбички да атакуват вашите нокти.

Отличителните белези на гъбичките по ноктите са промяната на цвета на нокътя, който придобива жълтеникав отенък. Освен това е възможно нокътната плочка да бъде удебелена, което възпрепятства лесното почистване и рязане на нокътя. Други отличителни за гъбичните инфекции признаци са потъмняването в единия край на нокътя, роненето и дори изкривяването на целия нокът.

Тежкият случай на гъбички по ноктите може да бъде болезнен и може да причини трайно увреждане на ноктите ви. И това може да доведе до други сериозни инфекции, които може да се разпространяват, ако имате отслабена имунна система в следствие на прием на лекарства, диабет или други състояния.

Ако имате диабет, сте изложени на по-голям риск от бактериална инфекция на кожата. Така че всяко относително леко нараняване на краката – включително гъбична инфекция по ноктите, може да доведе до по-сериозно усложнение. Посетете вашия лекар, ако сте диабетик и имате съмнения за развиване на гъбички.

Как да се справим с гъбичните инфекции по ноктите?

Един от основните и най-логични методи е хигиената. По внимателно и често почистване на стъпалата, изрязване на ноктите и тяхното поддържане са основният метод за превенция от подобни състояния. Гъбичките по ноктите не винаги се проявяват само при ноктите на краката. Те могат да засегнат и ръцете ви, което е причина за допълнително неудобство. За да се предпазите от подобни ситуации мийте по-често ръцете си, особено след докосване на мръсни повърхности. Поддържайте ноктите си чисти.

Носете чорапи, които няма да предизвикват прекомерно изпотяване или ги сменяйте през деня. Не ходете със затворени обувки през летните месеци или ако носите такива, то използвайте дишащи чорапи, за да не се запарва крака. Почиствайте добре обувките си, както отвън, така и отвътре.

Не ходете боси в обществени съблекални, бани или басейни, където има струпване на хора. Винаги носете обувки за плуване или чехли, за да нямате пряк контакт със заразени повърхности.

За дамите е добре да посещават салони за красота, в които са сигурни, че използваните инструменти за оформяне на педикюра и маникюра са дезинфекцирани и чисти.

Какво още може да помогне със справяне с гъбичките по ноктите?

Фунгаликс Форте - Спрей
Фунгаликс Форте – Спрей

И ако все пак се срещнете с неприятните гъбички по ноктите, то има и лесни решения за справяне с проблема. Още при първите симптоми използвайте препарати за отстраняване на гъбички, като Фунгаликс форте – спрей. Спреят е хигиеничен и лесен за употреба, напръсквате, изсъхва бързо и дава бързи резултати.  Спомага за заздравяването на нокътя, като намалява пукнатините и хидратира нокътната плочка. Продуктът прониква в дълбочина, като успява да отстрани инфекцията, спомага за еластичността на ноктите и заздравява кожата около инфектирания участък.

Фунгаликс форте – спрей унищожава гъбички, дрожди и бактерии и може да се прилага при леки и тежки форми на онихомикоза, като алтернатива на лечение с тежки медикаменти. Спреят предпазва от повторно заразяване или засягане на съседните пръсти и може да бъде използван като профилактичен метод от хора, които са склонни към развитие на гъбични инфекции по ноктите.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни