Лимфедемата – болест, за която никой не говори

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
lymph node

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Лимфедемата е заболяване, което е особено характерно и няма как да бъде сгрешено. То се характеризира със силни отоци в крайниците, чувство за тежест и слабост, опъната и зачервена кожа. С една дума, подуване, причинено от течност, която се натрупва в тъканта ви, когато лимфната ви система не работи добре, обикновено защото лимфните ви възли са възпалени или отстранени.

Лимфната система е част от вашата имунна система. Тя пренася течността през тялото ви, като поема отпадъци, бактерии и вируси. Вашите лимфни възли филтрират отпадъците и ги изхвърлят от тялото ви. При заболяване на лимфните възли и развитие на ракови заболявания може да се прекъсне дейността им и по този начин тялото да започне да задържа вода и позволява по-лесно инфектиране на организма.

По данни на Българска асоциация „Лимфедем“ в повечето държави при 30% от онкоболните се развива лимфедема. Въпреки това у нас липсват лицензирани специалисти и национална програма за лечение на пациентите, което принуждава болните да заплащат в частни кабинети своето лечение, което не винаги им гарантира сигурни резултати.

Според данни изнесени в медицинското издание Medical News Today заболяването не може да бъде напълно отстранено, но съществуват методи, които могат да намалят отока и болката, с което пациентите да си отдъхнат. Комплексна деконгестивна терапия (CDT) е един от методите. Започва с интензивна терапия, при която пациентът получава ежедневно лечение. След нея пациентът започва фаза на самолечение, като прилага „наученото“ по време на терапията, за да поддържа своето здраве. Този тип терапии обаче се прилагат по-често в по-големите държави.

Как се развива заболяването и кое го предизвиква?

Първичният лимфедем може да бъде причинен от мутации в някои от гените, участващи в развитието на лимфната система. Тези гени възпрепятстват развитието на лимфната система, като възспират способността й да отвежда правилно течността. Първичният лимфедем е наследствен и често се проявява в тийнейджърските години. Този тип лимфедем е рядък, засяга приблизително 1 на всеки 6000 души.

Има редица възможни причини за образуване на вторичен лимфедем. Операция в следствие на раково заболяване, при което хирурзите премахват лимфните възли, за да спрат разпространението. Съществува риск лимфната система да бъде засегната след интервенцията, което води до лимфедем.

Лечението на ракови заболявания отново може да създаде риск за увреждане. Химиотерапиите или друг вид лъчетерапии могат да предизвикат увреждане на здрави тъкани, като лимфната система, което от своя страна да доведе до лимфедем.

Тежки инфекции или възпалителни състояния, могат да предизвикат подуване в крайниците, което от своя страна да увреди трайно лимфната система. Влияние оказват и някои сърдечно-съдови заболявания, които засягат притока на кръв, които могат да предизвикат както лимфедема, така и венозни тромбози, язви и разширени вени.

Лимфедемата като заболявания възпрепятства дейността на лимфната система, чиято дейност е да освобождава от излишната вода и замърсители тялото. Лимфедемът увеличава риска от инфекция и други усложнения, тъй като лимфоцитите не могат да достигнат части от тялото, където се появява подуване.

Как да намалите риска от лимфедем?

Ако сте от застрашените групи хора защитете ръцете и краката си от наранявания като прорези, ожулвания, изгаряния и други, които могат да предизвикат инфекции. При ежедневни дейности като градинарство, готвене и шиене например използвайте ръкавици, за да избегнете директни наранявания. Медицински интервенции трябва да бъдат сведени до минимум, за да избегнете външна намеса в организма.

След лечение на рак е препоръчително болните да започнат да правят разтягане или упражнения, с които да избегнат залежаване или обездвижване. Избягвайте усилената активност, докато не се възстановите от операция или химиотерапия. Избягвайте нагряване на ръцете или краката след подобно лечение, за да не си предизвикате изгаряния. Не прилагайте топлинна терапия, например с нагревателна подложка, върху засегнатия крайник, защото това може да предизвика увреждане на лимфната система. Това важи в пълна сила и за ледените терапии, защото те могат да отключат заболяването.

Когато имате отоци в крайниците ги повдигнете на нивото на ръцете, за да може отоците да спаднат. Избягвайте тесни дрехи. Избягвайте всичко, което би могло да притисне ръката или крака ви, като например прилепнало облекло. При оток на някоя от ръцете помолете лекуващия ви лекар при преглед да направи измерване на кръвното налягане от другата ръка.

Хигиената е един от ключовите момент за предотвратяване на евентуални инфекции. Направете грижата за кожата и ноктите висок приоритет. Ежедневно проверявайте кожата на ръката или крака си, наблюдавайки за промени по кожата, които могат да доведат до инфекция. Не ходете боси.

Глухарчето в борбата с лимфедемата?

Лимфните възли спомагат на тялото да се прочисти от излишната вода, а чрез нея от бактериите и замърсителите. За да предпазим себе си от лимфодема, която причинява задържане на вода и отоци, е добре да приемаме билки или хранителни добавки с диуритичен ефект.

Глухарчето е една от най-подходящите природни съставки, която може да помогне на организма да се освободи от излишната вода. Глухарчето се използва като детоксикиращо и пречистващо средство, то може да расте в изключително замърсена среда и следователно има устойчивост на множество вредни вещества. Именно това го прави изключителен способ за възстановяване на организма в следствие на инфекции. Така хората с лимфодема могат да използват растението за пречистване на тялото от инфекциите и подуването. То чудесно пречиства лимфната система от натрупаните замърсители.

Глухарчето като самостоятелен продукт може да бъде открито по-трудно. Именно затова се препоръчва приемът му под формата на чай или на хранителна добавка. Трибор Моно с Корен от Глухарче е изключително подходящ продукт заради своите диуритични свойства, които спомагат за освобождаване от радикалите и замърсителите.

Приемът на хранителната добавка ще спомогне и за цялостното детоксикиране на организма, което ни е необходимо предвид начина ни на живот. Ежедневните замърсители и множеството токсини в храната, която консумираме може да причини замърсяване на тялото. При хората с нарушена лимфна система изчистването на организма от всички замърсители на околната среда е от изключителна важност. Именно затова спомага глухарчето, което освобождава тялото ни от замърсителите и намалява отоците, което ще ви позволи да извършвате любимите си дейности.

При подобни заболявания, свързани с нарушения на лимфната система, не забравяйте здравословното хранене. Намалете стреса и се наслаждавайте на всеки ден, като намалите излишното напрежение.
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

1 comments

  1. Красимир Русев

    Много полезна информация… благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни