Фитотерапията – природният ключ към здравето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Алтернатива на конвенционалната фармакотерапия е билковата медицина, или фитотерапията, която помага с помощта на лечебните растения. Екстрактите от билки проявяват лечебни свойства, сравними с тези на конвенционалните лекарства и имат по-малко странични ефекти.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Фармацевтичните лекарства не са безусловна благодат. От една страна, те спасяват живота на хората, а от друга – често причиняват нови заболявания. В същото време в много от случаите не е нужно да се прибягва до мощни химикали, защото лекарствата, в буквалния смисъл на думата, са създадени от природата и растат под краката ни.

СЗО: Някой лекарства имат странични ефекти

Според експерти на Световната здравна организация всяка година около един процент от жителите на планетата умират от усложнения, причинени от лекарствена терапия. Много повече са хората, които страдат от странични ефекти. Това намалява качеството им на живот и инициира патологични процеси. 

Време е за алтернатива!

Алтернатива на конвенционалната фармакотерапия е билковата медицина, или фитотерапията, която помага с помощта на лечебните растения. Екстрактите от билки проявяват лечебни свойства, сравними с тези на конвенционалните лекарства и имат по-малко странични ефекти.

Фитотерапията често е отнасяна към народната медицина 

Именно въз основа на това основание се прави заключението, че това е ненаучен метод за лечение. За да разсеем съмненията, нека изясним значението на термина “народна медицина”.

Какво означава терминът “народна медицина”?

Народната медицина трябва да бъде разглеждана като съвкупност от знания, умения, традиции и техники, които се използват от жителите на определен район за лечение, профилактика и възстановяване. За да очертаете границата между официалната и народната медицина, достатъчно е да гледате на народната медицина като на битова, съществуваща извън медицинските институции. Не си струва да противопоставяме традиционните умения от съответните области на медицината. По-правилно би било да ги считаме за първите стъпала по високата стълба на специалните знания.

Живите корени на фитотерапията

През почти цялата човешка история растенията са били основното лекарство. За оцеляването си човекът се е нуждаел от лечебни фактори, които позволяват на човешкото тяло да повиши жизнеността си и да устои на инфекции. 

Природата – вечния двигател

Ако говорим за нещо, което е най-близо до “вечния двигател”, това, разбира се, е живата материя. Природата е създала най-добрите механизми, способни на поддържат жизнената активност при всякакви условия на планетата Земя. Това значи да се поглъща и трансформира енергия, да се пресъздава и поддържа структурната цялост чрез регенерация, да има размножаване и промяна в окръжаващата среда. 

Човешкият организъм е отворена и саморегулираща се биологична система

Всяка биосистема, в това число и човекът, е способна до известна степен да се “саморемонтира”, да се лекува. А лечението е процес на смислено използване на факторите на околната среда и мобилизиране на механизми за саморегулация с цел пълно или частично възстановяване на структурната и функционалната цялост на организма.

Природата – гориво за човека

Според замисъла на природата растенията и животните могат да служат за храна за човека. Следователно, на теория и на практика, те съдържат пълен набор от средства за поддържане и регулиране на живота. Човекът постепенно е натрупал опит с благоприятния ефект върху организма на храната и определени растения. Появили се “лечители” – хора, които се специализирали в лечението на своите съплеменници. Имено това е началото на медицината и фармакологията. Използването на растения за лечебни цели е било началото на фитотерапията.

Може ли да се нарече наука това, което лечителите са правили преди много векове? 

Разбира се, че е така, защото те са го правили осмислено, използвайки определени знания и практически опит. Въпреки че са можели да използват само знанията, които са били достъпни за тях в тези времена. Критерият за истинност е била практиката. Бил ли е Хипократ учен, и, съответно, медицината от това време – наука? Отговорът е еднозначен – да. Както и за съвременната медицина е важно не само кога е бил създаден един или друг метод или лекарство, а тяхната същност и опитът от приложението в практиката.

Фитотерапията днес

Днес опитът от миналото се обогатява с нови данни и на тяхна база се създават формули за по-ефективно справяне с определени здравословни проблеми. Изучава се химическият състав на лечебните растения и продуктите от тяхната първична обработка. Ако в старите времена използването на определени билки се е определяло въз основа на емпиричния опит, то с развитието на химията и биохимията стана възможно създаването на научна база. Изолирането на биологично активни вещества с фармакологично действие послужи като основа за получаването на фитопрепарати. Фитофармакологията е най-важният научен компонент на фитотерапията, който изучава враимодействието на растенията и екстракти от тях с живи организми.

Билковата медицина е ярък пример за интегриран подход към заболяванията

В организма няма изолирани нарушения.Всяка болест е съвкупност от промени. Неслучайно лекарите рядко предписват едно лекарство – по-често те избират няколко препарата, които осигуряват комплексен ефект. Много съвременни лекарства съдържат няколко съставки за постигане на по-голяма ефикасност. Това е основен подход и във фитотерапевтичната практика. Ако отклоненията в тялото са правилно оценени и компонентите на фитокомпозицията са подбрани по подходящ начин, тогава съвкупността от нарушения се коригира и дори в трудни случаи се увеличава вероятността да бъде постигнат основният желан ефект. Всъщност, всяко растение съдържа хиляди химични съединения, способни да стартират цяла каскада от биохимични реакции. Това явление се нарича “феномен на фармакологичните мрежи”.

По химически състав растенията са много по-близо до човешкото тяло, отколкото синтетичните препарати

На фино биохимично ниво човекът е свързан с природата, в нея са корените му. От десетки хиляди растителни видове около 10 процента се използват в народната медицина. Над 5000 вида са подложени на биохимично проучване, а не повече от 500 са проучени комплексно. Това е колосален потенциал. В хода на еволюцията човекът се е приспособил към усвояването на естествени химични съединения, затова те оказват лек, физиологичен ефект.

В природата има вещества, необходими за лечението на най-различни заболявания.

Фитотерапията може да помогне в една или друга степен на всеки пациент с някакво заболяване. Растителната терапия заема важно място в терапията на функционални разстройства, хронични рецидивиращи заболявания, дерматози, заболявания на нервната, имунната, ендокринната система, пикочо-половите органи и мускулно-скелетната система. Лечебните растения са от съществено значение и при лечението на онкологични заболявания.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3703,2560,4372,2567,2576,2579,3816″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни