Левзея (Leuzea carthamoides)

Народни наименования: Марал корен, Рапонтикум, Розов корен
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
eya-leuzea-carthamoides

Съдържание за Левзея (Leuzea carthamoides)

Информация за Левзея (Leuzea carthamoides)

Левеята, известен също като корен на марал или Rhaponticum , е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Asteraceae. Растението достига до 1 метър височина и се отличава с копиевидни листа със сребристо-сивкав оттенък. То произвежда ярки жълти цветове, които допринасят за визуалната му привлекателност.

Съдържание за Левзея (Leuzea carthamoides)

Какъв е биохимичния състав на билката Левзея (Leuzea carthamoides)?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Флавоноиди
 • Стероли
 • Сескитерпенови лактони
 • Фенолни съединения
 • Етерични масла
 • Органични киселини

Къде расте билката Левзея (Leuzea carthamoides)?

Левзеята вирее в субалпийски ливади, скалисти склонове и горски окрайнини. Естественото му местообитание включва райони със суров климат, включително планините Алтай, Сибир, Казахстан и части от Монголия. Това издръжливо растение е адаптирано да издържа на ниски температури и може да понася различни почвени условия. Обикновено цъфти през летните месеци, като привлича опрашители с красивите си цветове.

Кои части на билката Левзея (Leuzea carthamoides) са най-полезни?

Най-често използваните части на Левзеята за здравни цели са корените и коренищата. Тези подземни части съдържат богата концентрация на биоактивни съединения, които допринасят за лечебните ѝ свойства. Корените обикновено се събират и изсушават, за да се запази терапевтичната им сила. Те могат да се консумират под различни форми, включително като прах, екстракт или запарка

Кога е най-добре да се бере Левзея (Leuzea carthamoides)?

Идеалното време за събиране на Левзеята за здравословни цели е през есенния сезон, по-точно след първата слана. Тогава растението е натрупало по-висока концентрация на биоактивни съединения в корените си, което повишава лечебната им стойност. От съществено значение е да се осигури правилно идентифициране и устойчиви практики за събиране, за да се запазят популацията на растението и екологичното равновесие.

Интересни истории, митове и легенди за Левзея (Leuzea carthamoides)

Левзеята е заобиколена от интригуващи фолклорни предания и легенди през цялата си история. Ето четири завладяващи истории, свързани с това чудодейно растение:

 • Силата на Левзеята: Според сибирския фолклор коренът от Левзея е давал огромна сила и издръжливост. Твърди се, че елените, известни като марал, ядат корените на растението, за да придобият невероятна издръжливост, която им позволява да тичат бързо през планините.
 • Изворът на младостта: В древността се е смятало, че консумацията на Левзея може да забави процеса на стареене. Растението се е смятало за естествен еликсир, който може да подмлади както тялото, така и ума.
 • Любов и вярност: Фолклорът предполага, че Левзеята има свойства на афродизиак и може да подобри плодовитостта. Често се е давала като подарък на младоженци, за да насърчи любовта, верността и раждането на здрави деца.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Левзея (Leuzea carthamoides)

Полезни действия на билката Левзея (Leuzea carthamoides)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Левзея (Leuzea carthamoides).

 • Адаптогенни свойства: Левзеята се класифицира като адаптоген, което означава, че помага на организма да се адаптира към различни стресови фактори и да им устои, като насърчава цялостната устойчивост. Тя подпомага балансирането на физиологичните функции на организма, като поддържа способността му да се справя с физическия, психическия и екологичния стрес.
 • Повишена физическа работоспособност: Левзеята традиционно се използва за подобряване на физическото представяне и издръжливостта. Смята се, че увеличава използването на кислород, подобрява производството на енергия и намалява умората, което го прави полезен за спортисти, фитнес ентусиасти и хора, които искат да подобрят капацитета си за физически упражнения.
 • Подкрепа за когнитивните функции: Билката се свързва с ползи за когнитивните функции, включително подобряване на умствената яснота, концентрацията и паметта. Смята се, че тя подобрява мозъчния кръвоток, подпомага функцията на невротрансмитерите и предпазва от оксидативен стрес, като потенциално насърчава умствената работоспособност и фокуса.
 • Спомага имунната система: Левзеята проявява имуномодулиращи свойства, които могат да спомогнат за регулирането и укрепването на имунната система. Традиционно се използва за поддържане на имунната функция и предпазване от различни инфекции и заболявания.
 • Антиоксидантна активност: Билката съдържа различни биоактивни съединения, включително флавоноиди и фенолни съединения, които притежават антиоксидантни свойства. Тези съединения спомагат за защитата на клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали, като потенциално намаляват риска от хронични заболявания и поддържат цялостното здраве.

Възможни нежелани реакции от приема на Левзея (Leuzea carthamoides)

Кратко въведение. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Стомашно-чревен дискомфорт: Някои хора могат да изпитат леки храносмилателни проблеми, като стомашен дискомфорт, подуване на корема или диария, когато консумират Левзея.
 • Алергични реакции: В редки случаи при чувствителни индивиди могат да се появят алергични реакции, включително кожни обриви, сърбеж или респираторни симптоми.
 • Хормонален дисбаланс: Левзеята съдържа фитоекдистероиди, които потенциално могат да повлияят на нивата на хормоните, което да доведе до хормонален дисбаланс при някои хора.

Статии за билката Левзея (Leuzea carthamoides)

Все още няма написани статии

Продукти с Левзея (Leuzea carthamoides)

 • 30,00 лв. Добавяне в количката
Статии за билката Левзея (Leuzea carthamoides)

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за Левзея (Leuzea carthamoides) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни