Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Народни наименования: Гурмар, Шаркакътница, Първоаприлска, Мадхунишни
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
gimnema-silvestre

Съдържание за Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Информация за билка

Gymnema sylvestre, известен още като “унищожител на захарта”, е дървесен пълзящ храст. Листата му са с овална форма и лъскава текстура. Растението произвежда малки, жълтеникавобели цветове, които дават път на малки, продълговати плодове.

Съдържание за билка и в скоби латинско

Какъв е биохимичния състав на билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Гимнемни киселини
 • Флавоноиди
 • Тритерпеноиди
 • Алкалоиди
 • Сапонини
 • Антрахинони
 • Фитостероли

Къде расте билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)?

Gymnema sylvestre расте в тропически райони с топъл и влажен климат и произхожда от тропическите гори на Индия, Африка и Австралия. Предпочита да расте в песъчлива почва и на частична сянка. Растението често се среща в диво състояние в горите на Индия, но може да се култивира и в други тропически региони.

Кои части на билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre) са най-полезни?

Листата на Gymnema sylvestre са най-полезни за здравето. Те съдържат различни биоактивни съединения, включително гимнемични киселини, които допринасят за ползите за здравето.

Кога е най-добре да се бере Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)?

Листата на Gymnema sylvestre могат да се събират през цялата година, но са най-силни през сухия сезон, когато растението произвежда най-високи концентрации на активни съединения. Препоръчва се листата да се берат, когато са млади и жизнени, преди да започнат да зреят и да загубят част от силата си. Често се предпочита брането сутрин, когато растението е все още влажно и студено, за да се запазят полезните му свойства.

Интересни истории, митове и легенди за Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Според една интересна легенда е имало време, когато Gymnema sylvestre е била забранена билка. Твърди се, че древните индийски йоги и мъдреци открили забележителните свойства на това растение, което можело временно да потисне вкуса на сладкото. Те вярвали, че консумацията на Gymnema sylvestre може да наруши баланса на удоволствието в живота, тъй като сладкото се свързвало със снизходителност и привързаност. За да запазят фокуса си върху духовните занимания, йогите пазели в тайна знанието за действието на Gymnema sylvestre, скрито в изключителния им кръг. Едва векове по-късно ползите от билката стават широко известни и възприети заради потенциала ѝ да поддържа здравословни нива на кръвната захар.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Все още няма написани статии

Полезни действия на билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre).

 • Регулиране на кръвната захар: Една от основните ползи от Gymnema sylvestre е способността му да поддържа здравословни нива на кръвната захар. Активните съединения в билката, като например гимнемовите киселини, спомагат за намаляване на абсорбцията на глюкоза в червата и засилват производството на инсулин, като подпомагат балансираните нива на кръвната захар.
 • Намаляване на желанието за захар: Гимнема силвестре традиционно се използва за намаляване на желанието за консумация на захар. Чрез временно потискане на вкуса на сладкото, тя може да помогне на хората да управляват желанието си за сладки храни и напитки, което я прави ценен инструмент за управление на теглото и поддържане на здравословен хранителен режим.
 • Подпомага намаляването на теглото: Благодарение на способността си да намалява желанието за захар и потенциално да подпомага регулирането на кръвната захар, Gymnema sylvestre може също така да подпомогне усилията за регулиране на теглото. Като насърчава по-здравословни хранителни навици и балансирани нива на кръвната захар, тя може да допринесе за постигане и поддържане на здравословно тегло.
 • Подпомагане на храносмилането: Gymnema sylvestre е призната билка за храносмилането. Смята се, че тя стимулира секрецията на храносмилателни ензими, които могат да подобрят разграждането и усвояването на хранителните вещества, което води до подобряване на храносмилането и използването на хранителните вещества.
 • Антиоксидантни свойства: Билката проявява антиоксидантна активност, която спомага за защитата на организма от оксидативен стрес и свободни радикали. Този антиоксидантен ефект може да допринесе за цялостното здраве и благополучие чрез намаляване на клетъчното увреждане и подпомагане на различни телесни функции.

Възможни нежелани реакции от приема на Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Кратко въведение. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Хипогликемия: Действието на Gymnema sylvestre за понижаване на кръвната захар може да доведе до ниски нива на кръвната захар, което да предизвика симптоми като замаяност, объркване и слабост. Следенето на нивата на кръвната захар е от решаващо значение при употребата на тази билка.
 • Дискомфорт в храносмилането: Някои хора могат да изпитат стомашно-чревни проблеми като стомашно разстройство, гадене или диария, когато приемат Gymnema sylvestre. Започването с по-ниска доза и постепенното ѝ увеличаване може да помогне за свеждане до минимум на тези ефекти.
 • Алергични реакции: В редки случаи могат да се появят алергични реакции към Gymnema sylvestre, които да доведат до симптоми като кожни обриви, сърбеж или подуване. Ако се появят признаци на алергична реакция, прекратете употребата и потърсете лекарска помощ.

Статии за Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Продукти с Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

 • 59,60 лв. Купи
Статии за билката Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre)

Надяваме се информацията за Гимнема силвестре (Gymnema sylvestre) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни