Розацея

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Rozatseya

Розацеята е състояние на кожата, което причинява зачервяване на лицето. Най-често симптомите на розацея се проявяват на носа, бузите и челото. Розацеята може да се прояви през целия ви живот и обикновено започва след 30-годишна възраст. Лекарствата, кремовете и лосионите помагат за намаляване на симптомите.

Съдържание за Розацея

Какво представлява заболяването Розацея?

Розацеята е често срещано възпалително състояние на кожата, което причинява зачервяване на лицето или други части на тялото, включително очите. Различните видове на състоянието могат да причинят пъпки и подуване на кожата ви. Това е състояние, което продължава цял живот и не се лекува.

Съдържание за Розацея

Какви са видовете Розацея?

 • Еритематотелангиектатична : Розацеята е упорита и причинява зачервяване на лицето с разширени и видими кръвоносни съдове (съдови). Този тип причинява обостряния, при които симптомите се появяват и изчезват неочаквано.
 • Папулопустулозен : По кожата ви се образуват пъпки, пълни с гной или течност. Кожата ви може да се подуе и симптомите са подобни на акне.
 • Фиматозни : Симптомите карат кожата ви да се подува и удебелява. Кожата ви може да е неравна и най-често засяга носа ви. Симптомите могат да накарат носа ви да изглежда луковичен (ринофима).
 • Очни : Розацеята може да засегне очите ви, като ги кара да раздразнени и кървясали или сълзещи. Очите ви са чувствителни към светлина и по клепачите ви могат да се образуват болезнени подутини ( ечемици ).

Честота на заболяването Розацея

Розацеята е често срещано състояние на кожата в световен мащаб, въпреки че точното ѝ разпространение варира в зависимост от географското положение и други фактори. Проучванията показват, че розацеята е по-често срещана при хора със светла кожа, особено при тези с европейски произход, и е по-рядко срещана при хора с по-тъмен цвят на кожата.

В Съединените щати се смята, че розацеята засяга до 10% от населението, докато в Европа разпространението варира от 1% до 22% в зависимост от страната. В Азия разпространението на розацеята като цяло е по-ниско, като оценките варират от 0,09% до 1,3%.

Какви са симптомите на Розацея?

 • Зачервяване: При много хора с розацея се наблюдава често зачервяване, наречено флъшинг. Зачервяването на лицето, което може да се появява и изчезва, е най-ранният признак на състоянието.
 • Постоянно зачервяване: Постоянното зачервяване на лицето може да прилича на слънчево изгаряне, което не изчезва.
 • Бучки и пъпки: По кожата ви често се появяват малки, червени, твърди подутини или пълни с гной пъпки. Понякога подутините могат да приличат на акне, но розацеята не причинява черни точки. Възможно е да има парене или щипене.
 • Видими кръвоносни съдове: Малки кръвоносни съдове, които изглеждат като тънки, червени линии, стават видими по кожата ви.
 • Дразнене на очите: Очите ви може да са раздразнени и да изглеждат сълзящи или кръвясали. Това състояние може да причини стипца, както и зачервяване и подуване на клепачите. Тежките случаи, ако не се лекуват, могат да доведат до увреждане на роговицата и загуба на зрението.
 • Парене или смъдене: Възможно е да се появят усещания за парене или смъдене по лицето ви, както и сърбеж или чувство за стягане.
 • Сухота на кожата: Кожата на централната част на лицето ви може да бъде груба и да изглежда много суха.
 • Плаки: Възможно е да се появят повдигнати червени петна (плаки), които приличат на обрив, без да има промени в околната кожа.
  Удебеляване на кожата: В някои случаи на розацея кожата ви може да се удебели и уголеми, което води до състояние, наречено ринофима. Това състояние се проявява върху носа ви, като го кара да има луковичен вид.
  Подуване: Подуването на лицето (оток) може да се появи самостоятелно или да съпътства други признаци на розацея.

В следствие на какво се получава Розацея?

Причината за розацеята е неизвестна. Проучванията показват, че розацеята може да е симптом на:

 • Състояние, което засяга кръвоносните съдове, имунната или нервната система .
 • Микроскопични кожни акари (Demodex) : Вашето тяло има естествен, микроскопичен акар, който живее на носа и бузите ви. Наличието на твърде много от тези акари причинява симптоми на розацея.
 • Инфекция : Бактериите H. pylori могат да причинят инфекция. Проучванията показват, че хората, които са имали тази инфекция, могат да развият розацея.
 • Неправилно функциониране на протеин : протеинът кателицидин предпазва кожата ви от инфекция. Ако протеинът не работи както трябва, ще изпитате симптоми на розацея.

Възможни усложнения от заболяването Розацея?

 • Проблеми с очите: В някои случаи розацеята може да засегне очите и да предизвика симптоми като сухота, дразнене и зачервяване. В тежки случаи може да доведе до загуба на зрението или дори до слепота.
 • Удебеляване на кожата: В някои случаи кожата на носа или други части на лицето може да се удебели и да стане неравна или неравна. Това състояние се нарича ринофима и може да бъде обезобразяващо.
 • Психологическо страдание: Розацеята може да причини значително психологическо страдание, особено ако засяга лицето. Хората с розацея могат да се чувстват неудобно или смутено от външния си вид, което може да доведе до тревожност и депресия.
 • Инфекции: Неравностите и пъпките, свързани с розацеята, могат да се инфектират, което води до по-тежки симптоми и потенциално изисква медицинско лечение.

Как се диагностицира Розацея?

За да диагностицира розацеята, вашият лекар ще направи обстоен преглед на признаците и симптомите ви и ще снеме медицинска анамнеза. По време на прегледа трябва да разкажете на Вашия лекар за всички проблеми, които имате с кожата си (зачервяване, подутини или пъпки, парене, сърбеж и др.). Няма специфичен тест за диагностициране на розацея. Вашият лекуващ може да ви препоръча да посетите дерматолог, който е специализиран в кожни заболявания.

Как се овладява заболяването?

Лечението на розацеята е различно за всеки човек и се фокусира върху облекчаване или намаляване на симптомите и предотвратяване на влошаването им. Възможностите за лечение на розацея могат да включват:

 • Лекарства: Съществуват няколко вида перорални и локални лекарства за лечение на подутини, пъпки и зачервяване, причинени от розацея. Лекарствата ви помагат да се справите със симптомите и да намалите броя на обострянията.
 • Лазерно лечение: Вашият лекар може да използва лазери, за да премахне видимите кръвоносни съдове и да ограничи зачервяването на кожата ви.
 • Хирургични процедури: При тежки случаи вашият лекар може да препоръча операция за коригиране на обезобразяването на носа, което може да се случи при ринофима.

Вашият лекар може да предложи лекарства за лечение на симптомите на розацея, включително:

 • Антибиотици (таблетки, гел или кремове) за намаляване на подутините и пъпките.
 • Бримонидин гел за намаляване на зачервяването.
  Кремове или гелове, съдържащи азелаинова киселина, ивермектин или метронидазол, за да се намалят до минимум подутините и пъпките.

Преди да започнете да приемате ново лекарство, посъветвайте се с Вашия лекуващ лекар за дозировката, кога да го приемате и страничните ефекти. Също така обсъдете лекарствата, които приемате в момента, за да избегнете лекарствени взаимодействия.

Билкова терапия при борба с Розацея

 • Невен: Невенът има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването и възпалението, свързани с розацея. Той може да се прилага локално като крем, масло или мехлем.
 • Зелен чай: Зеленият чай съдържа съединения, наречени полифеноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването и възпалението, свързани с розацея.
 • Лайка: Лайката има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването, свързано с розацея. Тя може да се прилага локално или да се консумира като чай.
 • Женско биле: Женското биле съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на зачервяването и възпалението, свързани с розацея. Той може да се прилага локално или да се консумира като чай.
 • Лавандула: Лавандулата има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването и възпалението, свързани с розацея. Тя може да се прилага локално или да се консумира като чай.

Средства и лекове за превенция на Розацея в домашни условия

Тъй като причината за розацеята е неизвестна, не можете да предотвратите състоянието. Въпреки това можете да намалите риска от поява на розацея, като идентифицирате и избягвате нещата в заобикалящата ви среда, които предизвикват симптомите.

Винаги внимавайте, когато излизате навън и излагате кожата си на слънчевите ултравиолетови лъчи. Слънчевата светлина може да предизвика симптоми на розацея, а увреждането от слънцето може да затрудни оздравяването на кожата ви след пристъп. Носете ежедневно слънцезащитен крем и често го нанасяйте отново през деня. Можете също така да носите предпазващи от ултравиолетовите лъчи дрехи и аксесоари, за да покриете кожата си от слънчевата светлина.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате признаци или симптоми на розацея, особено ако те причиняват болка и дискомфорт, посетете вашия лекуващ лекар.

Статии за Розацея

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Розацея

 • 29,00 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Розацея е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни