Паркинсон

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
parkinson

Болестта на Паркинсон е дегенеративно заболяване на мозъка, свързано с възрастта, което означава, че води до разрушаване на части от мозъка. Най-известно е, че причинява забавени движения, треперене, проблеми с равновесието. Повечето от случаите се дължат на неизвестни причини, но някои от тях са наследствени. Състоянието не е лечимо, но има много различни възможности за овладяване и забавяне на симптомите.

Съдържание за болестта на Паркинсон

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е състояние, при което част от мозъка се влошава, което с течение на времето води до все по-тежки симптоми. Макар че това състояние е най-известно с това, че засяга контрола на мускулите, равновесието и движенията, то може да причини и редица други последици за сетивата, мисловните способности, психичното здраве и други подобни проблеми

Болестта на Паркинсон води до влошаване на състоянието на определена област от мозъка – базалните ганглии. С влошаването на състоянието на тази област вие губите способностите, които някога са били контролирани от тези области. Изследователите са установили, че болестта на Паркинсон причинява сериозни промени в химията на мозъка.

При нормални обстоятелства мозъкът ви използва химикали, известни като невротрансмитери, за да контролира начина, по който мозъчните клетки (неврони) комуникират помежду си. Когато имате болестта на Паркинсон, нямате достатъчно допамин, един от най-важните невротрансмитери.

Когато мозъкът ви изпраща сигнали за активиране, които казват на мускулите ви да се движат, той фино настройва движенията ви, използвайки клетки, които изискват допамин. Ето защо липсата на допамин причинява забавени движения и треперене, симптоми на болестта на Паркинсон.

С напредването на болестта на Паркинсон симптомите се увеличават и засилват. По-късните етапи на заболяването често засягат функционирането на мозъка ви, причинявайки подобни на деменция симптоми и депресия.

Съдържание за болестта на Паркинсон

Какви са видовете Паркинсон?

Съществуват два основни вида болест на Паркинсон:

 • Идиопатична болест на Паркинсон: Това е най-разпространеният тип болест на Паркинсон и се нарича още “първична” или “спорадична” болест на Паркинсон. Идиопатичната болест на Паркинсон се отнася за случаите на заболяването, при които причината е неизвестна.
 • Вторичен паркинсонизъм: Това се отнася за група състояния, които могат да предизвикат симптоми, подобни на тези на болестта на Паркинсон, но имат различна основна причина. Вторичният паркинсонизъм може да бъде причинен от лекарства, мозъчни травми, инфекции, токсини и други основни медицински състояния.

Честота на заболяването болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е много разпространена като цяло и заема второ място сред свързаните с възрастта дегенеративни заболявания на мозъка. Тя е и най-често срещаното моторно (свързано с движението) мозъчно заболяване. Експертите смятат, че тя засяга поне 1% от хората над 60-годишна възраст в световен мащаб.

Какви са симптомите на болестта на Паркинсон?

Симптоми, свързани с двигателя
Двигателните симптоми на болестта на Паркинсон включват следните симптоми, свързани с движенията:

 • Забавени движения (брадикинезия). Диагнозата на болестта на Паркинсон изисква да имате този симптом. Хората, които го имат, го описват като мускулна слабост, но това се случва поради проблеми с контрола на мускулите и няма действителна загуба на сила.
 • Треперене, докато мускулите са в покой. Това е ритмично треперене на мускулите, дори когато не ги използвате, и се случва в около 80% от случаите на болестта на Паркинсон. Треперенето в покой се различава от есенциалното треперене, което обикновено не се появява, когато мускулите са в покой.
 • Стегнатост или скованост. Болестта на Паркинсон може да причини скованост или стегнатост в мускулите, което може да затрудни движението.
 • Нестабилна стойка или походка. Забавените движения и сковаността при болестта на Паркинсон водят до прегърбена или прегърбена стойка. Това обикновено се появява с влошаването на заболяването. Вижда се, когато човек ходи, защото използва по-къси, разбъркани крачки и движи по-малко ръцете си. Обръщането по време на ходене може да отнеме няколко крачки.

Допълнителните двигателни симптоми могат да включват:

 • Мигане по-рядко от обичайното. Това също е симптом за намален контрол на лицевите мускули.
 • Стеснен или дребен почерк. Това се дължи на проблеми с контрола на мускулите, известни като микрография.
 • Слюноотделяне. Друг симптом, който се случва поради загуба на контрол върху лицевите мускули.
 • Масковидно изражение на лицето. Известно като хипомимия, това означава, че изражението на лицето се променя много малко или изобщо не се променя.
 • Проблеми с преглъщането (дисфагия). Това се случва при намален контрол на мускулите на гърлото. Това увеличава риска от проблеми като пневмония или задушаване.
 • Необичайно мек глас (хипофония). Това се случва поради намален контрол на мускулите в гърлото и гръдния кош.

Немоторни симптоми

Възможни са няколко симптома, които не са свързани с движението и мускулния контрол. В миналото експертите смятали, че немоторните симптоми са рискови фактори за това заболяване, когато се наблюдават преди моторните симптоми. Съществуват обаче все повече доказателства, че тези симптоми могат да се появят в най-ранните етапи на заболяването. Това означава, че тези симптоми може да са предупредителни знаци, които започват години или дори десетилетия преди моторните симптоми.

Немоторните симптоми включват:

 • Симптоми на автономната нервна система. Те включват ортостатична хипотония (ниско кръвно налягане при изправяне), запек и стомашно-чревни проблеми, незадържане на урина и сексуални дисфункции.
 • Депресия.
 • Загуба на обоняние (аносмия).
 • Проблеми със съня, като разстройство с периодични движения на крайниците (PLMD), поведенческо разстройство с бързи движения на очите (REM) и синдром на неспокойните крака.
 • Проблеми с мисленето и фокусирането (деменция, свързана с Паркинсон).

В следствие на какво се получава болестта на Паркинсон?

Въпреки че има няколко признати рискови фактора за болестта на Паркинсон, като например излагане на пестициди, засега единствените потвърдени причини за болестта на Паркинсон са генетични. Когато болестта на Паркинсон не е генетична, експертите я класифицират като “идиопатична” (този термин идва от гръцки и означава “самостоятелно заболяване”). Това означава, че те не знаят точно защо се случва.

Много състояния изглеждат като болестта на Паркинсон, но вместо това са паркинсонизъм (което се отнася до състояния, подобни на болестта на Паркинсон) от специфична причина, като например някои психиатрични лекарства.

Фамилна болест на Паркинсон
Болестта на Паркинсон може да има фамилна причина, което означава, че можете да я наследите от единия или от двамата си родители. Това обаче съставлява само около 10% от всички случаи.

Експертите са свързали поне седем различни гена с болестта на Паркинсон. Три от тях са свързани с ранната поява на заболяването (т.е. в по-ранна от обичайната възраст). Някои генетични мутации предизвикват и уникални, отличителни характеристики.

Идиопатична болест на Паркинсон
Експертите смятат, че идиопатичната болест на Паркинсон се появява поради проблеми с начина, по който организмът ви използва протеин, наречен α-синуклеин. Протеините са химически молекули, които имат много специфична форма. Когато някои белтъци нямат правилна форма – проблем, известен като неправилно сгъване на белтъците – тялото ви не може да ги използва и не може да ги разгради.

Тъй като няма къде да отидат, протеините се натрупват на различни места или в определени клетки (заплитанията или струпванията на тези протеини се наричат телца на Леви). Натрупването на тези телца на Леви (което не се случва при някои от генетичните проблеми, причиняващи болестта на Паркинсон) причинява токсични ефекти и увреждане на клетките.

Неправилното нагъване на белтъците е често срещано при много други заболявания, като болестта на Алцхаймер, болестта на Хънтингтън, множество форми на амилоидоза и др.

Индуциран паркинсонизъм
Съществуват състояния или обстоятелства, които експертите свързват с паркинсонизма. Въпреки че те не са истинска болест на Паркинсон, имат сходни характеристики и лекарите могат да вземат предвид тези причини при диагностицирането на болестта на Паркинсон.

Възможните причини са:

 • Лекарства. Няколко лекарства могат да предизвикат подобен на паркинсонизъм ефект. Паркинсоноподобните ефекти често са временни, ако спрете приема на лекарството, което ги е предизвикало, преди ефектите да станат постоянни. Ефектите обаче могат да се задържат седмици или дори месеци след като спрете приема на лекарството.
 • Енцефалит. Възпалението на мозъка Ви, известно като енцефалит, понякога може да причини паркинсонизъм.
 • Токсини и отрови. Излагането на въздействието на няколко вещества, като манганов прах, въглероден оксид, изпарения от заваряване или някои пестициди, може да доведе до паркинсонизъм.
 • Увреждания от наранявания. Повтарящите се травми на главата, като например тези при силно въздействащи или контактни спортове като бокс, футбол, хокей и др. Това се нарича “посттравматичен паркинсонизъм”.

Възможни усложнения от болестта на Паркинсон?

 • Когнитивно увреждане: При някои хора с болестта на Паркинсон може да се наблюдава когнитивно увреждане, включително трудности с паметта, с концентрацията и с изпълнителните функции.
 • Депресия и тревожност: Болестта на Паркинсон може да причини психологически симптоми като депресия и тревожност, които могат значително да повлияят на качеството на живот.
 • Разстройства на съня: Болестта на Паркинсон може да причини нарушения на съня, като безсъние, прекомерна сънливост през деня и разстройство на поведението по време на сън с бързи движения на очите (REM).
 • Проблеми с говора и преглъщането: Болестта на Паркинсон може да причини затруднения с говора и преглъщането, което може да доведе до аспирационна пневмония и други усложнения.
 • Странични ефекти на лекарствата: Болестта на Паркинсон обикновено се лекува с лекарства, които могат да предизвикат странични ефекти, като дискинезии (неволеви движения) и халюцинации.
 • Стомашно-чревни проблеми: Болестта на Паркинсон може да причини стомашно-чревни проблеми като запек и гастропареза (забавено изпразване на стомаха).
 • Уринарни проблеми: Болестта на Паркинсон може да причини проблеми с пикочните пътища като инконтиненция и инфекции на пикочните пътища.

Как се диагностицира болестта на Паркинсон?

Когато лицата, предоставящи здравни грижи, имат съмнения за болестта на Паркинсон или трябва да изключат други заболявания, са възможни различни образни и диагностични тестове. Те включват:

 • Кръвни тестове (те могат да помогнат за изключване на други форми на паркинсонизъм).
 • Компютърна томография (КТ).
 • Генетични изследвания.
 • Магнитно-резонансна томография (МРТ).
 • Позитронно-емисионна томография (ПЕТ).

Възможни са нови лабораторни изследвания

Учените са открили възможни начини за тестване на евентуални индикатори или болестта на Паркинсон. И двата нови теста включват белтъка алфа-синуклеин, но го изследват по нови, необичайни начини. Въпреки че тези тестове не могат да ви кажат какви състояния имате поради неправилно нагънати алфа-синуклеинови протеини, тази информация може да помогне на вашия лекар да постави диагноза.

Двата теста използват следните методи.

 • Спинална пункция . Един от тези тестове търси неправилно нагънати алфа-синуклеинови протеини в цереброспиналната течност, която е течността, която обгражда вашия мозък и гръбначен мозък. Този тест включва гръбначно-мозъчна пункция (лумбална пункция) , при която доставчик на здравни услуги вкарва игла в гръбначния ви канал, за да вземе малко цереброспинална течност за изследване.
 • Биопсия на кожата. Друг възможен тест включва биопсия на повърхностна нервна тъкан. Биопсията включва вземане на малка проба от вашата кожа, включително нервите в кожата. Пробите идват от едно място на гърба ви и две петна на крака ви. Анализирането на пробите може да помогне да се определи дали вашият алфа-синуклеин има определен вид неизправност, която може да увеличи риска от развитие на болестта на Паркинсон.

Как се овладява болестта на Паркинсон?

Медикаментозното лечение на болестта на Паркинсон се разделя на две категории: Директно лечение и лечение на симптомите. Директното лечение е насочено към самата болест на Паркинсон. Симптоматичното лечение лекува само определени ефекти на заболяването.

Лекарства

Лекарствата, които лекуват болестта на Паркинсон, го правят по няколко начина. Поради това най-вероятно са лекарства, които правят едно или повече от следните неща:

 • Добавяне на допамин. Лекарства като леводопа могат да увеличат наличните нива на допамин в мозъка ви. Това лекарство почти винаги е ефективно, а когато не действа, това обикновено е признак на някаква друга форма на паркинсонизъм, а не на болестта на Паркинсон. Продължителната употреба на леводопа в крайна сметка води до странични ефекти, които я правят по-малко ефективна.
 • Симулиране на допамин. Допаминовите агресори са лекарства, които имат ефект, подобен на този на допамина. Допаминът е невротрансмитер, който кара клетките да действат по определен начин, когато върху тях се закрепи молекула допамин. Допаминовите агресори могат да се прикрепят и да накарат клетките да се държат по същия начин. Те са по-често използвани при по-млади пациенти, за да се забави започването на лечение с леводопа.
 • Блокери на допаминовия метаболизъм. Вашето тяло има естествени процеси за разграждане на невротрансмитери като допамина. Лекарствата, които блокират разграждането на допамина от организма Ви, позволяват повече допамин да остане на разположение на мозъка Ви. Те са особено полезни в началото на заболяването и могат да помогнат и в комбинация с леводопа в по-късните етапи на болестта на Паркинсон.
 • Инхибитори на метаболизма на леводопа. Тези лекарства забавят начина, по който организмът преработва леводопа, като по този начин спомагат за по-продължителното й действие. Тези лекарства може да се нуждаят от внимателна употреба, тъй като могат да имат токсични ефекти и да увредят черния  дроб. Те най-често се използват, за да помогнат, когато леводопа стане по-малко ефективна.
 • Аденозинови блокери. Лекарствата, които блокират начина, по който определени клетки използват аденозина (молекула, използвана под различни форми в цялото тяло), могат да имат поддържащ ефект, когато се използват заедно с леводопа.

Няколко лекарства лекуват специфични симптоми на болестта на Паркинсон. Често лекуваните симптоми включват следното:

 • Еректилна и сексуална дисфункция.
 • Умора или сънливост.
 • Запек.
 • Проблеми със съня.
 • Депресия.
 • Деменция.
 • Тревожност.
 • Халюцинации и други симптоми на психоза.
 • Дълбока мозъчна стимулация

В предишни години операцията е била възможност за умишлено увреждане и белези на част от мозъка, която не функционира правилно поради болестта на Паркинсон. Днес същият ефект е възможен с помощта на дълбока мозъчна стимулация, която използва имплантирано устройство за подаване на слаб електрически ток към същите области.

Основното предимство е, че дълбоката мозъчна стимулация е обратима, докато умишленото увреждане с белези не е. Този подход на лечение почти винаги е опция в по-късните етапи на болестта на Паркинсон, когато терапията с леводопа става по-малко ефективна, и при хора, които имат треперене, което изглежда не реагира на обичайните лекарства.

Експериментални лечения

Учените проучват и други възможни лечения, които биха могли да помогнат при болестта на Паркинсон. Въпреки че те не са широко достъпни, те дават надежда на хората с това заболяване. Някои от експерименталните подходи за лечение включват:

 • Трансплантация на стволови клетки. С тях в мозъка се добавят нови неврони, използващи допамин, които да заместят увредените.
 • Лечение за възстановяване на неврони. Тези методи се опитват да възстановят увредените неврони и да насърчат образуването на нови.
 • Генни терапии и генно-целенасочено лечение. Тези лечения са насочени към специфични мутации, които причиняват болестта на Паркинсон. Някои от тях също така повишават ефективността на леводопа или други лечения.

Билкова терапия при борба с болестта на Паркинсон

 • Кадифено зърно: Тази билка съдържа леводопа, която е прекурсор на допамина. Леводопа е лекарство, което обикновено се използва за лечение на болестта на Паркинсон, а някои проучвания показват, че мукуна пруриенс може да има подобни ползи.
 • Гинко билоба: Тази билка обикновено се използва за подобряване на паметта и когнитивните функции, а някои проучвания сочат, че тя може да има и невропротективно действие, което да е от полза за хората с болестта на Паркинсон.
 • Ашваганда: Тази билка се използва често в аюрведичната медицина за намаляване на стреса и тревожността, а някои проучвания показват, че тя може да има и невропротективно действие, което да е от полза за хората с болестта на Паркинсон.
 • Куркума: Тази билка съдържа куркумин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
 • Зелен чай: Зеленият чай съдържа полифеноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Средства и лекове за превенция на болестта на Паркинсон в домашни условия

Болестта на Паркинсон възниква поради генетични причини или непредсказуемо. Нито един от тях не може да бъде предотвратен и също така не можете да намалите риска от развитието му. Но има някой методи, които биха подпомогнали забавянето на развиването му и овладяване на симптомите.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да се обърнете към лекар, както е препоръчано от него, или ако забележите промени в симптомите си или в ефективността на лекарство. Корекциите на лекарствата и дозите могат да имат огромно значение за начина, по който болестта на Паркинсон влияе на живота Ви.

Статии за болестта на Паркинсон

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Паркинсон

 • 38,00 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 49,00 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 34,90 лв.

  В наличност

  Купи
 • 34,90 лв.

  В наличност

  Купи
 • 139,60 лв.

  В наличност

  Купи

Надяваме се информацията за —– е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни