Надбъбречна умора

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
nadbabrechnata-umora

Умората е нещо, за което трябва да знаете. Въпреки това надбъбречната умора се различава доста от обикновената умора. Въпреки че умората е един от най-често срещаните симптоми при надбъбречната умора, има и много други симптоми, които се проявяват при човек, страдащ от надбъбречна умора.

Съдържание за Надбъбречната умора

Какво представлява Надбъбречната умора?

Хората, страдащи от надбъбречна умора, наистина се борят всеки ден от живота си. Надбъбречната умора е нещо, което не само предизвиква състояния на умора у болния, но и понижава нивата на всички хормони в организма и по този начин засяга всяка част от тялото.

Може да се каже, че група от признаци и симптоми заедно причиняват надбъбречна умора, която е състояние, при което надбъбречната жлеза на организма не функционира на оптимално ниво или на нивото, което е необходимо. Известно е, че подобно състояние се свързва най-вече с продължителен или силен стрес, остри или хронични инфекции като пневмония, грип, бронхит и др.

Може да се случи пациентите с надбъбречна умора да не изглеждат болни или да не показват някакво физическо заболяване; те може да се чувстват зле или да имат чувство на умора. Обикновено пациентите с надбъбречна умора са зависими от чай или кафе, за да се поддържат добре през деня.

Съдържание за Надбъбречната умора

Какви са видовете Надбъбречна умора?

Лека надбъбречна умора: Ранните симптоми могат да включват умора, трудно събуждане сутрин, мозъчна мъгла, лека депресия и понижено либидо.

Етап 1 на надбъбречна умора: Симптомите могат да включват хронична умора, ниско кръвно налягане, намалена имунна функция, затруднена концентрация и лека депресия.

Етап 2 на надбъбречна умора: Симптомите могат да включват силна умора, безсъние, тревожност, ниска кръвна захар, глад за храна и трудности при отслабването.

Етап 3 на надбъбречна умора: Симптомите могат да включват силна умора, депресия, безсъние, мозъчна мъгла, повишаване на теглото, ниско либидо и хронична болка.

Честота на Надбъбречна умора

Надбъбречната умора засяга милиони хора в света. Точни данни, обаче, все още не се посочват.

Какви са симптомите на Надбъбречна умора?

 • Трудно ставане рано сутрин всеки ден, дори след като сте спали дълго време.
 • Изпитване на високо ниво на умора всеки ден
 • Неспособност за справяне със стреса; физически и емоционален стрес
 • По-високи нива на енергия през вечерните часове.
 • Жажда за солени храни.
 • Слаба функция на имунната система
 • Астма, алергии или респираторни оплаквания
 • Суха кожа, тъмни кръгове под очите
 • Замайване и силна умора след физическо натоварване
 • Загуба на мускулен тонус
 • Болки в ставите, изтръпване на пръстите
 • Ниско кръвно налягане, ниско ниво на кръвната захар
 • Ниско сексуално желание
 • Болки в долната част на гърба
 • Увеличаване на теглото

В следствие на какво се получава Надбъбречна умора?

 • Емоционален стрес:
  Стресът е основната причина за надбъбречната умора. Стресът може да бъде отвсякъде; може да е от взаимоотношения, може да е от работа или от нещо друго. Въпреки че понякога стресът може да изглежда много слаб и да не пречи на ежедневните дейности в краткосрочен план, в дългосрочен план такъв нисък стрес може да причини вредни последици за здравето. Емоционалният стрес е необходимо да бъде контролиран и всеки човек трябва да се опита да направи всичко възможно, за да се справи с такива стресови ситуации или събития.
 • Неподходящият хранителен режим:
  Неправилното хранене също може да причини надбъбречна умора. В забързания живот в повечето случаи не обръщаме внимание на това, което ядем. Сега в ежедневието си консумираме повече захар, а това от своя страна е свързано с надбъбречната умора. Консумацията на повече захар води до допълнително ниво на инсулин и кортизол, което от своя страна натоварва панкреаса и надбъбречните жлези. Освен това захарта допринася за увеличаване на теглото, а е известно, че увеличаването на теглото е свързано с надбъбречната умора.
 • Недостатъчен сън:
  От съществено значение за нас е да спим поне 7-8 часа през нощта. Но при забързания живот в съвременния свят сънят ни намалява поради различни причини. Това от своя страна води до надбъбречна умора.
 • Химикали и замърсители:
  Токсините в храната в днешно време, замърсителите във въздуха, антибиотиците в месото, хлорът в питейната вода, пестицидите в зеленчуците и т.н. днес са допринесли за състоянието на токсично натоварване, което може да доведе до надбъбречна умора в дългосрочен план. Тези токсични химикали директно нарушават функцията на надбъбречната жлеза, което води до надбъбречна умора.
 • Хронично заболяване:
  Хроничните заболявания при хората могат да причинят надбъбречна умора в дългосрочен план. Може да са диабет, астма, артрит и т.н.; всички те натоварват надбъбречните жлези и причиняват надбъбречна умора. От съществено значение е хроничните заболявания да бъдат диагностицирани и лекувани в най-кратки срокове.
 • Физическа травма:
  Известно е също, че всяка физическа травма, като например автомобилна катастрофа, инцидент на работното място, внезапно падане и т.н., може да бъде една от причините за надбъбречна умора. За всеки човек е важно да отбележи, че в случай че изпитва някой от симптомите на надбъбречна умора след травма, трябва да се консултира с лекар и да предприеме необходимото лечение, за да се предпази от влошаване на състоянието на умора.

Възможни усложнения от заболяването Надбъбречна умора?

 • Депресия и тревожност: Хроничният стрес може да се отрази негативно на психичното здраве и да допринесе за развитието на депресия и тревожност.
 • Безсъние: Затрудненията със съня или с поддържането на редовен график на съня са често срещан симптом на хроничен стрес и прегаряне.
 • Отслабена имунна система: Хроничният стрес може да отслаби имунната система, което ви прави по-податливи на инфекции и заболявания.
 • Храносмилателни проблеми: Продължителният стрес може да доведе до храносмилателни проблеми като болки в стомаха, подуване на корема, запек или диария.
 • Сърдечно-съдови заболявания: Хроничният стрес може да увеличи риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.
 • Хронична болка: Стресът и прегарянето могат да допринесат за хронични болкови състояния, като фибромиалгия или синдром на хроничната умора.

Как се диагностицира Надбъбречна умора?

Преди да се спрем на диагнозата на надбъбречната умора, трябва да информираме, че това състояние не може да се диагностицира само с един тест или само със симптомите. За точната диагноза на състоянието може да се наложи провеждането на серия от тестове, а понякога и на многократни тестове.

По-долу сме посочили някои от диагностичните тестове и процедури, които се използват за диагностициране на състоянието на надбъбречна умора.

 • Тест за кортизол. Това е една от основните процедури за диагностициране на надбъбречната умора. Както подсказва името му, той се прави, за да се установи нивото на кортизол в организма на пациента. За изследване на кортизол могат да се вземат проби от кръв, слюнка или урина.
 • Изследване на щитовидната жлеза. Отслабването на хипоталамуса и хипофизата, както и на други части от оста HPA, може да доведе до намалена функция на щитовидната жлеза. Това се наблюдава в случаи на надбъбречна умора. Така че, ако кръвните изследвания на даден човек показват лек хипотиреоидизъм, има вероятност в основата на проблема да стои надбъбречна умора.
 • TSH тест. TSH тестът е още един тест, който може да се използва за диагностициране на състоянието на надбъбречна умора при дадено лице. TSH или тиреостимулиращите хормони се произвеждат от хипофизните жлези в отговор на сигналите и инструкциите, подавани от хипоталамуса. TSH стимулира щитовидната жлеза да произвежда хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4.
  При пациенти с надбъбречна умора показанията на TSH надвишават 2,0. Лабораторните тестове могат да определят дали пациентът е подозиран в надбъбречна умора или не.
 • Тест за ACTH. Още една процедура за диагностициране на надбъбречната умора е ACTH тестът. Това е друга процедура за изследване на кортизол, при която първо се измерва изходното ниво на кортизол при пациента, а след това нивото на кортизол се измерва след поставяне на доза ACTH или инжекция с надбъбречен кортикотропен хормон.
 • Тест FT3, тест FT4 и тест TT4. Това е известно още като тест за свободен Т3, който рядко се провежда от лекарите, за да се знае за състоянието на надбъбречна умора. По същия начин тестът за свободен Т4 и ТТ4 или общ тироксин е още един тест, използван за диагностициране на състоянието на надбъбречна умора.

Как се овладява заболяването?

Биоидентично хормонално заместване:
Това е най-подходящият начин за лечение на надбъбречната умора, особено в случаите, когато пациентът е в 3-ти или 4-ти стадий на надбъбречна умора. В такива тежки случаи биоидентичното хормонално заместване под ръководството на лекар експерт може да бъде полезна процедура за лечение. Използването на биоидентични хормони ни помага да заместим действието на хормоните, които тялото ни произвежда. Това е причината повечето хормони, предлагани на пазара, да са биоидентични. Такъв начин на лечение спомага за преодоляване на надбъбречната умора и също така помага за възстановяване на енергийните нива.

За синтезирането на биоидентични хормони се използват химикали, извлечени от естествени вещества като конска урина, соя и др. Трябва да се отбележи, че тези хормони на молекулярно ниво са идентични с хормоните, произвеждани от нашето тяло. Това е причината такива хормони да се използват в процедурата за хормонално заместване за лечение на симптомите на надбъбречната умора.

Хормони като биоидентичен кортизол, биоидентичен тестостерон, биоидентичен прогненолон, биоидентичен DHEA, биоидентичен прогестерон, биоидентичен оестерон и др. са биоидентичните хормони, които са необходими за лечение на симптомите на надбъбречна умора и помагат за възстановяване на енергийното ниво и качеството на живот на индивида.

Въпреки това е важно всеки човек да се подложи на тестове и да узнае подходящите показания на хормоните, преди да започне каквото и да е лечение. Вашият лекар ще ви назначи необходимите кръвни изследвания за диагностициране на състоянието и след това може да пристъпи към хормонозаместително лечение. Трябва да ви информираме, че хормоналното лечение трябва да включва и постоянни кръвни изследвания, за да се измери ефектът от хормоналното заместване и да се направят съответните корекции в режима ви.

Подходящи хранителни добавки при надбъбречна умора:
Важно е да се отбележи, че за лечението на симптомите на надбъбречна умора е важно човек да приема подходящи добавки. Недостигът на някои витамини, минерали и други важни съединения в организма може да предизвика състояния на умора. Затова е важно организмът ни да има оптимални нива на витамини и минерали, точно както е важно да има оптимални нива на хормони за ефективното функциониране на тялото.

Витамин В5, В6 и В12 са най-важните витамини, които могат да ви помогнат при лечението на надбъбречната умора. Отличен източник за прием на витамин В е приемането на комбинация от витамин В5, В6 и В12. Всички тези витамини спомагат за подобряване на функциите на организма и отшумяване на симптомите на надбъбречната умора.

Освен тези витамини, витамин С също е важен, тъй като възстановява функциите на надбъбречните жлези. Липозомен или буфериран витамин С е най-добрата форма на витамина, която можете да приемате.

Билкова терапия при борба с Надбъбречна умора

Корен от женско биле: Тази билка е известна с това, че стимулира производството на хормони и поддържа енергийните нива, както и повишава издръжливостта на организма. Така че тя е чудесен избор за лечение на надбъбречна умора. Тя подпомага циркулацията на хормона кортизол за по-дълъг период от време. Тази билка обаче може да повиши кръвното налягане, затова не е необходимо да приемате достатъчно количество корен от женско биле.
Адаптогенна билка/ашваганда: Това е още една билка, която може да бъде отлична билкова добавка за тялото ви в борбата с надбъбречната умора. Тя действа понижаващо на нивото на кортизола, ако то е изключително високо, и помага за повишаване на нивото на кортизола, ако то е по-ниско в организма.
Родиола розеа: Тази билка помага за подобряване на кръвообращението и по този начин позволява на човек да увеличи производството на кортизол, когато е необходимо. По този начин тя е основна билкова добавка за лечение на надбъбречна умора. Това е билка, която може да помогне при лечението на различни други състояния като мускулно напрежение, депресия, лоша циркулация на кръвта и др.
Корен от мака: Коренът от мака е полезен при лечението на надбъбречната умора, тъй като е известно, че има важно значение за регулирането на кортизола и кръвната захар. Той помага за производството на повечето хормони, които са в ниски нива в организма.
Сибирски женшен: Още една билкова добавка за лечение на надбъбречна умора може да бъде сибирският женшен. Той също така подпомага подобряването на издръжливостта, умствената осъзнатост и повишава енергийните нива в организма. Въпреки това той може да повиши кръвното налягане при хора с хипертония.

Средства и лекове за превенция на Надбъбречна умора в домашни условия

 • Дайте приоритет на грижата за себе си: Всеки ден отделяйте време за дейности, които спомагат за релаксация и облекчаване на стреса, като например медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.
 • Спете достатъчно: Стремете се да спите по 7-9 часа на нощ и си създайте редовен режим на сън, за да си осигурите адекватна почивка и възстановяване.
 • Практикувайте добро хранене: Хранете се с балансирана храна, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсти протеини, за да поддържате цялостното си здраве и енергийни нива.
 • Упражнявайте се редовно: Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на настроението, както и да осигурят други ползи за физическото здраве.
 • Поставете граници: Научете се да казвате “не” на прекомерните изисквания към вашето време и енергия и да давате приоритет на дейностите и взаимоотношенията, които са важни за вас.
 • Потърсете подкрепа: Ако изпитвате симптоми на стрес или прегаряне, поговорете с доверен приятел, член на семейството или специалист по психично здраве.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако изпитвате симптоми на стрес и прегаряне, е важно да предприемете стъпки за справяне със стреса и да дадете приоритет на грижата за себе си. Въпреки това има някои ситуации, в които може да се наложи да потърсите медицинска помощ. Ето някои признаци, че трябва да потърсите медицинска помощ:

 • Симптоми, които пречат на ежедневието: Ако симптомите ви пречат на способността ви да изпълнявате ежедневните си задачи, като например работа или грижи за семейството, може би е време да потърсите медицинска помощ.
 • Постоянни симптоми: Ако симптомите ви продължават за продължителен период от време въпреки усилията ви да се справите със стреса и да подобрите грижата за себе си, може би е време да се консултирате с медицинско лице.
 • Тежки симптоми: Ако имате тежки симптоми като болка в гърдите, затруднено дишане или мисли за самоубийство, незабавно потърсете медицинска помощ.
 • Влошаване на симптомите: Ако симптомите ви се влошават с течение на времето, това може да е знак, че се нуждаете от допълнителна подкрепа и медицинска помощ.

Статии за Надбъбречна умора

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Надбъбречна умора

 • 38,00 лв. Добавяне в количката
 • 40,00 лв. Добавяне в количката
 • 49,00 лв. Добавяне в количката
 • 12,00 лв. Добавяне в количката
 • 14,00 лв. Добавяне в количката
 • 44,90 лв. Добавяне в количката
 • 26,90 лв. Добавяне в количката
 • 71,90 лв. Add to cart

Надяваме се информацията за Надбъбречна умора е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни